Ισπανικό κράτος: Η καταστολή καλά κρατεί

Η πολιτοφυλακή και η ισπανική αστυνομία συνέλαβαν 10 άτομα, τα οποία κατηγορούν ότι συνδέονται με «διάφορες οργανώσεις του περιβάλλοντος» της ΕΤΑ, σε μία επιχείρηση που εκτυλίχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στην Ναφάρροα (Ναβάρρα) κατόπιν εντολής του δικαστή Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα. Όλα αυτά τα άτομα βρίσκονται στην απομόνωση.

Ιρούνια (Παμπλόνα): Οι συλληφθέντες από την πολιτοφυλακή είναι οι Χαβιέρ Μπεορτέχι, που συνελήφθη στο Εροτσαπέα,  ο Ινίγιο Γκονσάλες στο  Μπαρανιάιν,  ο Ίκερ Μορένο στην Μπουρλάτα, ο Γκόρκα Σαμπάλα στο Σισούρ και ο Τζον Πάτσι Αρατίμπελ στο Ετσάρι Αράνατς, όπως επιβεβαιώνεται από το κίνημα pro amnistia (υπέρ της αμνηστίας). Επιπλέον η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Κόλντο Γκαρσία στην Αράμπα και τους Μιγκέλ Άνχελ Γιάμας και Εδούρνε Σαούσο στο Σαριγούρεν. Παράλληλα, διαψεύστηκε ότι ο Χόσου Εσπάρσα  συνελήφθη, σύμφωνα με ό,τι έχουν διαδώσει τα πρακτορεία ειδήσεων. Το πρακτορείο ειδήσεων Efe(1) ταυτοποιεί τους Γκόρκα Μάγιο και Οϊάνα Όδρια ως τους άλλους δύο συλληφθέντες.

Η επιχείρηση άρχισε γύρω στις 2.20 και εξελίχθηκε στην Ιρούνια, στην Αταράμπια, στο Ετσάρι Αράνατς, στην Μπουρλάτα και στην Αράμπα , ενώ μέχρι στιγμής τα πρακτορεία ειδήσεων συνοψίζουν σε 10 τον αριθμό των συλλήψεων αν και μιλάνε για ένα «σημαντικό αριθμό» επικείμενων συλλήψεων. Όπως αναφέρουν, οι συλληφθέντες από την πολιτοφυλακή κατηγορούνται ως ιδρυτικά μέλη του Ekin(2) και οι συλληφθέντες από την ισπανική αστυνομία κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το δίκτυο apurtu.org(3).

Ερευνήθηκαν κατοικίες και γραφεία, όπως αυτά της κοινότητας Μπερδιντασούνα, όπου εισέβαλαν μετά τις 3.00 και παρέμειναν για μιάμιση ώρα. Επίσης ερεύνησαν ένα διαμέρισμα στην Ναβαρρερία και την «Ταβέρνα του λαού» ( μπαρ όπου συναντιούνται αφοσιωμένοι και συμπαθούντες της αριστεράς Αbertzale) στο κέντρο της Ιρούνια (Παμπλόνα) κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης επιχείρησης της πολιτοφυλακής.

Η αριστερά Αbertzale(4) δήλωσε ότι «το Κράτος φοβάται τις λέξεις και για αυτό χρησιμοποιεί συστηματικά τη βία», ενώ ο ΕΑ(5) δήλωσε ότι η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας και της πολιτοφυλακής έχει ως «ξεκάθαρο στόχο να εμποδίσει τις μη αναστρέψιμες διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει στην Χώρα των Βάσκων».

kaosenlared.net

Όσοι υπογράψανε την συμφωνία της Γκερνίκα, συγκεντρώθηκαν στο Μπιλμπάο για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις αυτής της εβδομάδας στην Ναφάρροα (Ναβάρρα) από την ισπανική αστυνομία και την πολιτοφυλακή – μεταξύ των συλληφθέντων και σύντροφοι του apurtu.org. Κατήγγειλαν ότι αυτές οι συλλήψεις έγιναν ενάντια σε άτομα που παρήγαγαν πολιτικό έργο ή, όπως στην περίπτωση του apurtu, ενημερωτικό έργο και απαίτησαν άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Επίσης ζήτησαν μαζική συμμετοχή στην πορεία που καλέστηκε για την Ιρούνια για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις και να ζητήσουν στην ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις καθόλου δημοκρατικές πρακτικές… Στην συγκέντρωση στην Αριάγα παρευρέθηκαν εκατοντάδες άτομα.

lahaine.org

Η μαζική πορεία που έχει καλεστεί στην Ιρούνια για τους συλληφθέντες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 17.30 με συμμετοχή πάνω από 10.000 ατόμων(βλ.πρώτη φωτογραφία). Από τους 11 συλληφθέντες ο Ίκερ Μορένο και ο Μιγκέλ Γιάμας μπήκαν χτες στην φυλακή κατόπιν δικαστικής αποφάσεως.

Ο δικαστής  Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα διέταξε την απελευθέρωση των Χαβιέρ Μπεορτέχι και Οϊάνα Όδρια ενώ ο Εδούρνε Σάνσο και ο Κόλδο Γκαρσία θα μπορούν να αποφύγουν την φυλάκιση μετά την καταβολή του ποσού της εγγύησης (12.000 ευρώ).

kaosenlared.net

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν δύο μέρες μετά την συμφωνία για ενότητα που υπογράφηκε από τις μεγαλύτερες αριστερές δυνάμεις της χώρας (Αριστερά abertzale, EA και Alternatiba) και αφού είχε προηγηθεί μεγαλειώδης πορεία στο Μπιλμπάο για τους πολιτικούς κρατούμενους και διακήρυξη μόνιμης εκεχειρίας από την ΕΤΑ.


[1] Καθεστωτικό πολύγλωσσο πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στην επικράτεια του ισπανικού κράτους.

[2] Αυτονομιστική βασκική οργάνωση, που έχει κριθεί παράνομη(και αυτή) από το ισπανικό κράτος.

[3] Αντικαθεστωτικό-αντιφασιστικό δίκτυο της Χώρας των Βάσκων.

[4] Η ριζοσπαστική αριστερά της Χώρας των Βάσκων που υποστηρίζει την αυτοδιάθεση και την αυτονομία της.

[5] Eusko Alkartasuna: βασκική αυτονομιστική-σοσιαλδημοκρατική οργάνωση που δρα και στα δύο κομμάτια της Χώρας των Βάσκων (επικράτεια γαλλικού και ισπανικού κράτους).