Ιταλία: Δράση ενάντια στην πυρηνική καταστροφή και συλλήψεις

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Την νύχτα μεταξύ της Κυριακής 7 και της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Val Susa, Condove Chiusa San Michele, περίπου σαράντα άτομα ενημερωμένα από πληροφορίες από τη Γαλλία, περίμεναν το πέρασμα μιας αμαξοστοιχίας φορτωμένης με πυρηνικά απόβλητα που προέρχονται από το Saluda (Vercelli). Λίγο πριν την άφιξη της αμαξοστοιχίας (στις 3.39), έγινε μια προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, παρά την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί ώστε κάθε προσπάθεια αντίδρασης να είναι αδύνατη. Όλες αυτές οι στολές δίνουν μια καλή εικόνα για το πόσα συμφέροντα υπερασπίζονται εκεί και πως το πυρηνικό ζήτημα δεν επιλυθεί ούτε στο ελάχιστο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια σκοτεινή απειλή για όλους μας.

Αυτό φαίνεται σαφώς από τη βία που δέχτηκαν όσοι πραγματοποίησαν τον αποκλεισμό, τρεις από τους οποίους στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν ακινητοποιημένοι στο έδαφος επί ώρες. Παρά το γεγονός, η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων καθυστέρησε και από την παρουσία ορισμένων φωτιών κατά μήκος των γραμμών, που άναψαν μετά το τέλος της αστυνομικής επέμβασης.

Η Ιταλία κατήργησε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας το 1987, αλλά στο ιταλικό έδαφος, υπάρχουν ακόμη εγκαταλελειμμένοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκες ραδιενεργών αποβλήτων. Για χρόνια τα απόβλητα αυτά ταξιδεύουν στη Γαλλία και επεξεργάζονται με τρόπο που, αν είναι αλήθεια, τα καθιστά λιγότερο βλαβερά και επιστρέφουν στην Ιταλία για αποθήκευση. Η οικονομική επιβάρυνση αυτών των επιχειρήσεων εξακολουθεί να προστίθεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (30 χρόνια μετά !!!!!!!!!!!!).

Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας που καθοδηγείται από τα συμφέροντα των γνωστών βιομηχανικών και οικονομικών ομίλων (ENEL, ENI, Sogin, ANSALDO, κλπ…) σε συνεργασία με τις τράπεζες, χωρίς να έχει ακόμη επιλυθεί η διάθεση των αποβλήτων και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε δεν είναι τόσο οι, συνηθισμένες, καταχρήσεις των δυνάμεων του νόμου, αλλά η πηγαία αποφασιστικότητα με την οποία οι άνθρωποι ενήργησαν και η επαναστατική συνειδητοποίηση του τι έχει συμβεί βάσει μιας ευρύτερης διαδικασίας αγώνα και απόρριψης της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ βλαπτικότητας. Για μας, δεν αρκεί απλώς να πούμε ΟΧΙ στα TAV (υπερταχείες) που  επιτρέπουν ακόμη τόνους πυρηνικών αποβλήτων να περνάνε δίπλα από τα σπίτια μας: Τα τεχνολογικά σκουπίδια, παλιά και νέα, είναι όλα μέρος του μηχανισμού του κέρδους που δεν δίνει σημασία στις συνέπειες, αλλά μόνο στα συμφέροντα της εξουσίας.

Με τον Guido και τον Arturo, επαναστάτες εραστές της ελευθερίας!
Χώρος Τεκμηρίωσης Lo Sconfino,
Αναρχικοί από το Canavese και το Val d’Aosta

***

Ο Arturo και ο Guido συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μπλοκαρίσματος του τραίνου. Σήμερα Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω απ’τον σιδηροδρομικό σταθμό του Τορίνου.
Οι (προσωρινές) διευθύνσεις των συλληφθέντων:

Guido Mantelli
C.C. Lo Russo e Cotugno
via Pianezza 300 – 10151 Turin, Italy

Arturo Fazio
C.C. Lo Russo e Cotugno
via Pianezza 300 – 10151 Turin, Italy

στα αγγλικά:
http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2011/02/canavese-and-val-daosta-italy-against.html
και http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2011/02/turin-italy-nuclear-waste-train.html