Βραζιλία: Βίαιη καταστολή διαδήλωσης ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στο Σάο Πάολο

[vimeo]http://vimeo.com/18791010[/vimeo]

Περίπου 1000 άτομα συμμετείχαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στην τρίτη κατά σειρά διαδήλωση ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των ΜΜΜ στο Σάο Πάολο.

Η πορεία ξεκίνησε από το Δημοτικό Θέατρο με σκοπό να καταλήξει στο Δημαρχείο της πόλης. Μετά το πέρασμά της από το κτίριο της Περιφέρειας, η πορεία συνέχισε στους κεντρικούς δρόμους όπου μεγάλος αριθμός πολιτών ενώθηκε με τους διαδηλωτές του ΜPL (Κίνημα για τις Ελεύθερες Μετακινήσεις) τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα. Οι μπάτσοι κύκλωσαν εξ αρχής την πορεία και όταν αυτή έφτασε στην Πλατεία Δημοκρατίας και άπλωσε σε όλες το πλάτος της λεωφόρου Ιπιράνγκα προσπάθησαν να την περιορίσουν μόνο σε μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας κάνοντας επίθεση με σπρέι πιπεριού και προχωρώντας σε μια σύλληψη. Όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ανασυνταχτούν και να επανενωθούν με το κομμάτι της πορείας που είχε διαλυθεί, οι μπάτσοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και άνοιξαν πυρ εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες ακόμα και από πολύ μικρή απόσταση.

Η πορεία έσπασε για άλλη μια φορά με πολλούς να προσπαθούν να διαφύγουν από τη βίαιη καταστολή των γουρουνιών της Φόρσα Τάτικα (ειδική μονάδα της στρατιωτικής αστυνομίας) ενώ ένα άλλο κομμάτι της, προσπάθησε να συνεχίσει προς το Δημαρχείο χωρίς όμως να καταφέρει να το προσεγγίσει μιας και οι πυροβολισμοί και η εκτόξευση βολίδων «αποθάρρυνσης» ανάμεσα στο πλήθος δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Από τη μανία και τη βίαιη καταστολή των μπάτσων δε γλύτωσαν ακόμα και άτομα που δεν συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ο τελικός απολογισμός ήταν 30 προσαγωγές, η τρομοκράτηση δεκάδων διαδηλωτών που υποχρεώθηκαν να σβήσουν τις φωτογραφίες από τις μηχανές τους και ο τραυματισμός αρκετών από τις πλαστικές σφαίρες και τα θραύσματα των χειροβομβίδων. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τα μεσάνυχτα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με μια ενημέρωση-συζήτηση γύρω από το κίνημα ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις 15 του Ιανουαρίου και με μια ακόμα πορεία στις 20 του μήνα. Η κρατική καταστολή φαίνεται πως δεν κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές. Περίπου 4000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο αυτή τη φορά ενώ ανανέωσαν το ραντεβού για τις 27 Ιανουαρίου οπότε και προγραμματίστηκε η επόμενη κινητοποίηση. Προηγούμενα άρθρα μας για το θέμα εδώ και εδώ. Η είδηση στα πορτογαλικά εδώ