Κροατία: 1 Ινδιάνος, 2 Ινδιάνοι, 10000 Ινδιάνοι μικροί

Άρθρο σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ και σε όλη την Κροατία, από μέλος του Δικτύου Αναρχοσυνδικαλιστών MASA.

Αυτό που υποσχέθηκαν οι διαδηλωτές βγήκε αληθινό  – η σημερινή διαμαρτυρία (5/3) ήταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 10000 άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά στην κροατική εθνική δημόσια τηλεόραση. Βέβαια, μπορεί να έχει ήδη μαθευτεί πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τους αριθμούς και να δυσφημήσει τη διαδήλωση και τη βούληση του λαού.

Είναι σημαντικό να δούμε

Όσο οι διαμαρτυρίες γίνονται μεγαλύτερες και πιο σημαντικές, ο αριθμός των πολιτικών που προσπαθούν να ξεχωρίσουν στα μάτια του λαού αυξάνονται. Σήμερα, μαζί με τον Ivan Pernar [1], μια νέα ομάδα από καιροσκόπους πολιτικούς εμφανίστηκε, αρχίζοντας απ’τον μπερδεμένο δεξιό Pero Kovačević [2], τον υστερικό λαϊκιστή Dinko Burić [3] και τον συνδικαλιστή Željko Stipić.

Είναι ενδιαφέρον πως ο Pernar, ξεπερνώντας προφανώς τον φόβο του για την αστυνομία, πήγε μια βόλτα μαζί με τους διαδηλωτές, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της εκδήλωσης. Στην πλατεία Cvjetni, όπου δίνει ομιλίες συνήθως, είναι ελάχιστος αριθμός ανθρώπων ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στη διαδήλωση μετά το τέλος των «ομιλιών». Αλλά ο Pernar αποφάσισε να «τιμήσει» τον λαό, δίνοντας την ομιλία του μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνόντος κόμματος HDZ [4]. Η εμφάνισή του και οι ηλιθιότητές του επηρεάζουν τη διαδήλωση αρνητικά επειδή προκαλούν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη τη διαμαρτυρία σε αποτυχία και να προκαλέσει δημόσια καταδίκη, όπως συνέβη με τη διαμαρτυρία των βετεράνων πολέμου. Και οι δύο πλευρές, “αριστερά” και δεξιά προσπαθούν να παρουσιάσουν τη διαδήλωση ως δικό τους επίτευγμα, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση και είναι απαραίτητο να απομονωθούν οι πολιτικοί από τις μάζες, το συντομότερο δυνατό.

Ο Stipić, πρόεδρος της Ένωσης της Αναγέννησης, κάλεσε τα συνδικάτα να βγουν στους δρόμους. Αυτή ήταν η μόνη λογική δήλωση που θα μπορούσε να ακουστεί από την εξέδρα. Αυτό που χρειάζεται είναι κάλεσμα για γενική απεργία και κατάληψη των χώρων εργασίας προκειμένου να παραλύσει το κράτος. Αντ ‘αυτού, οι εργατοπατέρες  μας, γυρίζουν την προσοχή τους από την άλλη πλευρά, κρατώντας σφιχτά τα χρήματά τους με τα οποία πληρώνονται για την αδράνεια τους. Πραγματικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πού ζούμε, όταν οι συνδικαλιστές είναι μεγαλύτερες κουφάλες από ό, τι ο πρόεδρος του κράτους.

Ενώ οι εξεγερμένες μάζες των εργαζομένων, των φοιτητών και των ανέργων έχουν καταδείξει με τα πανό τους, τις πραγματικές αιτίες της κροατικής δυστυχίας – τον καπιταλισμό, τη διαφθορά και τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό – οι αρχηγοί των κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς, μαζί με τον wannabe ηγέτη Pernar, καταδεικνύουν το κυβερνόν κόμμα ως το κύριο πρόβλημα και ως έσχατη λύση προτείνουν τους ίδιους και τα κόμματά τους. Έτσι δεν είναι θαύμα το ότι οι άνθρωποι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσή τους και σχημάτισαν το μπλοκ που έβαλε τέλος στις ομιλίες και άρχισε να πορεύεται προς την πλατεία του Αγ. Μάρκου [5].

απο διαδήλωση στις 4/3

Οι αποφάσεις παίρνονται στο δρόμο

Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές πέτυχαν τον σκοπό τους. Στόχος τους ήταν η κροατική Ραδιοτηλεόραση, η EPH (η μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην Κροατία),  το επενδυτικό ταμείο για την ιδιωτικοποίηση και τυπικοί προορισμοί, όπως η έδρα του HDZ. Μετά το HDZ, οι διαδηλωτές συνέχισαν πορευόμενοι στο κέντρο της πόλης διακόπτοντας την κυκλοφορία. Σε ένα από τα αυτοκίνητα, οι διαδηλώτες εντόπισαν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μετά από μια σύντομη φασαρία, οι διαδηλωτές τον άφησαν, όμως ένας από αυτούς τον έφτυσε στο τζάμι του αυτοκινήτου. Λίγο αργότερα, ένα ζευγάρι συλλήφθηκε για σπρωξίδι με την αστυνομία.

Η τηλεόραση εξόργισε ιδιαίτερα τους διαδηλωτές. Το κεντρικά δελτία ειδήσεων είπαν ότι ήταν μόνο 1500 διαδηλωτές. Αποφάσισαν να επισκεφτούν την κροατική Ραδιοτελόραση και να δείξουν τον πραγματικό αριθμό τους.

Ένας ινδιάνος, 2 Ινδιάνοι, 10000 Ινδιάνοι μικροί (ο υπουργός εξωτερικών αποκάλεσε τους διαδηλωτές «Ινδιάνους» λίγες μέρες πριν) διαμαρτυρήθηκαν έντονα και απαίτησαν την παραίτηση του αρχισυντάκτη της τηλεόρασης. Όπως ήδη αναφέρθηκε, περίπου 10000 διαδηλωτές στάθηκαν απέναντι στη τηλεόραση, γεγονός που καθιστά τη διαμαρτυρία τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα.

Η ογκώδης διαδήλωση έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην πρωθυπουργό Γιαντράνκα Κοσόρ ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο δρόμο και ότι η εποχή του εθελοτυφλισμού έχει παρέλθει. Η Κοσόρ προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν υπάρχουν διαδηλωτές στην Κροατία ή ότι οργανώνονται από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Δεν είναι διόλου απίθανο σύντομα να επινοήσει κάποιο είδος θεωρίας αλά Καντάφι  ότι πολλοί διαδηλωτές είναι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ναρκωτικών που τους κερνάει ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με το καφέ τους. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι η ίδια ανησυχεί περισσότερο μην εισβάλλουν οι διαδηλωτές στο σπίτι της και το HDZ, παρά για το γεγονός ότι ο λαός περνάει δύσκολες στιγμές.

Όμως, μετά την πέμπτη κατά σειρά διαδήλωση, τη τρίτη δηλαδή που έγινε αντιληπτή σαν μια «ατέλειωτη πορεία», άρχισαν να διαφαίνονται κάποιες ελλείψεις στην οργάνωση, πράγμα λογικό δεδομένου του αυθόρμητου χαρακτήρα των διαδηλώσεων. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να συμμετέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κουράζονται γρήγορα και γυρνάνε σπίτια τους πριν ακόμα τελειώσει η διαδήλωση. Για αυτό τον λόγο, η πορεία χάνει κόσμο πολύ γρήγορα. Φαίνεται ότι η διαδρομή της πορείας για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ κουραστική  και μεταφέρει  τη διαδήλωση αρκετά μακρυά από το κέντρο της πόλης. Το κέντρο θα πρέπει να παρέχει χώρο για την ελεύθερη κίνηση και παρουσία των πολιτών, διατηρώντας παράλληλα την ευέλικτη και αυθόρμητη οργάνωση για να μην εξαντλείται ο κόσμος.

Τα αιτήματα και οι ιδέες των διαδηλωτών αγνοούνται. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ειδήσεις της κροατικής Ραδιοτηλεόρασης μετά τη λήξη της πορείας. Εκεί το κήρυγμα για την αναγκαιότητα της εισόδου της χώρας στην ΕΕ είναι συνεχές, ενώ η η σκληρή στάση των διαδηλωτών ενάντια στην ΕΕ, αγνοείται. Φαίνεται ότι αυτή η τακτική στοχεύει να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές ως «άναρθρα» και άβουλα άτομα, να σκιαγραφήσει κάποιο παιδί με σχιζοφρενικό σύνδρομο και να παρουσιάσει όλη την κατάσταη σαν ένα τσίρκο μεθυσμένου όχλου που επιδιώκει το χάος. Ο δρόμος βοηθά να ακουστούν οι ιδέες και οι επιθυμίες του λαού – και η οργή να γίνει τόσο αισθητή που μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να αγνοήσει.

Διαίρει και βασίλευε

Όλοι έχουμε συνηθίσει τον εντυπωσιασμό των ΜΜΕ, τις επιφανειακές ιστορίες τους και την περιθωριοποίηση του οτιδήποτε έχουν να πουν οι «μικροί άνθρωποι». Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε πώς τα ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των διαδηλωτών και πώς δεν δίνεται σχεδόν καμία σημασία στις διαδηλώσεις.

Αντιθέτως, είδηση σαν την επιστροφή του Tihomir Purda [6] από την βοσνιακή φυλακή δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με την άνευ όρων υποστήριξή του για την πρωθυπουργό και με τη δήλωσή του πως αγαπάει την πρωθυπουργό και πως ποτέ δεν θα διαδήλωνε εναντίον της.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, στις οποίες συμμετείχαν πολλοί βετεράνοι πολέμου που είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του HDZ, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τους βετεράνους πολέμου και φτιάχνοντας τη σχέση της με τον Purda που είναι το σύμβολό τους, να τους απομονώσει απ’το δυσαρεστημένο λαό από τους δρόμους,

Φυσικά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διαιρέσεις μεταξύ του λαού αυτή τη στιγμή. Για τους ίδιους λόγους που οι βετεράνοι θα πρέπει να κατέβουν στις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να διαδηλώσουν επειδή έχουν και εκείνοι λόγο να εξεγερθούν, για παράδειγμα λόγω της μείωσης κατά 30% των μισθών τους.
————–

Σημειώσεις:

[1] Ο τύπος που οργάνωσε τις τρεις πρώτες διαμαρτυρίες. Έχει διαγραφεί από το Πράσινο Κόμμα για την αναφορά του στο Mein Kampf (Ο αγών μου, του Χίτλερ). Τρελός και σχιζοφρενής που νομίζει πως η Κροατία είναι σοσιαλιστικό κράτος και χρειάζεται καθαρό καπιταλισμό, αλλά θέλει επίσης να εθνικοποιήσει τις τράπεζες (αλλά μόνο τις ξένες).

[2] Πολιτικός από την άκρα δεξιά πτέρυγα του Κόμματος των Δικαιωμάτων.

[3] Πολιτικός από το δεξιό περιφερειακό κόμμα της περιοχής Slavonija. Ένα πρώην μέλος του HDZ, ο πρόεδρος του κόμματός του εκτίει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου.

[4] HDZ – Κροατική Δημοκρατική Κοινότητα, το κυβερνόν κόμμα αυτή τη στιγμή.

[5] Μια πλατεία στο ιστορικό τμήμα του Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης.

[6] Βετεράνος πολέμου ο οποίος συνελήφθη στη Βοσνία λόγω κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου. Η σύλληψή του προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των βετεράνων πολέμου. Αφέθηκε ελεύθερος και χωρίς κατηγορίες μετά από 8 εβδομάδες στη φυλακή.

απο διαδήλωση στις 28/2

[Σ.τ.Μ]: Οι μεταφραστές του κειμένου δεν αποδέχονται κατ’ ανάγκην τις θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο (βλ. ιδίως την τελευταία πρόταση περί βετεράνων και μπάτσων).

δείτε επίσης //gr-contrainfo.espiv.net/2011/03/06/croatia-h-masa-kai-oi-mazes-enantia-sthn-arxousa-taxh/

μετάφραση από: http://libcom.org/news/1-little-2-little-10000-little-indians-07032011

η ιστοσελίδα του Δικτύου Αναρχοσυνδικαλιστών MASA στα κροατικά: masa-hr.org