Ισλανδία: κάλεσμα για εβδομάδα διεθνών δράσεων αλληλεγγύης στους 9 του Ρέικιαβικ

Μια βδομάδα διεθνών δράσεων αλληλεγγύης έχει καλεστεί για τις 10-16 Γενάρη του 2011 προς υποστήριξη των 9 συλληφθέντων του Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι αναρχικοί και ριζοσπάστες αριστεροί που αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης ως και 16 χρόνια για τη δράση τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο Ισλανδικό κοινοβούλιο.

Το Δεκέμβρη του 2008 η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο έβαλε φωτιά στους δρόμους της Αθήνας, μια φωτιά που γρήγορα απλώθηκε σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Αυτόν τον ίδιο Δεκέμβρη στην απέναντι όχθη της Ευρώπης, στην Ισλανδία, μια άλλη εξέγερση βρισκόταν εν τη γενέσει της υπό το πρίσμα της κατάρρευσης της οικονομίας το φθινόπωρο που είχε προηγηθεί. Το Δεκέμβρη του 2008, η Ισλανδία., το πρώτο «θύμα» της παγκόσμιας κρίσης γνώρισε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της.

Διαδηλώσεις, μαζικές συγκεντρώσεις και λαϊκές συνελεύσεις, άμεση δράση και καθημερινή σύγκρουση και τελικά μαζικές εξεγέρσεις κατόρθωσαν να ρίξουν τη δεξιά κυβέρνηση εκείνη την περίοδο. Αλλά, όπως ακριβώς στην Ελλάδα αυτή η σφαίρα ήταν η αφορμή για μια εξέγερση με χίλια αίτια από πίσω της, στην Ισλανδία, η φούσκα που έσκασε ήταν μόνο ο αφρός της συσσωρευμένης οργής και δυσαρέσκειας σαν αποτέλεσμα 2 δεκαετιών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και φυσικά ενάντια στο πολιτικοοικονομικό σύστημα στην ολότητά του.

Αυτή τη στιγμή το Ισλανδικό κράτος απειλεί με φυλάκιση εννιά άτομα που επιλέχτηκαν ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της εξέγερσης που έριξε την κυβέρνηση το Γενάρη του 2009.

Αυτοί είναι οι 9 του Ρέικιαβικ.

Την 8η Δεκέμβρη του 2008 και ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόσμους της Ελλάδας, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας μια ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε στο κοινοβούλιο  με στόχο να διακόψει τη συνεδρίαση και να διαβάσει ένα κείμενο διαμαρτυρίας. Παρά το γεγονός πως η είσοδος στα έδρανα του Κοινοβουλίου είναι ανοιχτή για όλους, η αστυνομία μαζί με τη φρουρούς εμπόδισαν την είσοδο και προσήγαγαν τα άτομα της ομάδας στις σκάλες του κοινοβουλίου. Μόνο 2 από τους 30 κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τα έδρανα της βουλής. Μετά από κάποιες μικρές αψιμαχίες κάποιοι συνελήφθηκαν και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έ να χρόνο μετά οι αρχές στοχοποίησαν 9 από αυτούς τους 30. Ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι και αυτή της «απειλής της ανεξαρτησίας του κοινοβουλίου» και η πιθανή ποινή κυμαίνεται από 1 χρόνο ως ισόβια στη φυλακή!

Αυτή η δράση ήταν απλώς μία από την πληθώρα δράσεων που πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση στην Ισλανδία το χειμώνα του 2008. Μαζικές διαδηλώσεις, «επισκέψεις κατ οίκον» σε υπουργούς και τραπεζίτες, σαμποτάζ κρατικής περιουσίας, διακοπές λειτουργίας τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων, διακοπές κυβερνητικών συσκέψεων και μαζικό σαμποτάζ στην τηλεοπτική αναμετάδοση της ετήσιας πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων

Εγγενές κομμάτι αυτής της εξέγερσης ήταν το αναπτυσσόμενο αναρχικό κίνημα που είχε τις ρίζες τους στους χρόνιους αγώνες ενάντια στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί η βαριά βιομηχανία, πάντα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»….Οι ρίζες αυτού του κινήματος έγιναν αντιληπτές όταν για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τακτικές μαζικής σύγκρουσης όπως στην άνευ προηγουμένου επίθεση ενός πλήθους 500 ατόμων στο αστυνομικό τμήμα του Ρέικιαβικ σαν απάντηση στη σύλληψη ενός αναρχικού.

Η εξέγερση έφθασε στο αποκορύφωμά της στις 20 και 21 Γενάρη 2009, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου και εμπόδισαν την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για το νέο έτος. Η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση αυτή σημειώθηκε όταν μια νεοσύστατη ομάδα από ριζοσπάστες φοιτητές (Oskra), έσπασε τις γραμμές των αστυνομικών μπροστά από το κοινοβούλιο. Αυτό που ακολούθησε ήταν 48 ώρες οργής και μανίας με θόρυβο, φωτιά και πέτρες. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυσιάστηκε στη φωτιά και όλα τα παράθυρα του κοινοβουλίου καταστράφηκαν. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, δακρυγόνα γέμισαν τον αέρα του Ρέικιαβικ. Με την αστυνομία να βρίσκεται σε οριακό σημείο, μόνο 2 επιλογές απέμεναν στο κράτος. Ή να καλέσει το Δανικό στρατό (πρώην αποικιοκράτης της Ισλανδίας) που ήταν σε αναμονή για τρεις μήνες στο εξωτερικό λιμάνι του Ρέικιαβικ ή να διαλύσει την κυβέρνηση.

Η υπόθεση των 9 του Ρέικιαβικ αποτελεί σαφή περίπτωση πολιτικής δίωξης. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απο τις κάμερες παρακολούθησης αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η βία προήλθε απ’την πλευρά της αστυνομίας και των φρουρών. Η τωρινή “αριστερή” κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Μάϊο του 2009 στις πλάτες των λαικών κινημάτων που έριξαν την προηγούμενη. Αυτή η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην υπόθεση των 9 κι αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη της πολιτικής βούλησης, αλλά ακριβώς επειδή η πολιτική της βούληση είναι να ποινικοποιήσει τα ριζοσπαστικά στοιχεία της εξέγερσης έχοντας ήδη καπηλευτεί την εξέγερση και καταστείλει τη λαϊκή απαίτηση για τιμωρία των πολιτικών και των τραπεζιτών που ευθύνονται για την κρίση εκ των οποίων ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως ακριβώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο “σοσιαλισμός” φαίνεται να είναι το πιο κατάλληλο μέσο για την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στην Ισλανδία η αριστερή κυβέρνηση με τις ευλογίες των ξεπουλημένων εργατικών συνδικάτων και υπό την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ, είναι αυτή που θα εκτελέσει τις μαζικές περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση των φυσικών πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της “κρίσης” και μέσα σε ένα κλίμα εθνικισμού, νεοφασισμού και ξενοφοβίας που έχει προκύψει από αυτήν. Να σημειωθεί ότι κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της “κρίσης” στο Ρέικιαβικ το 2010, ξεφύτρωσαν και συμμετείχαν νεοναζιστικές ομάδες! Ευτυχώς δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς διαδηλωτές.

Η τελική ακρόαση της υπόθεσης των 9 του Ρέικιαβικ θα λάβει χώρα σε δικαστήριο του Ρέικιαβικ στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου 2011. Εβδομάδα διεθνών δράσεων για την υποστήριξη των 9 του Ρεικιαβικ έχει καλεστεί για την εβδομάδα πριν τη δίκη, 12 με 16 Ιανουαρίου.

Γι’αυτό το μικρό νησιωτικό κράτος στην περιφέρεια της Ευρώπης, κάθε “αρνητική εικόνα” στο εξωτερικό πονάει βαθιά τις αρχές, τις ελίτ και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τους δώσουμε όλη την “αρνητική εικόνα” που τους αξίζει, έτσι ώστε οι ισλανδικές αρχές να γνωρίζουν ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί, ώστε να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτούς σε περίπτωση καταδίκης των 9 του Ρέικιαβικ !

Καλούμε σε δράσεις αλληλεγγύης ΟΛΩΝ των ειδών για τους 9 του Ρέικιαβικ και κατά του ισλανδικού κράτους!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!


Παρακαλούμε στείλτε φωτογραφίες, δηλώσεις ή άλλες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες αλληλεγγύης στο rvk9@riseup.net έτσι ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν.

Ο κατάλογος των πρεσβειών της Ισλανδίας: www.mfa.is/diplomatic-missions/icelandic-missions

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση μπορείτε να βρείτε στο: www.rvk9.org/in-english

Νέα και πληροφορίες για την αναρχικό και ακτιβιστικό κίνημα της Ισλανδίας μπορείτε να βρείτε εδώ: www.savingiceland.org και www.aftaka.org/tag/english

Εδώ μια μπροσούρα σχετικά με την υπόθεση (στα αγγλικά): http://www.rvk9.org/wp-content/uploads/2010/10/Support-the-Reykjavik-Nine.pdf

πηγή στα αγγλικά: http://news.infoshop.org/article.php?story=20110105060149908