Οαχάκα, Μεξικό: Η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά διαδηλωτών

22 Φεβρουαρίου 2011: Ο Γκιλάρντο Μότα Φιγκερόα, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της επίσκεψης του Προέδρου του Μεξικό Φελίπε Καλντερόν στην πόλη της Οαχάκα, ένας πράκτορας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το σωματείο των δασκάλων της Οαχάκα, άνοιξε πυρ κατά του πλήθους που βρισκόταν σε απόσταση περίπου έξι μέτρων. Μια σφαίρα χτύπησε το πόδι τον Μότα Φιγκερόα ενώ άλλες 2- 4 σφαίρες χτύπησαν και ενσωματώθηκαν σε ένα θωρακισμένο τζιπ που είχαν εγκαταλείψει οι Αρχές στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έριξε εξ επαφής χειροβομβίδες δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Σύμφωνα με την ένωση των δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο καθηγητής Ραϊμούντο Σερβάντο Σαντιάγκο Σάντσες εισήχθη στο νοσοκομείο με βλάβη στον πνεύμονα, η οποία οφείλεται σε χτύπημα στο στήθος από μία χειροβομβίδα δακρυγόνου. Μια άλλη χειροβομβίδα, που πιστεύεται ότι ρίχτηκε από την κρατική αστυνομία, χτύπησε στο πρόσωπο τον διαδηλωτή Μαρσελίνο Κοάτσε, του έσπασε το κρανίο και του προκάλεσε τραύμα στον εγκέφαλο. Επιπλέον, δύο δημοσιογράφοι υπέβαλαν καταγγελία στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας για σωματικές βλάβες και ζημιές που προκλήθηκαν στον εξοπλισμό τους από ρίψη χειροβομβίδων δακρυγόνων αερίων που τους χτύπησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Για να θεωρηθούν «μη θανατηφόρα όπλα», οι χειροβομβίδες δακρυγόνων αερίων πρέπει να εκτοξεύονται στον αέρα ή στο έδαφος. Οι χειροβομβίδες δακρυγόνων αερίων που κατασκευάζονται από την εταιρεία Combined Tactical Systems Inc, η οποία παράγει τους εκτοξευτές των χειροβομβίδων που χρησιμοποιήθηκαν την Τρίτη από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, έχουν μία προειδοποίηση στην ετικέτα τους, που αναφέρει: “Κίνδυνος: Μην την εκτοξεύετε απευθείας σε ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο”.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα απευθείας (εξ’ επαφής) χτύπημα από μία χειροβομβίδα δακρυγόνου αερίου μπορεί να είναι θανατηφόρο. Το 2006, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης μεταξύ της κρατικής και της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, μία  χειροβομβίδα δακρυγόνου σκότωσε τον Αλέξις Μπεουμέα, ένα 23χρονο διαδηλωτή, όταν τον βρήκε στο κεφάλι. Ως αποτέλεσμα της «παράνομης χρήσης» των όπλων της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Ατένκο, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της μεξικανικής κυβέρνησης (CNDH) συνέστησε ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Πρόληψης (PFP), νυν Ομοσπονδιακή Αστυνομία, και η κρατική αστυνομία του Μεξικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένες στη «κατάλληλη χρήση» των όπλων τους. Ο επικεφαλής της PFP απέρριψε τη σύσταση της NHRC και πέντε χρόνια αργότερα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία συνεχίζει να εκτοξεύει χειροβομβίδες δακρυγόνων στα κεφάλια των διαδηλωτών.

Περισσότερα κονδύλια για την «Πρωτοβουλία Μέριδα»

Μια μέρα πριν η ομοσπονδιακή αστυνομία ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων στην Oαχάκα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012. Ο  προϋπολογισμός αυτός περιλαμβάνει 291,5 εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματα της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας Μέριδα»στο Μεξικό.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικό (SSP), το οποίο είναι υπεύθυνο για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της χρηματοδότησης της «Πρωτοβουλίας Μέριδα». Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής , η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έλαβε εξοπλισμό, εκπαίδευση (από τις αστυνομίες των ΗΠΑ και της Κολομβίας, καθώς και από ιδιώτες που ανέλαβαν εργολαβικά την εκπαίδευση της), ακόμη και ελικόπτερα Black Hawk. Ενώ ο προϋπολογισμός του Ομπάμα για το 2012 μειώνει τη χρηματοδότηση για την μεξικανική «Πρωτοβουλία Μέριδα» κατά περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αυξάνει το ποσό προς τον Διεθνή Έλεγχο Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου(INCLE) σε 500.000 δολάρια. H χρηματοδότηση του INCLE είναι αυτή που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος-αν όχι το σύνολο-της οικονομικής βοήθειας προς την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ορισμένα κονδύλια για την «Πρωτοβουλία Μέριδα» προορίζονται για τη μείωση της διαφθοράς στους κόλπους της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η βοήθεια αυτή, τονίζει η Μέγιερς, “πηγαίνει περισσότερο σε κέντρα κατάταξης της αστυνομίας και σε μηχανήματα ανίχνευσης ψεύδους. Αυτό προφανώς έχει τίποτα να κάνει με αυτό το γενικευμένο μοντέλο κατάχρησης”.

Η Μέγιερς επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις μηχανισμοί απόδοσης ευθυνών που, θεωρητικά, θα διασφάλιζαν ότι η βοήθεια προς την «Πρωτοβουλία Μέριδα» δεν θα πέσει στα χέρια των καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, οι οποίοι ανοίγουν πυρ ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές. Το πρώτο είναι η Τροπολογία Leahy, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια να βγαίνει έξω από τις ΗΠΑ προς “οποιαδήποτε μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας μιας ξένης χώρας, στην περίπτωση κατά την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει αξιόπιστες αποδείξεις ότι η εν λόγω μονάδα έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και δεν έχει τιμωρήσει τους παραβάτες (Σ.τ.Μ: εγκληματίες στο πρωτότυπο). Η πρεσβεία των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτούς που αυτή θεωρεί καταπατητές των ανθρώπινων δικαιωμάτων μεμονωμένα σε μια βάση δεδομένων, αλλά η Μέγιερς σημείωσε ότι η ισχύς(αποτελεσματικότητα) της βάσης δεδομένων εξαρτάται από τον όγκο των πληροφοριών που καταγράφει σε αυτήν η πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο Κεντ Πάτερσον, του λεγόμενου προγράμματος Americas , έχει επικρίνει την πρακτική εφαρμογή της τροποποίησης Leahy από τις ΗΠΑ: “το Μεξικό, όπως η Κολομβία, παρακάμπτει το θέμα, επιλέγοντας για  εκπαίδευση μόνο λίγα άτομα από τις συγκεκριμένες μονάδες, αντί να εκπαιδεύσει όλες τις μονάδες”.

Οι άλλοι δύο μηχανισμοί απόδοσης ευθυνών που ισχύουν για την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς στο Μεξικό για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, σχετίζονται με την ίδια την «Πρωτοβουλία Μέριδα». Μόνο το 15% της οικονομικής ενίσχυσης της «Πρωτοβουλίας Μέριδα» λαμβάνεται με την προϋπόθεση το Μεξικό να βελτιώσει το μηχανισμό απόδοσης ευθυνών και διαφάνειας μέσα στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, προκειμένου να λάβει αυτή τη χρηματοδότηση, το Μεξικό πρέπει να αποδείξει ότι ερευνά και διώκει εκείνους τους στρατιώτες και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς εναντίον των οποίων έχει κατατεθεί μια αξιόπιστη κατηγορία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Απ’ όσο γνωρίζουμε, στην τελευταία αυτή περίπτωση δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα καμία περίπτωση στην οποία να έχουν ερευνηθεί και τιμωρηθεί με αποτελεσματικό τρόπο οι ομοσπονδιακοί αξιωματικοί που εμπλέκονται σε καταχρήσεις(παραβιάσεις)», λέει η Μέγιερς.

Παρά την κραυγαλέα ατιμωρησία για τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας, οι όροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «Πρωτοβουλία Μέριδα» δεν επηρέασαν σημαντικά τη ροή της βοήθειας που προορίζεται για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ παρακράτησε συμβολικά μέρος της οικονομικής βοήθειας, αλλά μέχρι στιγμής οι όροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν καθυστερήσει την άφιξη των χρημάτων στην «Πρωτοβουλία Μέριδα» για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για μία αναμενόμενη γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ παράλληλα πέρασε το υπόλοιπο 85% της οικονομικής βοήθειας που δεν υπόκειται σε περιορισμούς.

http://www.youtube.com/watch?v=9nnDiPa4O6I

πηγές:

http://upsidedownworld.org, www.lahaine.org