Η Χώρα των Βάσκων μίλησε: Αποφυλάκιση των Βάσκων κρατουμένων

7/11/2011: Εντυπωσιακή διαδήλωση στο Μπιλμπάο για τους Βάσκους κρατούμενους, αναμφίβολα ιστορική.

Παρόλα αυτά, η πρώτη είδηση του τοπικού ραδιοφώνου ΕΤΒ αναφερόταν στην καινούρια νομοθεσία για το κάπνισμα. Δεν μπόρεσαν να μη μιλήσουν για την πορεία, για να δώσουν την ευκαιρία να τη σχολιάσουν ένας πολιτικός από το λεγόμενο “σοσιαλιστικό” κόμμα PSOE και άλλος ένας από το τοπικό καθεστωτικό PNV. Ποιον ενδιαφέρει τα ονόματά τους, αφού αυτούς λίγο τους ενδιαφέρει η κατακραυγή ενός ολόκληρου λαού που εκφράζεται στους δρόμους του Μπιλμπάο;

Αλλά θα πρέπει να ακούσουν αυτόν τον λαό, όσο και αν δεν το θέλουν. Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Χώρα των Βάσκων και κάποιοι διεθνιστές από άλλα έθνη, φτάσανε κατά την διάρκεια της μέρας στην πρωτεύουσα για να ενωθούνε με τις χιλιάδες των ατόμων που κατέκλυσαν τους δρόμους του Μπιλμπάο. Με μόλις 10 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδήλωση με τον κόσμο να τον πονάει ο λαιμός του, φωνάζοντας τα συνθήματα: «Αποφυλάκιση των Βάσκων κρατουμένων!» και «Χωρίς αμνηστία δεν υπάρχει ειρήνη».

Οι οικογένειες και οι στενοί φίλοι των κρατουμένων ήταν στην κεφαλή της πορείας και το βάδισμά τους σε έκανε να ανατριχιάζεις. Ο κόσμος στα πεζοδρόμια δεν σταματούσε να χειροκροτάει, φωνάζοντας για αυτούς τους ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι να διανύουν κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς της Γαλλίας και της Ισπανίας. Χωρίς διάθεση να υπερβάλουμε ,πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν δακρυσμένοι: μητέρες, αδελφές, σύζυγοι, πατέρες ή απλά φίλοι των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων. Δάκρυα συγκίνησης και όχι κάτι άλλο, επειδή η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα είναι κάτι που περισσεύει σε αυτούς τους ανθρώπους.

[slideshow id=2]

Ήταν πραγματικά δύσκολο να περπατήσεις στους δρόμους Autonomía και Hurtado de Amezaga. Γνωρίζουμε καλά το Μπιλμπάο και ξέρουμε τον χρόνο που χρειάζεται να περπατήσεις αυτούς τους δρόμους- και χρειάστηκε πολύς περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να τους διασχίσουμε. Πάρα πολλά αναμμένα κεριά και αδυναμία να προχωρήσεις, να κάνεις ένα βήμα, εξαιτίας της λαοθάλασσας των ατόμων πολλών πολιτικών πεποιθήσεων που παρευρέθηκαν στην πορεία.

Ο Ολασόλα, δημοσιογράφος του Radio Vitoria, είπε στην τελική του παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Μπιλμπάο ότι η σωφρονιστική πολιτική των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Γαλλίας είναι εκδικητική και κατασταλτική. H Etxeandia, μία από τις οργανώτριες της πορείας, ζήτησε να φωτιστεί περήφανα η σημαία των Βάσκων κρατουμένων στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των Βάσκων, μέχρι να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους.

Αφού δόθηκαν οι ευχαριστίες στα άτομα που ήμασταν εκεί (δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας δοθούν ευχαριστίες, είναι υποχρέωσή μας σαν άτομα δημοκρατικά και σαν Βάσκοι) έλαβε τέλος μια πορεία που ήταν αναμφίβολα ιστορική.

http://www.youtube.com/watch?v=JhIrDIx8T1k&feature=player_embedded

Αξιολόγηση της Boltxe Kolektiboa(1)

Η Χώρα των Βάσκων μίλησε ξεκάθαρα και όποιος θέλει ας ακούσει, δεν είναι θέμα μη παραλαβής του μηνύματος αλλά θέμα ενός αγνού και σκληρού αυτισμού.

Όλη η Χώρα των Βάσκων ήμασταν στο Μπιλμπάο ,άλλοι με την ψυχή και άλλοι με το σώμα. Όλοι οι οικειοθελώς παρόντες ήταν ευπρόσδεκτοι και δεν ήταν όλοι από την Αριστερά Abertzale[2], υπήρχαν έντιμα άτομα της Alternatiba[3], που σχολιάσανε στο Boltxe σε μία πρόσφατη συνέντευξη ότι για χρόνια είχαν παρεξηγηθεί και θεωρηθεί εχθροί ,υπήρχαν έντιμα άτομα του ΕΑ και άλλοι . Υπήρχαν διεθνιστές από πολλά  έθνη, της Γαλικίας, της Καστίλλης, των καταλανικών χωρών..από πολλά μέρη και επίσης υπήρχαν πολλές τάσεις, μεταξύ αυτών εθνικιστικές, δημοκρατικές, κομμουνιστικές..όμως σήμερα το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι πιο κόκκινος ,ούτε ποιός είναι πιο διεθνιστής αποδεικνύοντάς το ωρυόμενος σε θλιβερά μπλογκ, χρησιμοποιώντας «φανταχτερή» φρασεολογία. Κόκκινοι και κόκκινες ήταν όλοι εκείνοι που χωρίς αμφιταλαντεύσεις ήταν σήμερα στο Μπιλμπάο. Δημοκράτες είναι όλοι εκείνοι που σήμερα έσεισαν το Μπιλμπάο και διεθνιστές όλοι οι προαναφερθέντες .Αρκετά με τις βαρύγδουπες δηλώσεις, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθάμε ο ένας τον άλλο όταν χρειάζεται.

Όσοι ήταν στο Μπιλμπάο ,κάποιοι με τη φυσική τους παρουσία και άλλοι με την καρδιά τους, δεν έκαναν κάτι άλλο από το να ξεκαθαρίσουν στο ισπανικό και στο γαλλικό κράτος ότι η οριστική λύση στο αποκαλούμενο βασκικό πρόβλημα θα δοθεί ,εκτός των άλλων, από την λήξη αυτής της σκληρής σωφρονιστικής πολιτικής και αντιμετωπίζοντας τους Βάσκους κρατούμενους ως ενεργό μέρος της λύσης και όχι ως μέσο διαπραγματεύσεων και εκβιασμών.

Και αυτό ισχύει και σήμερα και πάντα, τουλάχιστον για λόγους αμιγώς δημοκρατικούς. Και το λέμε επειδή κάποιοι που δεν κάνουν κάτι άλλο από το να μιλάνε για τους φυλακισμένους και τα δικαιώματά τους, αύριο ,αν προκύψει κάποια άσχημη περίσταση, πρόκειται να μαχαιρώσουν πισώπλατα τον λαό των Βάσκων και να συρθούν στα πόδια του Κράτους ζητώντας συγχώρεση ,επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι είναι άνθρωποι της ειρήνης. Ζητώντας συγχώρεση επειδή υπήρξαν αλληλέγγυοι στους φυλακισμένους ή στον MLNV[4]. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και κάποιες πολύ πρόσφατα –πρέπει να είμαστε συνεπείς πάντα και όχι μόνο σε καιρούς εκεχειρίας. Τα δικαιώματα των φυλακισμένων υφίστανται πάντα. Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένες συμπεριφορές στοχεύουν μόνο στο άλογο-νικητή..

Η Χώρα των Βάσκων ήδη είπε την τελευταία της λέξη( Euskal Presoak Etxera,οι φυλακισμένοι Βάσκοι στα σπίτια τους) και έχει δείξει με το δάχτυλο τους υπεύθυνους αυτής της απαράδεκτης κατάστασης..τον ισπανικό εθνικισμό και τους συνένοχούς του, τους Βάσκους τοπικιστές και τον οπορτουνισμό μιας μερίδας της αριστεράς, που σήμερα, αφού διέρρηξαν τα ιμάτιά τους δεν ήρθαν στο Μπιλμπάο και άλλους που ήρθαν αλλά που για κάθε ενδεχόμενο, ήταν με το ένα πόδι έξω…

http://www.youtube.com/watch?v=VFk0yKzp4nc&feature=player_embedded#!

www.la haine.org

To κείμενο στα ισπανικά.


[1]

Ακροαριστερή συλλογικότητα υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων

[2] Η ριζοσπαστική αριστερά της Χώρας των Βάσκων που υποστηρίζει την αυτοδιάθεση και την αυτονομία της.

[3] Κόμμα της “εναλλακτικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς” της Χώρας των Βάσκων.

[4] Βασκικό Κίνημα Κοινωνικής Απελευθέρωσης