Ενημέρωση από τη γενική απεργία στην Ισπανία

Στις 27/1 έγινε σε όλη την επικράτεια του ισπανικού κράτους μια γενική απεργία, την οποία είχαν καλέσει συνδικάτα βάσης και αυτόνομα, ανεξάρτητα και εναλλακτικά γενικά συνδικάτα. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των CCOO και UGT που συναινεί σε όλα τα μέτρα της λεγόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση με ελαφρές παραλλαγές και χωρίς καμία απολύτως διάθεση αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης, δεν συμμετείχε στην απεργία. Μία ιδέα για την εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ισπανία μπορείτε να πάρετε εδώ. Παρακάτω δημοσιεύουμε μερικά επιπρόσθετα στοιχεία από το κείμενο του klinamen(*), στο οποίο συνοψίζονται μερικά ακόμα βασικά σημεία και αλλαγές, μία ενημέρωση από τη γενική απεργία από διάφορες περιοχές της ισπανικής επικράτειας (θα ανανεώνεται) και ένα σύντομο χρονικό της εβδομάδας κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος, πρελούδιο της γενικής απεργίας της 27/1, καλεσμένης από αυτόνομα και εναλλακτικά συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 38 χρόνια εργασίας για να πάρουν σύνταξη στα 65

Oι εργαζόμενοι θα μπορούν να παύουν να δουλεύουν στα 65 τους χρόνια διατηρώντας πλήρη σύνταξη αν έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 38,5 χρόνια εργασίας, λίγο κάτω από τα 39,5 χρόνια που πρότεινε η κυβέρνηση και περίπου στα 38 χρόνια που πρότειναν τα συνδικάτα. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα είναι αναγκαίο να έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν στα 67 και με ακέραιη την σύνταξή τους. Στην περίπτωση των νέων, οι περίοδοι που διανύουν ως εκπαιδευόμενοι  θα μπορούν να προστεθούν στα έτη εισφορών, με όριο δύο ετών, επιτρέποντας έτσι να φθάσουν τα 38 ½ χρόνια εργασίας που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν στα 65. Όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, ανεβαίνει από τα 61 στα 63 χρόνια η ελάχιστη ηλικία πρόσβασης σε αυτήν.

Ενημέρωση από τη γενική απεργία της 27 Ιανουαρίου

Μαδρίτη: Περίπου 15.000-20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης ενάντια στο νόμο για τις συντάξεις και γενικά ενάντια στην επίθεση κράτους και Κεφαλαίου και στην αδράνεια. Το πανό του συνδικάτου γραφικών τεχνών της CNT «Αρκετά έσκυψες το κεφάλι, οργανώσου και αγωνίσου για τα δικαιώματά σου» είναι χαρακτηριστικό. Άλλο πανό της CNT  έγραφε « Μας περισσεύουν κίνητρα, ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε, γενική απεργία». Άλλο πανό έγραφε «Η απεργία είναι δικαίωμα, δεν είναι έγκλημα», αναφερόμενο στην κήρυξη παράνομης της απεργίας στο μετρό της Μαδρίτης. Η εθνική αστυνομία, σε συνεργασία με τη δημοτική, εμπόδισε την πορεία να φτάσει στον τελικό προορισμό της. Όταν έκοψε την πορεία, διαβάστηκε μία ανακοίνωση και ένα μέρος της διαλύθηκε. Ένα άλλο κομμάτι συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία είχε αρχίσει ήδη να προκαλεί, έστησε οδοφράγματα και έκαψε ένα όχημα της αστυνομίας σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης (Puerta del Sol). Σκοπός ήταν να κατευθυνθεί ο κόσμος προς το Κονγκρέσο (ένα από τα δύο Κοινοβούλια) και να διοργανωθεί εκεί μία cacerolada ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις (διαμαρτυρία, χτυπώντας κατσαρόλες) . Στους γύρω δρόμους έγιναν οδομαχίες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε ασφυξιογόνα, βόμβες καπνού και πλαστικές σφαίρες και έκανε τουλάχιστον δώδεκα συλλήψεις. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι μπάτσοι είχαν βάλει κάτω και χτυπούσαν για αρκετή ώρα ένα διαδηλωτή. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ κι εδώ.

Βαρκελώνη: Μεγάλη συμμετοχή είχε η απεργία στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της δημόσιας διοίκησης. Στα λεωφορεία το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 40%, το οποίο είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα απείχαν από την απεργία. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση αύξησε το ποσοστό των επειγόντων δρομολογίων που πραγματοποιούνται σε κάθε απεργία, με σκοπό το σαμποτάρισμα της. Στο μετρό το ποσοστό συμμετοχής ήταν 20%, αλλά στους τομείς της συντήρησης έφτασε το 80%. Από νωρίς το πρωί η αστυνομία παρεμπόδιζε απεργούς να φτάσουν στα σημεία όπου είχαν καλεστεί περιφρουρήσεις της απεργίας. Παρόλα αυτά πολλές περιφρουρήσεις έγιναν με επιτυχία, όπως αυτή της CGT στο εργοστάσιο της SEAT. Από τα ξημερώματα στην πλατεία Λεσσέπς της Βαρκελώνης είχε τοποθετηθεί ένα τεράστιο πανό των αναρχικών συντρόφων της Βαρκελώνης που έλεγε «Ούτε ένα βήμα πίσω, γενική απεργία ενάντια στο Κεφάλαιο, (Α)). Επίσης αχρηστεύθηκαν ή καταστράφηκαν αρκετά μηχανήματα ανάληψης μετρητών σε πολλά σημεία της πόλης. Από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν σαμποτάζ στις γραμμές του μετρό, του προαστιακού και του σιδηροδρομικού δικτύου. Σε μία γραμμή βρέθηκε πεσμένος ένας μεγάλος κορμός δέντρου.Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε όλο το σαμποτάζ.

Τα καθεστωτικά μέσα και οι ανακοινώσεις των διοικήσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς μιλούσαν για βανδαλισμούς, αναπαράγοντας βαρετά το λεξιλόγιο της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης. Το μεσημέρι η αστυνομία έκανε επέμβαση σε μπλόκο των απεργών σε έναν από τους μεγάλους περιφερειακούς αυτοκινητόδρομους της Βαρκελώνης. Το πρωί έγιναν καταλήψεις τραπεζών. Σε μία περίπτωση, η δημοτική αστυνομία εκκένωσε μία κατειλημμένη τράπεζα. Επίσης, καταλήφθηκαν τα γραφεία των επίσημων συνδικάτων των CCOO και UGT, τα οποία δεν είχαν κηρύξει απεργία για τις 27 Ιανουαρίου, παραδιδόμενα στην Εξουσία.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις, τόσο το πρωί, αλλά κυρίως το απόγευμα. Στη συγκέντρωση των τεσσάρων συνδικάτων που είχαν καλέσει την απεργία ( CGT, CNT, COS και Solidaridad Obrera), το κεντρικό πανό έγραφε «Ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε εργασιακή μεταρρύθμιση. Γενική απεργία. Φτάνει πια με τη θεσμική(κρατική) καταστολή». Επίσης ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στα ξεπουλημένα συνδικάτα, υπέρ των καταλήψεων που εκκενώθηκαν και κατά της κοινωνικής απάθειας. Στις απογευματινές πορείες συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε όλη τη Χώρα των Βάσκων, που έχει βαριά βιομηχανία. Στους τομείς του μετάλλου και της χημικής βιομηχανίας καθώς και στον τομέα του συνεταιριστικού εμπορίου τα ποσοστά συμμετοχής ήταν πολύ υψηλά. Στην Εκπαίδευση τα ποσοστά κυμαίνονται από 60% ως 90%. Μικρότερη ήταν η συμμετοχή στους τομείς της Υγείας, της δημόσιας Διοίκησης και του εμπορίου. Και εδώ έγιναν μπλόκα σε εθνικές οδούς, εισόδους/εξόδους πόλεων και σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές γραμμές. Επίσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 400 περίπου συνταξιούχων. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Στο Μπιλμπάο η πορεία της περιφρούρησης ξεκίνησε από τις 6 το πρωί, περνώντας από την παλιά γειτονιά και καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στην περιφρούρηση. Έξω από το πολυκατάστημα El Corte Inglés συνενώθηκαν διάφορες πορείες περιφρούρησης φωνάζοντας «Μπάτσοι, χειρότεροι κι από τα αφεντικά». Ουσιαστικά η αστυνομία που είχε κλείσει την είσοδο του καταστήματος εμπόδιζε και αυτή την είσοδο και έξοδο! Μόλις έφτασε η πορεία της απεργιακής συγκέντρωσης με πάνω από 8.000 άτομα, άρχισε η καταστολή. Τα μέσα παραπληροφόρησης αναμετέδιδαν αυτούσια τα δελτία τύπου του τοπικού υπουργείου εσωτερικών, τα οποία προλάμβαναν τα γεγονότα της καταστολής πριν καν αυτά συμβούν! Στις απογευματινές πορείες η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητικά ασφυκτική. Ο κόσμος φώναζε συνθήματα ενάντια στα πουλημένα συνδικάτα, κατά των περικοπών και του νομοσχεδίου αλλά και κατά της δημοκρατίας: «Το λένε δημοκρατία αλλά δεν είναι» και τραγουδούσε το «Στα οδοφράγματα».

Στην Παμπλόνα η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Όλα καταστήματα της παλιάς πόλης ήταν κλειστά, γι’ αυτό και δε χρειάστηκε να γίνει περιφρούρηση στην περιοχή αυτή. Με το τέλος της πορείας καταλήφθηκε ένα τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο ξετυλίχθηκε ένα μεγάλο πανό που έλεγε «Δε θα πληρώσουμε την κρίση σας. Αφεντικά, CCOO, UGT, εχθροί του λαού». Η κατάληψη κάλεσε σε πορεία το Σάββατο 29/1.  Στις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η απογευματινή πορεία από το σταθμό των λεωφορείων, κατευθυνόμενη προς το κέντρο. Η πορεία ήταν πολύ ενθουσιώδης, με σφυρίχτρες, κατσαρόλες και πολύ θόρυβο. Αργότερα έληξε η συμβολική κατάληψη και σε πορεία έφτασε μέχρι το πολυκατάστημα El Corte Inglés, όπου συγκρούστηκαν με τα σκυλιά των αφεντικών.

Στην Βιτόρια η CNT έκανε μόνη της ή μαζί με το LAB περιφρουρήσεις και πορείες. Η κεντρική συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι. Λίγο πιο πριν στο El Corte Inglés η αστυνομία επιτέθηκε στο μπλοκ της CNT. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν έξω από την τράπεζα Banco Santander, όπου οι μπάτσοι έβρισαν χυδαία, χτύπησαν και συνέλαβαν μία διαδηλώτρια, η οποία αργότερα αφέθηκε ελεύθερη περιμένοντας από το δικαστήριο να της απαγγείλει κατηγορίες!

Γαλικία

Η απεργία που καλέστηκε από τα συνδικάτα (CIG, CUT, CGT, CNT και SLG) είχε άνιση ανταπόκριση στις διάφορες περιοχές της Γαλικίας. Σε πόλεις όπως το Βίγκο και το Φερόλ, όπου η κύρια εργατική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τα ναυπηγεία, τα μεταλλεία και τις μεταφορές, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανταπόκριση που είχε η Γενική Απεργία σε αυτές τις περιοχές. Σε πόλεις όπως η Κορούνια και η Κομποστέλα (υπηρεσίες), η ανταπόκριση κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι υπεραστικές συγκοινωνίες διακόπηκαν εντελώς, ενώ οι αστικές πρόσφεραν το μίνιμουμ των υπηρεσιών. Μεγάλες εταιρείες της περιοχής δεν λειτούργησαν, ενώ σε ολόκληρη την Γαλικία οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέλυσαν εντελώς. Μεγάλη ανταπόκριση παρατηρήθηκε και σε πολλά βιομηχανικά πολύγωνα είτε με το ολικό κλείσιμό τους, είτε με σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 26ης προς 27η, απεργιακές ομάδες περιφρούρησης και πληροφόρησης, στήθηκαν σε όλες τι πόλεις της Γαλικίας. Στο Βίγκο, συνελήφθησαν 8 άτομα, εκ των οποίων τα 5 συμμετείχαν σε απεργιακές ομάδες πληροφόρησης και τα υπόλοιπα 3 λόγω σαμποταρίσματος ενός τραπεζικού μηχανήματος ανάληψης. Στην Φερολτέρα αστυνομικοί επιτέθηκαν σε απεργούς, στην είσοδο ενός εμπορικού κέντρου, στο βιομηχανικό πολύγωνο της πόλης Ναρόν. Στο Βίγκο, η αγορά διανομής φρούτων αποφάσισε, μετά από μία συνέλευση των εκεί εργατών, να κλείσουν τις πόρτες. Το αλιευτικό λιμάνι του Μπερμπές, μείωσε στο ελάχιστο τη δραστηριότητά του. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης, υπήρξε πλήθος παρεμβάσεων από εργατικές ομάδες πληροφόρησης σε σταθμούς λεωφορείων και βιομηχανικά πολύγωνα. Δράσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις της Γαλικίας, ενώ απεργοί έκλεισαν σε διάφορα σημεία την είσοδο στην κεντρική οδική αρτηρία ΑP-9 (που συνδέει τις κύριες πόλεις: Κορούνια, Λούγκο και Βίγο).

Απογευματινές πορείες: Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλικίας με μεγάλες συμμετοχές. Οι μεγαλύτερες έγιναν στο Βίγκο, στην οποία συμμετείχαν 40.000 άτομα ,στην Κορούνια (10.000 άτομα), Φερόλ (8.000 άτομα), Λούγκο (2.500 άτομα) και Κομποστέλα (5.000 άτομα).

Μουρθία: Με παράλληλες συγκεντρώσεις, μαθητές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία, μισθών και συντάξεων. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα έξω απ;o τα Δημαρχεία της Μουρθία (250 μαθητές), Καρθαγένα (200 μαθητές) και Λόρκα (150 μαθητές).

Σύντομο χρονικό της εβδομάδας κινητοποιήσεων πριν από τη γενική απεργία

Το περασμένο Σάββατο, 22 Γενάρη, στην πόλη της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική πορεία, 4.000 και πλέον ατόμων ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων. Η πορεία καλέστηκε από τα συνδικάτα CNT, CGT, IAC, COS και Co.Bas, και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές απαίτησαν μία νέα Γενική Απεργία και άσκησαν κριτική στα 2 μεγάλα κεντρικά συνδικάτα (CCOO και UGT) για την υποχώρηση και συγκατάβασή τους, απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία έχει ξεπουληθεί στα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Η πορεία ξεκίνησε από τη συνοικία του Σαντς και κατέληξε στη Βία Λαγιετάνα (κεντρική λεωφόρος στο κέντρο της πόλης), όπου κατέλαβαν ένα –εδώ και πολύ καιρό- εγκαταλελειμμένο σινεμά με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως εργατικό κέντρο αντιπληροφόρησης για τις επερχόμενες δράσεις. Το «Απεργιακό Σπίτι», όπως το ονόμασαν, εκκενώθηκε από την Καταλανική Αστυνομία λίγες ώρες αργότερα, η οποία αφού επιτέθηκε, διασκόρπισε το συγκεντρωμένο κόσμο και εκκένωσε το κατειλημμένο κτήριο, όπου εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν παραπάνω από 400 άτομα στο εσωτερικό του.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, φοιτητές και μετανάστες γελοιοποίησαν τα 2 μεγάλα ξεπουλημένα συνδικάτα της χώρας. Πάνω απο 50.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα 14 οργανώσεων, ταξικών συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων στην πόλη της Σεβίλλης.

Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε.

Στο Βαγιαδολίδ, πάνω από 2.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της CNT, CGT και του Bloque Obrero (Εργατικό Μπλοκ) ενάντια στις περικοπές μισθών και συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης η πορεία είχε προπαγανδιστικό χαρακτήρα για την Γενική Απεργία που έχει καλεστεί για τις 27 Γενάρη από αυτόνομα συνδικάτα.

Στην πόλη της Μουρθία, πάνω απο 60.000 άτομα βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Νόμο Έκτακτων Μέτρων για τη Βιωσιμότητα της Δημόσιας Χρηματοδότησης, ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου από τη Περιφερειακή Συνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος (ισπανική δεξιά). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης που τόσος κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν η CNT-AIT, CGT και πλήθος εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Στις 21 Γενάρη, στην καταλανική πόλη Ρέους, 300 περίπου άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων βάσης και των κοινωνικών κινημάτων της πόλης.

Την ίδια μέρα, στο Κορνεγιά δε Γιομπρεγάτ (περίχωρα Βαρκελώνης) πραγματοποιήθηκε πορεία 100 περίπου ατόμων ύστερα απο κάλεσμα των συνδικάτων CGT, CNT-Καταλονία, CNT κοινωνικών κινημάτων. Εξήντα περίπου άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση που καλέστηκε από τη Λαϊκή Συνέλευση της Τεράσα, στην ομώνυμη πόλη.

Την Πέμπτη, 20 Γενάρη, 100 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Γέιδα με σκοπό να προπαγανδίσουν τη γενική απεργία τη 27ης (όπου στη συγκεκριμένη πόλη καλείτε από τη CGT). Η συγκέντρωση καλέστηκε από τη Συνέλευση Συλλογικοτήτων για Διανομή του Πλούτου και της Εργασίας (συνεργασία 9 συλλογικοτήτων). Την ίδια μέρα, στην πόλη της Τζιρόνα, πραγματοποιήθηκε πορεία 100 περίπου ατόμων. Στην Σάντα Κρούθ δε Τενερίφε πάνω από 1.00 άτομα βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα νέα μέτρα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Κομποστέλα, η οποία καλέστηκε από την CNT.

Λίγο καιρό πριν, στην πόλη Γέκλα, η CNT πραγματοποίησε πορεία ενάντια στις περικοπές εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

(*) To κείμενο είναι βασισμένο σε άλλο της καθεστωτικής φυλλάδας El País. Συγκρατήσαμε μερικά στοιχεία, για να είναι δυνατή μία ενημέρωση για τις αλλαγές σε σχέση με παλαιότερο κείμενο του contrainfo για την εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ισπανία, βασισμένο σε πηγές δικτύων αντιπληροφόρησης.

Πηγές: alasbarricadas, rojoynegro, kaosenlared, 29-s.net, lahaine.org, diagonalperiodico.net

No Comments “Ενημέρωση από τη γενική απεργία στην Ισπανία”