27 Γενάρη: Το ελληνικό κράτος θέλει να εξοντώσει τους απεργούς πείνας

Το βράδυ της 26 / 1 οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου μαζί με 4 ΜΚΟ συνεδρίασαν για την απομάκρυνση των μεταναστών απεργών πείνας απ’τη Νομική σχολή και το πανεπιστημιακό άσυλο. Για να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο στην ελλάδα πρέπει να αποφασιστεί απ’τις πρυτανικές αρχές και να υπάρχει κίνδυνος κατά ζωής. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει ενώ δεν εμποδίζεται καμία λειτουργεία του πανεπιστημίου αφού δεν υπάρχει κατάληψη αλλά χρήση ενός άδειου κτιρίου.

Η πρόταση των αρχών ήταν να μεταφερθούν οι απεργοί πείνας σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας για μία εβδομάδα (!) με αστυνομικές δυνάμεις γύρω απ’το κτίριο και απαγόρευση σε αλληλέγγυα ατόμα να προσεγγίσουν τους απεργούς! Δόθηκε χρονικό περιθώριο στους απεργούς πείνας ως σήμερα το πρωί 27/1 ωστε να μεταφερθούν στο νέο κτίριο με τους όρους του Πρυτανικού συμβουλίου, της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Τα φασιστικά ΜΜΕ όλες αυτές τις μέρες εξαπολύουν εμετικά σχόλια για τους απεργούς πείνας αναφέροντας βανδαλισμούς, κίνδυνο αρρώστιας και παρεμπόδιση λειτουργίας του πανεπιστημίου θέλοντας να δημιουργήσουν αντι-μεταναστευτική κοινή γνώμη κουκουλώνοντας τον αγώνα των απεργών πείνας αλλά και των ευρύτερων τρέχοντων σκανδάλων και προβλημάτων της κυβέρνησης.

Όλα τα κόμματα της Βουλής μέσω των ΜΜΕ “χρεώνουν” στο αριστερό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) την  καθοδήγηση της πανελλαδικής απεργίας πείνας ώστε να μειώσουν τον αγώνα των μεταναστών, αφού είναι η πρώτη φορά που μετανάστες διεκδικούν με τόσο συλλογικό και οργανωμένο τρόπο τα αιτήματά τους, χωρίς κομματική καθοδήγηση, διατηρώντας τον πρώτο λόγο στον αγώνα τους και αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει κανείς εξουσιαστής.. Ενδεικτικό είναι το οτι το αριστερό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) που ως τότε ήταν αλληλέγγυο με τον αγώνα των μεταναστών και κατά της άρσης του ασύλου, ανακοίνωσε πως οι μετανάστες έπρεπε να δεχτούν την πρόταση των πρυτάνεων-αστυνομίας-κυβέρνησης.

Νωρίς το απόγευμα, οι μετανάστες με απόφασή τους αρνήθηκαν να μεταφερθούν στο προτεινόμενο κτίριο αφού δεν τηρούνταν οι όροι υγιεινής αλλά κυρίως επειδή θα φρουρούνταν απο μπάτσους οι οποίοι δεν θα επέτρεπαν την προσέγγιση αλληλέγγυου κόσμου και θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνο μερικές μέρες.

Αμέσως μετά (17:30) το πρυτανικό συμβούλιο αποφάσισε την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου και η εισαγγελέας Ράϊκου έδωσε εντολή για αστυνομική επέμβαση. Η Νομική αποκλείστηκε απο εκατοντάδες μπάτσους όλων των ειδών, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους τριγύρω δρόμους, κλούβες και μπάτσοι εμπόδιζαν τον κόσμο να προσεγγίσει, ενώ μέσα στο κτίριο εκτός από τους απεργούς πείνας βρίσκονταν και δεκάδες αλλήλέγγυοι.

Τις επόμενες ώρες, χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας γύρω απ’τη Νομική (Εξάρχεια, Προπύλαια κτλ), ενώ δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο αποκλεισμένο από άπειρους μπάτσους (ακόμα και ΕΚΑΜ) κτίριο της Νομικής. Με απόφαση της αστονομίας ο κοντινότερος σταθμός μετρό έκλεισε..

Άμεσα καλέστηκαν συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας με εκατοντάδες άτομα στις πόλεις Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Ρέθυμνο, Κοζάνη, Ξάνθη, Βόλος, Γιάννενα, Μυτιλήνη, Πάτρα και Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται οι υπόλοιποι 50 απεργοί πείνας.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσες ώρες θα κρατούσε τελικά αυτή η θεαματική κίνηση του κράτους με προφανή τακτική καταστολής της οργής που πυροδοτήθηκε χρησιμοποιώντας δήθεν  διαδικαστικά προβλήματα και συνεχείς ανατροπές στη συνεννόηση για τη μεταφορά των απεργών πείνας (3η μέρα) σε άλλο κτίριο.

Οι διαπραγματεύσεις έξω απ’τη Νομική κράτησαν πολλές ώρες και η πίεση για μια βίαιη επέμβαση των μπάτσων ή για “συνεργασία” των μεταναστών ήταν μεγάλη. Με την παρουσία χιλιάδων αλληλέγγυων στους γύρω δρόμους με παλμό και αναστάτωση λόγω των επίσης χιλιάδων μπάτσων, φαινόταν πως η επέμβαση των μπάτσων θα γινόταν αργά τη νύχτα ώστε ο πολύς κόσμος να έχει “σπάσει”.

Γύρω στις 22:30, ένας μετανάστης προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας απ’το κτίριο αλλά οι υπόλοιποι τον συγκράτησαν.

Μετά απο 8 ώρες διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας μαζί με τους αλληλέγγυους να πορευτούν ως το νέο κτίριο και να μείνουν εκεί με τους όρους της κυβέρνησης (φρουρούμενοι και για 15 ημέρες) εάν αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απ’τη Νομική. Αμέσως μετά (γύρω στις 1:30) ο ιδιοκτήτης του νέου κτιρίου υπαναχώρησε, μη δεχόμενος τη μεταφορά των μεταναστών κατα τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι μπάτσοι τελικά δεν επέτρεπαν πορεία ως το νέο κτίριο.

10 ώρες μετά την άρση του ασύλου και ενώ ο αλληλέγγυος κόσμος ήταν κάποιες εκατοντάδες πια λόγω κούρασης και κρύου και οι εγκλωβισμένοι αλληλέγγυοι και απεργοί πείνας μέσα στη Νομική εξουθενωμένοι, ο εισαγγελέας απείλησε για εκκένωση με εισβολή μπάτσων. Ο ιδιοκτήτης προφανώς σε απόλυτη συνεργασία με τις αρχές που εμπαίζαν την κατάσταση και μετά απο 3 ανατροπές της απόφασής του, δέχτηκε να μεταφερθούν οι απεργοί πείνας στο οίκημα.Οι απεργοί πείνας μαζί με τους αλληλέγγυους βγήκαν απ’τη Νομική και με δυναμική πορεία έφτασαν στο οίκημα – που απέχει πολύ από το να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και διαβίωσης- με συνοδεία ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας.

Κανείς δεν γνωρίζει τί άλλες κινήσεις θα κάνει το κράτος για να κάμψει τη δύναμη των απεργών πείνας και του αλληλέγγυου κόσμου. Οι μετανάστες δείχνουν πως δεν παραιτούνται και η αλληλεγγύη δυναμώνει μαζί με την οργή όλων μας.

Για σήμερα Παρασκευή 28 Γενάρη έχουν καλεστεί πορείες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα το κάλεσμα είναι στις 18.00 στο Μουσείο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΤΕ ΘΥΕΛΛΕΣ

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο 1, 2, 3