Απολύσεις και εργασιακή τρομοκρατία στην εταιρία τηλεφωνίας Cosmote

Η Cosmote αποφάσισε μέσα σε μία νύχτα με συνοπτικές διαδικασίες να πετάξει στο δρόμο 120 εργαζομένους. Στην ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «απόλυση». Ονομάζεται «αναδιοργάνωση περιορισμένων λειτουργιών» παρουσιάζεται με τη μορφή εθελουσίας εξόδου Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, πραγματικά σκυλιά των αφεντικών τους, «οι “αποχωρήσεις”(!) θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στον εργαζόμενο(!), ύστερα από διαβούλευση και χωρίς η Cosmote να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο νόμος για περίπου 30 απολύσεις το μήνα…»

Οι απολύσεις αυτές είναι το προοίμιο και για άλλες απολύσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ. Επίσης, εξήγγειλε την αύξηση των ωρών εργασίας όλου του προσωπικού, την κατάργηση επιδομάτων που έχουν χορηγηθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την κατάργηση των δρομολογίων των λεωφορείων από και προς το διοικητικό μέγαρο.

Οι συνθήκες εργασίας στην Cosmote είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπείς και απάνθρωπες. Οι εργαζόμενοι δέχονται καθημερινό έλεγχο για την απόδοσή τους. Σε κάποια τμήματα καταμετρώνται ακόμα και τα λίγα λεπτά που χρησιμοποιούνε για τις βιολογικές τους ανάγκες, και συχνά τους ειδοποιούν ξαφνικά να επανέλθουνε στην εργασία τους από το διάλειμμά τους, ό,τι και αν κάνουν τη δεδομένη στιγμή, λόγω ξαφνικής αύξησης της δουλειάς. Επίσης, καταμετρώνται τα «σεις» και τα «σας» που λένε στο τηλέφωνο στους πελάτες της εταιρίας. Όλα αυτά έχουν άμεση επίπτωση στις συνεχείς αξιολογήσεις που γίνονται στους υπαλλήλους.

Όταν λόγω της σκληρής εργασίας καταπονούνται και παίρνουν αναρρωτική άδεια, καλούνται να περάσουν από επιτροπές του που εδρεύουν μόνο στην Αθήνα, ενώ η εταιρία έχει υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η νόμιμη βεβαίωση του ιατρού, η οποία σύμφωνα με το νόμο επέχει θέση αναρρωτικής άδειας, δεν αρκεί για την Cosmote, επειδή σύμφωνα με τη λογική της πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχουν διαπράξει οι εργαζόμενοι απάτη σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Είναι δηλαδή ένοχοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

H Cosmote έχει δείξει το εργοδοτικό της πρόσωπο εδώ και αρκετό καιρό τώρα, έχοντας προσλάβει νοικιασμένους υπαλλήλους στο τηλεφωνικό της κέντρο με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις (δίμηνες, τρίμηνες ).Οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονται στην εταιρεία υπό αυτό το καθεστώς , κάποιοι πάνω από 2 χρόνια, αφελώς προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή θα τους προσλάβει η ίδια η Cosmote με μία αξιοπρεπή σύμβαση αορίστου χρόνου, που θα κατοχυρώνει τουλάχιστον κάποια στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κλπ…. ).

Αντί αυτού η Cosmote καλεί τους 40 αυτούς τους νοικιασμένους υπαλλήλους την προπαραμονή της πρωτοχρονιάς για να τους ανακοινώσει ότι θα τους κάνει αυτή την φορά 8μηνη σύμβαση με μία μικρή διαφορά: δεν θα εργάζονται πλέον στο κέντρο της Αθήνας , αλλά σε κτίριο ιδιωτικής εταιρείας που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το κέντρο. Φυσικά η εταιρεία είχε και γι ‘αυτό την λύση: «Θα σας μεταφέρει πούλμαν !!» Ούτε λόγος βέβαια για το ότι αυξάνεται κατά δύο ώρες την ημέρα η μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας και για το ότι αν χάσεις το πούλμαν και δεν πας στη δουλειά θα έχεις κυρώσεις.

Το χρονικό περιθώριο που έδωσε η εταιρεία στους υπαλλήλους για να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν τη σύμβαση με τις καινούργιες συνθήκες ( εργασιακός χώρος στοιβάγματος ανθρώπων που όλοι είναι τηλεφωνητές και κατά συνέπεια επικρατεί στις ώρες αιχμής φοβερή βοή , διαλείμματα περιορισμένα κατά το ήμισυ – 30 λεπτά στο 8ωρο και κάποιες φοράς αν υπάρχει φόρτος τα κόβουν -) είναι μερικές ώρες και μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες δόθηκε περιθώριο 1 ολόκληρης ημέρας. Φυσικά, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν το νέο εργασιακό περιβάλλον.

Η Cosmote είναι από τις εταιρίες με την υψηλότερη κερδοφορία στην Ευρώπη. Η μισθοδοσία αποτελεί μόνο το 9% των εξόδων της (τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στους ισολογισμούς της). Το 2010 η πτώση των κερδών της ήταν μόνο 7% τη στιγμή που η χώρα περνά μια από τις χειρότερες οικονομικές η κρίσεις  της νεότερης ιστορίας της και η διεθνής συγκυρία είναι κι αυτή αρνητική. Τόσα χρόνια πολλοί από αυτούς είχαν ταυτιστεί την εταιρία και τα συμφέροντα της. Τώρα νιώθουν τη σκληρή πραγματικότητα: για το Κεφάλαιο οι εργαζόμενοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναλώσιμες μονάδες παραγωγής κέρδους. Αλλά ακόμα και τώρα που η Cosmote είναι κερδοφόρος, δε διστάζει να τους πετάξει στο δρόμο.

Ακολούθησαν οι μαζικές απολύσεις μονίμων υπαλλήλων της Cosmote και οι καθεστωτικοί «συνδικαλιστές» της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον OTE εξήγγειλαν για τα μάτια του κόσμου μία εκτονωτική 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου, για τις απολύσεις στην Cosmote και στην εταιρία ειδών τηλεφωνίας «Γερμανός» καθώς και για τις περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες στον ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στην Cosmote πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία στις 3 και 4 Μαρτίου. Nέα 24ωρη απεργία θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Αν οι εργαζόμενοι, στην Cosmote και παντού, δεν αντισταθούν έμπρακτα και οργανωμένα στον εργασιακό μεσαίωνα, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα ακούνε με απορία έννοιες όπως «δικαιώματα» και «απεργία». Αν δεν αμφισβητήσουν και δεν αποτινάξουν το ζυγό της μισθωτής σκλαβιάς, οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν την αγριότερη βαρβαρότητα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

πηγές: https://athens.indymedia.org , http://www.iskra.gr , https://athens.indymedia.org