Κροατία: Η MASA και οι μάζες ενάντια στην άρχουσα τάξη

Δίκτυο Αναρχοσυνδικαλιστών (MASA): Δήλωση της τοπικής ομάδας του Ζάγκρεμπ για τις διαδηλώσεις στις 2 Μαρτίου

Σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας. Ενώ οι δύο πρώτες στιγματίστηκαν από παράλογη βία και την (αυτο)προβολή του Ivan Pernar –ενός πολιτικού γελωτοποιού ανώνυμου μέχρι πρόσφατα στην κροατική πολιτική σκηνή–, η τρίτη διαμαρτυρία (που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου) ήταν μια αυθόρμητη έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ακόμα κι αν οργανώθηκε από τον Πέρναρ, η διαμαρτυρία περιθωριοποίησε το ρόλο του αυτοαποκαλούμενου “ηγέτη” της και εξέπληξε πολλούς με το υψηλό επίπεδο της αυτοοργάνωσης.

Ο λαός έχει πολλούς λόγους να είναι θυμωμένος. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του εργατικού δικαίου και η αυξανόμενη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της «οικονομικής ανάκαμψης» που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους λόγους. Πολλοί χώροι εργασίας έχουν κλείσει οριστικά και περιπτώσεις όπως το Kamensko, Jadrankamen, Uzor, HORA και το Elektromaterijal έχουν γίνει κοινή θέα. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο βασικές ανάγκες για τις οικογένειές τους, ενώ οι πολιτικές ελίτ μας (τόσο των κυβερνώντων όσο και της αντιπολίτευσης) συνεχίσουν να κλαψουρίζουν για το πόσο σημαντικό είναι να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι ‘αυτούς, η ένταξη στην ΕΕ είναι «μια ιερή αποστολή», μια που είναι πιο σημαντικό από το λαό και τη δυσαρέσκειά του.

Η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης –της οποίας ηγείται το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (το HDZ)–  φαίνεται να είναι ο κεντρικός στόχος αυτών των διαμαρτυριών. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: τι έρχεται μετά από αυτό; Πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα και άλλα μικρότερα πολιτικά κόμματα, η οποία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και η μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν επίσης ένα μέρος των σχεδίων τους και η οικονομική ανάκαμψη και η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους τους. Μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες σε αυτόν τον συνασπισμό έχουν σαφέστατα δείξει κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους θητείας ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Η έλλειψη μιας σωστής αντίδρασης από τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές για άλλη μια φορά δείχνει πόσο στενά είναι συνδεδεμένοι με την κυβέρνηση και τα αφεντικά. «Τίποτα δεν μπορεί να επιλυθεί στο δρόμο», δήλωσε ο ηγέτης της ένωσης Kresimir Sever. Πού αλλού μια σωστή συνδικαλιστική ένωση δίνει τις μάχες της, αν όχι στους δρόμους και στους χώρους εργασίας;;! Και δεν ήταν ο ίδιος εκείνος που, μαζί με τους φίλους του συνδικαλιστές, Ribić και Matijašević, πρόδωσε περισσότερα από 800.000 άτομα που υπέγραψαν την αίτηση ενάντια στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του εργατικού δικαίου; Θα πρέπει να καλούνε σε γενική απεργία, και όχι να φιλάνε τον κώλο της κυβέρνησης ακριβώς για να μπορούν να διατηρούν τις προνομιακές θέσεις τους! Πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο από προφανές ότι τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να επιλυθούν από τους πολιτικούς (τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση) και από τα ξεπουλημένα συνδικάτα. Τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν μόνο όταν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Η MASA (το Δίκτυο Αναρχοσυνδικαλιστών) υποστηρίζει το λαό στον αγώνα του, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος στόχος μας. Εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες και άλλες καταπιεσμένες ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το κύμα κοινωνικής αναταραχής ως μέσο για να συσπειρωθούν σε έναν κοινό αγώνα. Ο αγώνας αυτός πρέπει να βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και στις αρχές που εκφράστηκαν πρόσφατα μέσω του διεθνούς φοιτητικού κινήματος, και στη συνέχεια να μεταφερθούν στους χώρους εργασίας μας. Τότε και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για αλλαγή του ισχύοντος συστήματος.

Οργανώσου – Είμαστε δυνατότεροι όταν είμαστε ενωμένοι!

Δίκτυο Αναρχοσυνδικαλιστών (MASA), Τοπική Οργάνωση Ζάγκρεμπ

από libcom.org

και ένα βίντεο από τις διαμαρτυρίες στις 4/3:

http://www.youtube.com/watch?v=Xm5bFxs7o0k&feature=player_embedded#at=281