HΠΑ: κερδοφόρος επιχείρηση οι ποινικοποιήσεις και μαζικές φυλακίσεις μεταναστών

Στις 29 Ιανουαρίου ρεπουμπλικάνοι βουλευτές της Αριζόνα άρχισαν μία ρατσιστική εκστρατεία προκειμένου να μη δίνεται η αμερικανική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών χωρίς επίσημα έγγραφα, τα οποία γεννιούνται στην επικράτεια των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει το δικαίωμα στην ιθαγένεια, τόσο στα παιδιά αυτά, όσο και στους γονείς τους, αμέσως με τη γέννηση των παιδιών τους. Ακόμα και να περάσουν τα νομοσχέδια αυτά, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, αφού από τη μία δεν είναι ικανά να αλλάξουν το Σύνταγμα, και από την άλλη, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών θα τα προσβάλλουν και θα καταφύγουν στα ανώτερα δικαστήρια.

Η Αριζόνα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία ποινικοποίησε την «παράνομη» μετανάστευση, όπως αποκαλείται στη νομοθεσία της. Πρόσφατα, στην εκστρατεία της Αριζόνα προστέθηκαν και άλλες πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, στην οποία ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν προτάσεις νόμων, οι οποίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο στους μετανάστες χωρίς χαρτιά την εργασία, τις σπουδές και τη χρήση κοινωνικών υπηρεσιών στην επικράτεια της πολιτείας αυτής. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν παρόμοιες προτάσεις νόμου στην Καλιφόρνια, στο Τέξας, στη Φλόριντα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Πηγή: praxislibertaria.wordpress.com

Το παρακάτω κείμενο του praxislibertaria.wordpress.com είναι διαφωτιστικό για μια άλλη πτυχή της ποινικοποίησης και των μαζικών φυλακίσεων των μεταναστών. Οι εταιρείες που έχουν στα χέρια τους τη διαχείριση των φυλακών έχουν στήσει μία κερδοφόρα επιχείρηση, επωφελούμενες από τέτοιους αντιμεταναστευτικούς νόμους. Η διαπλοκή μεταξύ των πολιτικών και των διάφορων οργανισμών, ιδρυμάτων και άλλων κεκαλυμμένων εξουσιαστικών μηχανισμών που τους προωθούν και αυτών που επωφελούνται από αυτούς είναι προφανής.

Μια έρευνα που έχει γίνει πάνω στον αντιμεταναστευτικό νόμο της πολιτείας της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ανακάλυψε διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται φυλακές στις ΗΠΑ και ατόμων που προωθούν πρωτοβουλίες για την ποινικοποίηση της μετανάστευσης μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οι αντιμεταναστευτικοί νόμοι στις ΗΠΑ, όπως ο νόμος SB1070 στην Αριζόνα, έχουν ένα στόχο:  να μπουν στη φυλακή εκατοντάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, λόγω των κερδών που θα προέκυπταν από τη φυλάκισή τους. Μεταξύ των υποστηρικτών των νομοθεσιών αυτών, είναι ο Σωφρονιστικός Οργανισμός της Αμερικής (Correction Corporation of America, CCA ), μια ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται 65 φυλακές και κέντρα κράτησης μεταναστών, και που μόνο αυτά τα τελευταία της απέφεραν το 2010 74 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μια συνέντευξη του στο El Universal, ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης Aνδρέας Νιλλ, αποκαλύπτει το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε με τους συναδέλφους του στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο (Center for American Progress), έναν ΜΚΟ πολιτικών αναλύσεων με έδρα την Ουάσιγκτον. Στην συνέντευξη σκιαγραφεί τις φερόμενες σχέσεις του CCA με πρόσωπα κοντινά στην κυβερνήτη της Αριζόνα, τον Ζαν Μπρούερ, και το γερουσιαστή Ρασελ Πιρς, οι οποίες οδηγούν στην αμφισβήτηση του ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος και των δύο από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης (*).

Εκτός από τον οικονομικό παράγοντα, o οποίος εκπροσωπείται από τον CCΑ- μία εταιρεία η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- υπάρχει και ένας ιδεολογικός παράγοντας: ένα δίκτυο δικηγόρων, μελών του Νομικού Ιδρύματος Μεταρρύθμισης της Νομοθεσίας για τη Μετανάστευση, μια ομάδα που υπερηφανεύεται για τις ριζοσπαστικές αντιμεταναστευτικές θέσεις, στην οποία συμμετέχει ο ρεπουμπλικάνος Κρις Κόμπας, ο οποίος συνέταξε τον αντιμεταναστευτικό νόμο SB1070 της Αριζόνα και εισέπραξε 13 χιλιάδες δολάρια. Μαζί με την ομάδα του έχει θέσει τις νομικές του γνώσεις στην υπηρεσία των άλλων πολιτειών των ΗΠΑ για την αναπαραγωγή αυτού του προτύπου.

Ο Νιλλ αναγνωρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα παράνομο, αλλά μπροστά στα συμφέροντα που διακυβεύονται, “είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό, αφού δε γνωρίζει ποιος γράφει τους νόμους του και μπορεί να πιστεύει ότι οι εκπρόσωποί τους έχουν στο μυαλό τους το συμφέρον του όταν ψηφίζουν αυτούς τους νόμους. Εάν όλοι τα γνώριζαν αυτά, δεν θα υπήρχε τόσο υψηλό ποσοστό στήριξης στο νόμο της Αριζόνα και στα αντίγραφά του”.

Μια έκθεση της Γραμματείας του Υπουργείου Εξωτερικών (SRE) αποκαλύπτει ότι από τότε που πέρασε ο νόμος SB1070, σε λιγότερο από δύο μήνες (μεταξύ 28 Απριλίου και 10 Ιουνίου του 2010n), σε οκτώ κρατικά νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (Κογκρέσο), ρεπουμπλικάνοι βουλευτές παρουσίασαν προτάσεις νόμων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακριβή αντίγραφα του νόμου της Αριζόνα και θα επέτρεπαν τη σύλληψη και τη φυλάκιση οποιουδήποτε είναι ύποπτος ότι δεν έχει χαρτιά.

Η Εξουσία πίσω από το νόμο

Το 2010, το Ίδρυμα για την Πρόοδο της Αμερικής ξεκίνησε μία έρευνα πάνω στο νόμο της Αριζόνα, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, όπως ο Ανδρέας Νιλλ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρέδωσε την τελική αναφορά του, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σκοπός του ρατσιστικού νόμου που προωθεί τις διακρίσεις δεν ήταν μόνο η πολιτική για τη μετανάστευση. Το έγγραφο της αναφοράς αποκάλυψε ότι το Δεκέμβριο του 2009, το Συμβούλιο Νομοθετικών Ανταλλαγών (ALΕC), μία ομάδα σύνδεσμος μεταξύ επιχειρηματιών και νομοθετών, στην οποία ανήκει η διευθύντρια των φυλακών CCA, επικοινώνησε με τον γερουσιαστή της Αριζόνα Ράσελ Πίρς, ο οποίος από το 2005 είχε μια αντιμεταναστευτική πρόταση, προκειμένου να δινόταν μια τελική μορφή σε μία πρόταση νόμου που θα έδινε σημαντικές εξουσίες στην τοπική αστυνομία όσο αφορά στην κράτηση ατόμων που θεωρούνται ύποπτα ως μετανάστες χωρίς χαρτιά. Στη συνέχεια, στην έκδοση του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2010 του περιοδικού που εκδίδει το Συμβούλιο Νομοθετικών Ανταλλαγών, κυκλοφόρησε ένα κείμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προκαταρκτική εκδοχή του νόμου SB1070 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο Πιρς παρουσίασε την τελική πρόταση.

Το  Ίδρυμα για την Πρόοδο της Αμερικής τεκμηρίωσε επίσης ότι η κυβερνήτης της Αριζόνα είχε ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συνεργατών της εκστρατείας της, καθώς και στην κυβέρνηση της πολιτείας, άτομα που συνδέονται με τον CCA, τα οποία φέρονται ότι είχαν επηρεάσει την απόφασή της να αποδεχθεί το νόμο SB1070, όπως ο Πωλ Σένσεμαν και ο Τσακ Κάφλιν, οι οποίοι είναι μέλη μιας ομάδας που έχει συμφέροντα από τη διαχείριση των φυλακών και επίσης είναι διαχειριστές της εταιρείας που τις εκμεταλλεύεται.

Ακόμη και μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός ΚΡΗΟ Arizona TV και ο ραδιοφωνικός σταθμός NPR, κάλυψαν στις εκπομπές τους την έρευνα αυτή και τεκμηρίωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία Pershing Square Capital, η οποία έχει μία σημαντική χρηματοδοτική συμμετοχή στον CCA, αναγνώρισε ότι η κερδοφορία της εταιρίας «εξαρτάται από την αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη φυλακή». Η έρευνα έφτασε πέρα από την Αριζόνα και διαπίστωσε ότι  νομοθέτες και σε άλλες πολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν χρηματοδοτηθεί από τα ALEC-CCA, έτσι ώστε να προτείνουν νόμους παρόμοιους με τον SB 1070, του Τενεσί, της Οκλαχόμα, του Κολοράντο, της Φλόριντα και της Πενσυλβάνια.

Από τις πληροφορίες που συνέλεξε το Ίδρυμα, για τον Ανδρέα Νιλλ είναι προφανές ότι ο στόχος του CCA όταν προωθεί αντιμεταναστευτικούς νόμους είναι σαφής:  “Είναι μια ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης φυλακών που ενδιαφέρεται αυτό το σύστημα να της επιτρέπει να έχει περισσότερους κρατούμενους, περισσότερους μετανάστες χωρίς χαρτιά στις φυλακές της, πράγμα που θα επιτρέψουν νόμοι όπως ο SB1070”.

Κέρδη εκατομμυρίων

Ο CCA, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο, στην ετήσια έκθεσή του στο αμερικανικό χρηματιστήριο -της οποίας αντίγραφο κατέχει το δίκτυο της Βενεζουέλας El Universal- αποκαλύπτει ότι μόνο το 2009 είχε έσοδα άνω των 660 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαχείριση των φυλακών και των κέντρων κράτησης μεταναστών, και αναγνωρίζει ότι η απώλεια οποιασδήποτε από τις φυλακές που διαχειρίζεται, όπως αυτή της Καλιφόρνια, της οποίας το συμβόλαιο λήγει τον Ιούνιο αυτού του έτους, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά του.

Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι «η επιστροφή των κρατουμένων της Καλιφόρνια στον κρατικό έλεγχο θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική μας κατάσταση, στα αποτελέσματα των λειτουργιών μας και τη ροή χρημάτων. Επίσης μια μείωση των επιπέδων πληρότητας θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας (…) Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων μας προέρχεται από συμβάσεις διαχείρισης των εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι ανάλογες με τα ποσοστά πληρότητας της φυλακής».

Ο Ανδρέας Νιλλ δήλωσε ότι η κυβερνήτης της Αριζόνα έχει πει ότι ο CCA δεν έχει επηρεάσει τις αποφάσεις του, “αλλά είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί κάτι τέτοιο ότι όταν έχει δίπλα του ανθρώπους σε πολύ υψηλές θέσεις, οι οποίοι εργάστηκαν για τον CCA ή έχουν διασυνδέσεις με αυτόν”.

Σχολίασε ότι o CCA αρνείται επίσης ότι έχει ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή για να προωθήσει τη νομοθεσία, «αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι συναντήθηκε με τον Ράσελ Πιρς. Αυτό είναι ένα δημόσιο γεγονός πολύ γνωστό, που όλοι ξέρουμε, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη του: μάλλον δεν μπορούν να πουν ότι δεν έχουν ενδιαφέρον για αυτούς τους νόμους και για τα οφέλη που θα τους αποφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι νόμοι θα οδηγήσουν σε περισσότερους μετανάστες κρατουμένους”.

(*) Ο μεταφραστής δεν έχει ψευδαισθήσεις για το βρώμικο ρόλο των λεγόμενων ΜΚΟ, στα παιχνίδια εξουσίας που εμπλέκονται. Ωστόσο, το κειμένο, δημοσιευμένο σε συντροφικό μπλογκ της Χιλής, έχει ενδιαφέρον, αφού συνδέει την ιδιωτικοποίηση των φυλακών και τα οικονομικά συμφέροντα από τον εγκλεισμό, με τις μαζικές ποινικοποιήσεις-φυλακίσεις μεταναστών και αγγίζει μία άλλη πτυχή της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος από Κράτος και κεφάλαιο στις ΗΠΑ.

Πηγή: praxislibertaria.wordpress.com

No Comments “HΠΑ: κερδοφόρος επιχείρηση οι ποινικοποιήσεις και μαζικές φυλακίσεις μεταναστών”