Χώρα των Βάσκων: «Προληπτική παρεμπόδιση» της ιστοσελίδας apurtu.org

Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, τον Γενάρη του 2011, που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται ως διαχειριστές του apurtu.org, ο δικαστής Φερνάντο Γκράντε-Mαρλάσκα εξέδωσε απόφαση «προληπτικής παρεμπόδισης» λειτουργίας της ιστοσελίδας για τέσσερις μήνες.

Πρόκειται για άλλη μία «προληπτική» παύση ενός βασκικού μέσου επικοινωνίας, αυτήν τη φορά βασιζόμενο στη «σοβαρή πιθανότητα» ότι το apurtu.org αποτελεί «ένα σχέδιο του εκτός νόμου κόμματος Askatasuna». Οι ίδιες «σοβαρές πιθανότητες» έκλεισαν τα Egin, Egunkaria, Ardi Beltza… Άλλη μια σφαλιάρα στο πρόσωπο της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο ειδικός δικαστής Γκράντε-Μαρλάσκα εξέδωσε απόφαση να κλείσει το κανάλι του Youtube «Apurtu Telebista», καθώς και οι λογαριασμοί που διατηρούσε η ιστοσελίδα στο Yahoo και στο Facebook. Στο μεταξύ, ο Mιγκέλ Άνχελ Λιάμας ή «Πίτου» είναι ακόμα στη φυλακή, κι αυτός σε προληπτική κράτηση, κατηγορούμενος ως ο υπεύθυνος της μπλοκαρισμένης ιστοσελίδας.

Κανείς δεν έχει στοιχειοθετήσει ακόμη τις υποτιθέμενες απειλές λόγω των οποίων διαβεβαιώνουν ότι ξεκίνησε η «έρευνα». Ποιες είναι αυτές οι απειλές; Το γεγονός είναι ότι το apurtu.org έχει «παγώσει». Άλλη μια θλιβερή ημέρα για το χώρο των βασκικών μέσων ενημέρωσης.

πηγή στα ισπανικά