Βραζιλία: Δράσεις ενάντια στις εκκενώσεις καταλήψεων στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2010 πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο η παραδοσιακή Δράση για Χριστούγεννα με Σπίτι, μια διαδήλωση που λαμβάνει χώρα στο τέλος της κάθε χρονιάς και οργανώνεται από καταληψίες στέγης και αλληλέγγυους στον αγώνα των αστέγων στο κέντρο της πόλης.
Η δράση αυτή τη χρονιά στόχευε στην καταγγελία της πολιτικής της περιφέρειας που έχει σαν αποτέλεσμα τη βίαιη και παράνομη εκκένωση καταλήψεων στέγης με αποκορύφωμα τα γεγονότα της 13 Δεκέμβρη, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν ένα κτίριο που μόλις είχε καταλειφθεί από 25 οικογένειες. 7 άτομα συνελήφθηκαν και οι καταληψίες πετάχτηκαν έξω από το κτίριο από την αστυνομία που έκανε χρήση βομβών και σπρέι πιπεριού.

Η δράση ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα στην είσοδο του εκκενωμένου κτιρίου που προς έκπληξη των διαδηλωτών είχε τις πόρτες είδη χτισμένες με τούβλα και τσιμέντο, γεγονός απαγορευτικό για την ανακατάληψη του κτιρίου ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση του.Κατά τις 5 η πορεία ξεκίνησε προς τα γραφεία της διεύθυνσης της περιφέρειας διασχίζοντας τους δρόμους του κέντρου της πόλης. Η προκλητική στάση της αστυνομίας δεν πτόησε τους διαδηλωτές που με μπατουκάδες (στυλ χορού σάμπα) και μουσικές διαμαρτυρίας και μοίρασμα φυλλαδίων διαδήλωσαν την οργή τους κόντρα στις εκκενώσεις και τις εξώσεις καταλήψεων και κοινοτήτων.Η πορεία πέρασε από αρκετές εκκενωμένες καταλήψεις που είτε είχαν μετατραπεί σε παρκινγκ αυτοκινήτων είτε έχουν χτιστεί οι είσοδοί τους και παραμένουν άδεια κτίρια έτοιμα να τα εκμεταλλευτούν τα μεσιτικά γραφεία και οι κατασκευαστικές εταιρείες.Κατέληξε στα γραφεία της διεύθυνσης της περιφέρειας, συνοδευόμενη πάντα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι μπάτσοι στα περιπολικά με τις σειρήνες να σφυρίζουν προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών.Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού για τις 18 Ιανουαρίου του 2011 όπου και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου πορεία.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα άδεια και εγκαταλειμμένα κτίρια στο Ρίο ντε Ζανέιρο είναι πάρα πολλά και θα μπορούσαν να στεγάσουν πολλές οικογένειες αντί να παραμένουν σφραγισμένα και άδεια. Φυσικά η αγαστή συνεργασία των αρχών με τις εταιρείες «αξιοποίησης» δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Το τελευταίο διάστημα οι εκκενώσεις καταλήψεων στέγης και οι εξώσεις ακόμα και ολόκληρων κοινοτήτων είναι στην καθημερινή ατζέντα της εξουσίας που στέλνει τα σκυλιά των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας να τραμπουκίσουν οικογένειες αστέγων που διεκδικούν εμπράκτως το αυτονόητο. Το δικαίωμα στη στέγη. Παλαιότερες αναρτήσεις μας για την κατάσταση εδώ και εδώ.

Καμιά εκκένωση ποτέ και πουθενά!

Αλληλεγγύη στις κοινότητες των καταληψιών του Ρίο ντε Ζανέιρο!

Η είδηση από εδώ