Παναμάς: Αγνοούμενοι σε επιχείρηση καταστολής διαδήλωσης ενάντια στα μεταλλεία

Στις 7 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι κατέβηκαν από τα βουνά της Nγκόμπε Μπουκλέ (1), για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση του Μεταλλευτικού Κώδικα και να εναντιωθούν με τον πιο κάθετο τρόπο στην μεταλλευτική εκμετάλλευση της περιοχής και στα επιβλαβή για το περιβάλλον έργα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιθαγενών και έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής.

Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Κέμπρα ντε Γουάμπο με τη συμμετοχή πολλών ατόμων από διαφορετικές κοινότητες της επαρχίας και έγινε πιο δυναμική, όταν στις 7 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η προγραμματισμένη ειρηνική πορεία προς τη διασταύρωση του Σαν Φέλιξ. Η αστυνομία κατέστειλε βίαια την πορεία του ιθαγενή πληθυσμού της περιοχής, αφήνοντας έναν απολογισμό από 21 συλληφθέντες (20 σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση), 7 τραυματίες από σκάγια στο νοσοκομείο και αρκετούς τραυματίες που δεν πήγαν στο νοσοκομείο, καθώς και 6 αγνοούμενους (5 σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, από τους οποίους ένα παιδί 1 έτους).

Ορισμένοι από τους αυτόχθονες  συντρόφους διασκορπίστηκαν στα λιβάδια, ενώ άλλοι συνέχισαν να αντιστέκονται κοντά στην Παναμερικανική Οδό, κλείνοντας την σε διάφορα σημεία μέχρι τη γέφυρα του Σαν Φέλιξ, όπου και διασκορπίστηκαν. Ώρες αργότερα συγκεντρώθηκαν περισσότερα άτομα στην άκρη του οδοστρώματος της Παναμερικανικής Οδού. Επιτεύχθηκε η απελευθέρωση των κρατουμένων μέσω διαπραγματεύσεων. Η αστυνομία παρέμεινε ωστόσο έξω από το νοσοκομείο του Σαν Φέλιξ, όπου κρατούνταν οι τραυματίες. Από τους αγνοούμενους βρέθηκε μόνο ο Οκλίνιο Ροντρίγκες, 11 ετών. Αναμένεται να βρεθούν και άλλοι αγνοούμενοι μέσα στη μέρα (Σ.τ.Μ. 7/2).

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα άλλα μέρη (βλ. βίντεο παρακάτω). Στο Ρίο Βίγκι, στον κεντρικό Παναμά, η αστυνομία διέλυσε πορεία διαμαρτυρίας εκατοντάδων αυτοχθόνων, χωρικών, οικολόγων και κατοίκων των γύρω περιοχών

Για την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έχει καλεστεί διαδήλωση έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας. Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στις 9, το δίκτυο αντιπληροφόρησης Frenadeso, έχει καλέσει ανοιχτή συνέλευση στο Πανεπιστήμιο του Παναμά.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Ένα βίντεο με την καταστολή των διαδηλώσεων στο Τσιρικί:

Φωτογραφίες από την κινητοποίηση στο Βεράγουας:

http://www.frenadesonoticias.org

Το κείμενο και τα ονόματα των τραυματιών και των αγνοούμενων στα ισπανικά, εδώ.


[1]

Επαρχία στα ΒΔ του Παναμά, κατοικούμενη από αυτόχθονες λαούς