Ιστάνμπουλ: Παρέμβαση αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας

Στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης στο Ελληνικό Προξενείο της Ιστάνμπουλ για τους 300 απεργούς μετανάστες στην Ελλάδα. Διαβάστηκε το ακόλουθο κείμενο στα τουρκικά:

Εδώ και 18 μέρες 300 μετανάστες στην Ελλάδα πραγματοποιούν απεργία πείνας. Αυτά τα 300 άτομα αναγκάζονται να ζήσουν στη χώρα χωρίς άδεια και να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Για να επιστήσουν την προσοχή όλων των μεταναστών, ξεκίνησαν απεργία πείνας στο κτήριο της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 25 Ιανουαρίου. Η αστυνομία εκτόπισε τους μετανάστες από το πανεπιστήμιο, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει και τους αλληλέγγυους που τους συμπαραστέκονται. Σήμερα (11/2) σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας υπέρ του αγώνα των μεταναστών, που κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την αντίστασή τους.

Γιατί οι μετανάστες κάνουν απεργία πείνας;

Ως επακόλουθο του καπιταλισμού και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι δραπετεύουν από τη χώρα τους, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στρεφόμενοι προς τη «Δύση» με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Αυτοί που κατορθώνουν να περάσουν τα σύνορα υποφέρουν από τη φυσική απομόνωση και τη διάκριση που διαφεντεύει στο σύστημα. Το βλέπουμε εξάλλου και εδώ δίπλα μας, στο Kumkapı, στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Αλλά και αυτοί οι οποίοι δεν συλλαμβάνονται τελικά στερούνται όλων των δικαιωμάτων και ωθούνται στην αφάνεια, σε μια ζωή γεμάτη φόβο. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, επικρίνονται από τους δεξιούς, τα αστικά μέσα, καθώς γίνονται στόχος ρατσιστικών και λαϊκιστικών επιθέσεων. Αυτή η συστηματική καταπίεση και η περιφρόνηση γίνεται επίσης μέσο για τον οικονομικό αποκλεισμό των μεταναστών. Τελικά, η Δύση για να ορθοποδήσει χρησιμοποιεί τους μετανάστες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Καταδικάζουμε την ελληνική κυβέρνηση

Εμείς, ως Δίκτυο Αλληλεγγύης Μεταναστών που βλέπει την μετανάστευση σα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, δεν κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Καταδικάζουμε τη διπρόσωπη στάση της Ελλάδας και της Ευρώπης, που όχι μόνο δεν αποδέχονται τους μετανάστες, αλλά τους χαρακτηρίζουν λαθραίους και τους παρουσιάζουν ως αποδιοπομπαίους τράγους της υφιστάμενης οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Κανένα σύνορο, κανένα συρματόπλεγμα, κανένας τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να επιθυμούν μια καλύτερη ζωή, ούτε να τους βάλουν αθέμιτα εμπόδια τέτοιου είδους. Πιστεύουμε ότι η μετανάστευση είναι μία πραγματικότητα της ζωής και όχι απλά ένα πρόβλημα. Γι’αυτό το λόγο στηρίζουμε τα αιτήματα όλων των μεταναστών που δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα, στερούμενοι κάθε κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος. Καλούμε κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξει αυτόν τον αγώνα.

Ζητούμε:

– Εδώ και τώρα τέλος στο ανθρώπινο δράμα των μεταναστών στην Ελλάδα.

– Εδώ και τώρα νομιμοποίηση χωρίς όρους των μεταναστών που συνεχίζουν την απεργία πείνας.

– Εδώ και τώρα ίσα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα για όλους.

– Εδώ και τώρα το τέλος στις νεοφασίζουσες τάσεις που τους καταδικάζουν να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

– Εδώ και τώρα τέλος στις εξευτελιστικές συλλήψεις και απελάσεις στις οποίες προχωρούν χώρες που συνορεύουν με την Ευρώπη όπως η Τουρκία.

– Εδώ και τώρα άνοιγμα των συνόρων.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

Δίκτυο Αλληλεγγύης Μεταναστών Τουρκίας / gocmendayanisma.org

Στα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά: www.istanbulizein.wordpress.com