Βραζιλία: Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους

Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η 5η μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των ΜΜΜ στο Σάο Πάολο. Η συγκεκριμένη διαδήλωση κύκλωσε τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων του Ντομ Πέδρου.

Η πορεία καλέστηκε από το MPL (Κίνημα για τις Ελεύθερες Μετακινήσεις), οργανώσεις και συνδικάτα που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Αύξηση. Μέσα σε ένα χρόνο, από το Γενάρη του 2010 που εφαρμόστηκε η πρώτη ανατίμηση ως και την 5η Γενάρη του τρέχοντος έτους που επιβλήθηκε και η δεύτερη με εντολή του νεοφιλελεύθερου δημάρχου Ζιλμπέρτου Κασάμπ, τα εισιτήρια ανέβηκαν συνολικά στα 3 ρεάις Βραζιλίας (περίπου 1,35 ευρώ) από 2,30 ρεάις. Η αύξηση πλήττει εργαζόμενους, φοιτητές, ανέργους ενώ τα κέρδη από αυτό το χαράτσι θα ταΐσουν για άλλη μια φορά όσους ελέγχουν τα ΜΜΜ και τους διεφθαρμένους πολιτικούς και διοικητικούς διαμεσολαβητές αυτών των εταιρειών. Παρά τα άγρια κατασταλτικά μέτρα το διευρυμένο κίνημα πόλης για την υπεράσπιση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν μετακίνησης αμφισβητεί έμπρακτα με την παρουσία του στο δρόμο αυτές τις μεθοδεύσεις κράτους και κεφαλαίου.

Σε μια χώρα με εκατομμύρια άστεγους-καταληψίες που απειλούνται με εξόντωση από τους μεγαλοεργολάβους του επόμενου Μουντιάλ του 2014 και με κατώτατο μισθό 510 ρεάις (περίπου 225 ευρώ) τα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από την καλά αμειβόμενη αστυνομία του σοσιαλιστή (και «κωλοτούμπα») Λούλα Ντα Σίλβα που αποχώρησε από την προεδρία στις αρχές του έτους.

Το απερχόμενο προεδρικό ζεύγος μαζί με φίλους στην αυλή του φτωχικού τους

από τους αναρχοπάνκηδες του Σάο Πάολο