Αίγυπτος: Εισβολή διαδηλωτών σε κτίρια της Ασφάλειας

Το τέλος του Μουμπάρακ στην εξουσία δε φαίνεται να είναι το τέλος του καθεστώτος που κυβερνούσε στην Αίγυπτο για πάνω από 30 χρόνια. Οι κόσμος συνέχισε τις διαδηλώσεις και τις δράσεις, με κύριο αποδέκτη πια το στρατό. Θέλησε να κάνει σαφές ότι δεν τελείωσαν τα πάντα με την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του. Και φαίνεται να το πετυχαίνει. Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ δεν ήταν μέσα στα σχέδια των στρατιωτικών, καθότι ήταν ένας από τους δικούς τους ανθρώπους. Ήταν επικεφαλής της Αεροπορίας από το 1996 ως το 2002 και η στενή του σχέση με το καθεστώς Μουμπάρακ είναι γνωστή σε όλους στην Αίγυπτο.
Την προηγούμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου, εμφανίστηκε νευρικός σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, παρουσία μελών της αντιπολίτευσης, πράγμα αδιανόητο για την εποχή του καθεστώτος Μουμπάρακ. Οι απαντήσεις που (δεν) έδωσε για τη σχέση του με τον Μουμπάρακ, την έλλειψη δικαιοσύνης, τη μη αποφυλάκιση πολλών πολιτικών κρατούμενων ήταν ανεπαρκείς και απογοητευτικές και κατηγορήθηκε ότι μένει στην κυβέρνηση για να χειραγωγήσει την επανάσταση.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες διαδηλωτών πολιόρκησαν και εισέβαλλαν στο κεντρικό στρατόπεδο της Ασφάλειας, όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι οι μπάτσοι κατέστρεφαν έγγραφα που σχετίζονταν με περιπτώσεις καταστολής. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυροβολισμούς χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν το πλήθος να εισβάλει στο χώρο του στρατοπέδου. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο θεωρείται από τους κατοίκους της Αλεξάνδρειας ως το κέντρο των κατασταλτικών επιχειρησιακών κινήσεων της αστυνομίας στην πόλη και χώρος στον οποίο γίνονταν βασανιστήρια από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έκαψαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε άλλα έξι. Επίσης κατέστρεψαν έπιπλα και σύμβολα της αστυνομίας στο εσωτερικό των κτιρίων του στρατοπέδου. Επίσημα, η Ασφάλεια στην Αίγυπτο έχει 500.000 υπαλλήλους!

Στη δεύτερη φωτογραφία και στο παρακάτω σύντομο βίντεο φαίνεται ο κόσμος που έχει εισβάλλει σε ένα κτίριο. Προσέξτε στο βίντεο και στην δεύτερη και τρίτη φωτογραφία τα αχρηστεμένα φύλλα χαρτιού κομμένα σε λωρίδες από τους ασφαλίτες. Αυτά είναι τα έγγραφα με τα αρχεία για φακελώματα και γενικότερα με ενοχοποιητικό περιεχόμενο γι’ αυτό που κάποιοι ακόμα ονομάζουν «Ασφάλεια» και που οι ασφαλίτες πρόλαβαν να καταστρέψουν για να μην πέσουν στα χέρια του κόσμου. Όμως, δεν πρόφτασαν να καταστρέψουν όλα τα αρχεία.

http://www.youtube.com/watch?v=g1jnh8wo49c&feature=player_embedded

Το Σάββατο 5 Μαρτίου, δυνάμεις του στρατού εισέβαλλαν στο χώρο πυροβολώντας στον αέρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει το χώρο. Οι δυνάμεις του στρατού, κατά την εισβολή τους, απεγκλώβισαν τους μπάτσους που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ όχι μόνο στους αστυνομικούς αλλά και στους στρατιώτες. Στη φωτογραφία φαίνεται ένας στρατιώτης να μεταφέρει έναν άλλο στρατιώτη που είναι τραυματίας.

Παρόμοια διαμαρτυρία και εισβολή έγινε στο Κάιρο, στη Γκίζα, συνοικία της πρωτεύουσας Κάιρο, και στις πόλεις Ασιούτ, Μίνυα και Νταμιέττα. Ειδικότερα, στη Γκίζα οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διάλυση του σώματος της Ασφάλειας και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων. Στο Κάιρο 2.500 άτομα κατόρθωσαν να μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου της Ασφάλειας. Εκεί βρήκαν 8 υπόγειους ορόφους με γραφεία, αίθουσες βασανιστηρίων, δωμάτια για ασφαλίτες-βασανιστές, κελιά κλπ. Και εδώ οι ασφαλίτες είχαν στοιβάξει τόνους από ενοχοποιητικά γι’ αυτούς έγγραφα, για να τα καταστρέψουν, αλλά δεν πρόλαβαν να τα βγάλουν από το κτίριο. Σε άλλο κτίριο της Ασφάλειας, κοντά στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο. Δέχτηκαν επίθεση από το στρατό και οπλισμένους παρακρατικούς, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους το βράδυ, λίγο μετά την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

http://www.youtube.com/watch?v=olzQbXAcEGY&feature=player_embedded

http://ansiolitiko.blogspot.com/

http://egyptianchronicles.blogspot.com/