Κάλεσμα του Δικτύου Αντίστασης στο ΔΝΤ (IMF Resistance Network) σε δράση για τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Περίληψη: Στις 16 Απριλίου του 2000, 20000 διαδηλωτές πολιόρκησαν τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 2011, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ξανασυναντιούνται στις 16 Απριλίου. Τα προηγούμενα σχέδιά τους κατέληξαν σε αποτυχία. Αλλα η Μεγάλη Ύφεση, οι δανεισμοί και η λιτότητα τους έφεραν πίσω απ’το χείλος του γκρεμού. Στις 16 Απριλίου 2011 θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όλοι είναι καλεσμένοι…

Στις 16 Απριλίου του 2000, περισσότεροι απο 20000 διαδηλωτές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση κατέβηκαν στην Ουάσιγκτον DC για να αντισταθούν στις καταστρεπτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μετά απ’την εκπληκτική νίκη στο Σηάτλ στις 30 Νοεμβρίου, οι προσδοκίες ήταν υψηλές για τη διαδήλωση στις 16 Απριλίου 2000  ωστε να σταματήσει τις συνόδους και να ξαναδείξει στον κόσμο τη δυναμη της “απο τα κάτω” οριζόντιας αντίστασης. Η 16η Απρίλη 2000 δεν ήταν ένα άλλο Σηάτλ, αλλά ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στο νεοφιλελευθυερισμό ήταν ωστόσο σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Η αδυσώπητη πίεση των μαζικών διαδηλώσεων σε κάθε συνάντηση κορυφής, σε συνδυασμό με την όλο και πιο μαχητική αντίσταση από τους κατοίκους των πληγεισών χωρών, άφησε την λεγόμενη συναίνεση της Ουάσιγκτον σε ερείπια. Η κεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ έπεσε κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια καθώς όλο και περισσότερες φτωχές χώρες αποχώρησαν από τον οικονομικό ζουρλομανδύα των υπερβολικών επιτοκίων και των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τους δικαιούχους δανείου του ΔΝΤ.

Σήμερα, τα πλοκάμια του νεοφιλελευθερισμού περικυκλώνουν πρώην απαλλαγμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ οι διεθνείς τραπεζίτες απαιτούν να αποζημιώνονται από κόσμο ήδη στα όρια της ανέχειας. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Λετονία, μαζικές περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες αναγκάζουν εκατομμύρια στη φτώχεια, προκειμένου να επιστρέψει το ΔΝΤ τα δισεκατομμύρια που δάνεισε στο καζίνο των καπιταλιστών. Σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, νεοφιλελεύθεροι σπέρνουν τον όλεθρο τους χωρίς μεσάζοντες, αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Εδώ στην Ουάσιγκτον DC, το σπίτι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι προϋπολογισμοί των σχολείων έχουν περικοπεί, τα καταφύγια αστέγων έχουν κλείσει, οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί και τα εισητήρια του μετρό ακρίβυναν, όλα αυτά για να καλύψουν ελλείμματα του προϋπολογισμού που προκαλούνται από τη διάσωση πολυδισεκατομμυριούχων τραπεζών λόγω δικής τους απληστίας και βλακείας. Η Ουάσιγκτον DC είναι επίσης και στόχος εισβολής από την Wal-Mart (αλυσίδα καταστημάτων), η οποία σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα καταστήματα εδώ το 2012. Είναι η ίδια εταιρεία Wal-Mart που έλαβε εκατομμύρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τα ενεργειακά έργα στην Αϊτή και το Μεξικό!

Ο υπόλοιπος κόσμος δεν το βάζει κάτω. Στην Ελλάδα, οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες είναι σχεδόν καθημερινά γεγονότα, σε σημείο που η οικονομική αναστάτωση μπορεί να κοστίζει στην κυβέρνηση περισσότερα χρήματα απ ‘ότι χωρίς τη λήψη μέτρων λιτότητας. Οι μαθητές στην Αγγλία στασίασαν ως απάντηση στην αύξηση των διδάκτρων, καταστρέφοντας το λόμπι της έδρας του Φιλελευθέρου Δημοκρατού κόμματος και επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του πρίγκιπα Καρόλου – μαζί με αυτόν μέσα. Μια αυθόρμητη, ακέφαλη εξέγερση στην Τυνησία έχει οδηγείσει έναν πρόεδρο στην εξορία, καθώς και η μεταβατική κυβέρνηση ήδη καταρρέει.

Εδώ στις ΗΠΑ, ζούμε στην καρδιά της καπιταλιστικής αυτοκρατορίας. Περισσότερο από κάθε άλλο λαό στον κόσμο, έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη, να εκτροχιάσουμε την αυτοκρατορική μηχανή. Φέτος το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα αρχίσουν και πάλι τις εαρινές συνόδους τους στις 16 Απριλίου. Το Δίκτυο Αντίστασης στο ΔΝΤ (IMF Resistance Network) καλεί όλους τους εχθρούς του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού να ενωθούν μαζί μας στους δρόμους της Ουάσιγκτον DC να αγωνιστούμε για ένα δίκαιο και ελεύθερο κόσμο.

ένα ακόμα βίντεο: http://www.liveleak.com/view?i=d5c_1296171584

στα αγγλικά: http://imfresistance.org/