Αίγυπτος: o στρατός κάνει πίσω, αντιμέτωπος με την μαχητική απεργία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση της στρατιωτικής χούντας για τη “ζημία που επιφέρουν στην οικονομία”, οι εργαζόμενοι στην Αίγυπτο συνεχίζουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Οι εργατικοί αγώνες συνεχίζονται σφοδρότεροι, έχοντας πια οι εργαζόμενοι την αίσθηση του θριάμβου μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Τα αιτήματά τους υπερβαίνουν  τα μισθολογικά και περιλαμβάνουν την άρση των καταχρήσεων στα εργοστάσια και στους χώρους εργασίας καθώς και την παραίτηση των γραφειοκρατών συνδικαλιστών που ήταν πιστοί στον Μουμπάρακ.

Πάνω από 15.000 εργαζόμενοι της Αιγυπτιακής Εταιρείας Νημάτων και Υφασμάτων  (πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο της χώρας, απασχολώντας 24.000 άτομα στη βιομηχανική πόλη Aλ Μαχάλα) κατέβηκαν σε απεργία και σε διαδήλωση έξω από στο εργοστάσιο από τις 16 Φεβρουαρίου, η οποία κατέληξε σε μια σημαντική νίκη. Οι εργάτες του κλωστοϋφαντουργικού εργοστασίου αρνούνταν να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους έως ότου ικανοποιείτο το κυριότερο αίτημά τους, που ήταν η απόλυση του διευθυντή της εταιρείας, Φουάντ Αμπντέλ Aλίμ, ο οποίος κατηγορείτο για διαφθορά.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει υπό τον έλεγχό του την αιγυπτιακή κυβέρνηση, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα σκληρά αντίποινα εις βάρος των εργαζομένων με την αιτιολογία ότι «δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση τέτοιων παράνομων πράξεων που συνιστούν κίνδυνο για το έθνος και θα τα αντιμετωπίσει λαμβάνοντας νομικά μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας”.  Παρόλα αυτά οι Ένοπλες Δυνάμεις υποχρεώθηκαν να κάνουν πίσω, αντιμέτωπες με τους εργαζομένους της Αλ Μαχάλα, που αποτελούν ένα στρατηγικό τομέα της οικονομίας. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί το 48% της συνολικής εργατικής δύναμης της χώρας και η βιομηχανική πόλη ήταν το επίκεντρο διαμαρτυριών και εξεγέρσεων το 2006 και το 2008.

Σε μια σημαντική νίκη, οι εργαζόμενοι πέτυχαν την απόλυση του διευθυντή της εταιρείας, 25% αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων και την πληρωμή τους για τις ημέρες της απεργίας. Από την αρχή της κινητοποίησης, διάφοροι τομείς του εργατικού κινήματος συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στην ίδια την πόλη και στην πρωτεύουσα Κάιρο: οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια πετρελαίου , οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι σιδηροδρομικοί και οι τραπεζοϋπάλληλοι, μεταξύ των άλλων, οι οποίοι βλέπουν στον αγώνα των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία του Αλ Μαχάλα ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Παράλληλα με την απεργία ιδρύθηκε και μία νεοσύστατη συνδικαλιστική ένωση, ανεξάρτητη από την παλιά γραφειοκρατία που ήταν εξαρτώμενη από το καθεστώς του Μουμπάρακ και που διατήρησε για 30 χρόνια το καθεστώς της καταπίεσης και της στέρησης του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, η νεοϊδρυθείσα Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία δημοσιοποίησε στις 20 Φεβρουαρίου μία δήλωση, όπου μεταξύ άλλων αιτημάτων ζητάει την επανεθνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, την ελευθερία του συνδικαλισμού και του δικαιώματος της απεργίας, καθώς και τη διάλυση της (καθεστωτικής) γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας.

πηγή: http://www.lahaine.org/index.php?p=51616

No Comments “Αίγυπτος: o στρατός κάνει πίσω, αντιμέτωπος με την μαχητική απεργία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία”