Χιλή: Ολοκληρώνεται η δικαστική έρευνα για την «υπόθεση βόμβες»


To δικαστήριο που ερευνά τη λεγόμενη «υπόθεση βόμβες» αποφάσισε να ολοκληρώσει την έρευνα για την υπόθεση και με την απόφαση του αυτή υποχρεώνει τον γενικό εισαγγελέα να θέσει τέλος, σε 10 ημέρες, στις διαδικασίες τις οποίες επρόκειτο να πραγματοποιήσει και τις οποίες παρουσίασε στις 25/3 στο δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, στις 25/3 στις 10:20 π.μ. άνοιξε ο δρόμος για την απαγγελία των κατηγοριών, στις οποίες προστίθενται 7 νέα χτυπήματα.

Η ενάγουσα πλευρά ζήτησε την παράταση της διάρκειας της δικαστικής έρευνας για μια περίοδο 60 ημερών, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη χρόνου οφείλεται σε εκκρεμείς εμπειρογνωμοσύνες από τη Διεύθυνση Ασφαλείας, την Υπηρεσία Ειδικών Ερευνών της Αστυνομίας και τη Νομική Ιατρική Υπηρεσία. Στο επιχείρημα αυτό προστίθενται και οι ισχυρισμοί της Εκκλησίας και του εκπροσώπου του ξενοδοχείου Marriot, που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το όνομα και τη διεύθυνση του προσώπου που πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι μέσα στους δέκα κρατούμενους, ως εκ τούτου (η Δικαιοσύνη) πρέπει να συνεχίσει την έρευνα για να διασαφηνίσει τις φαντασιώσεις της.

Λευτεριά στους κρατούμενους για τη σκευωρία «υπόθεση βόμβες», σε απεργία πείνας από τις 21/2

Η υπεράσπιση ζήτησε  το κλείσιμο της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι, εδώ και πέντε χρόνια που διαρκεί, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 6 μηνών προφυλάκισης, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, προσθέτοντας σε αυτό το γεγονός ότι οι σύντροφοί μας είναι εδώ και 32 ημέρες σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χρόνο που έχει περάσει χωρίς να έχει αρχίσει η προφορική διαδικασία. Υποστηρίζει ότι η φυλάκισή τους θα εντείνει την ανάγκη για ολοκλήρωση της έρευνας και, κατά συνέπεια, θα αποδεχτεί αυτή την προθεσμία των 60 ημερών μόνο αν οι σύντροφοι αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, ή εάν συνυπολογιστούν οι ημέρες από την 14η Φεβρουαρίου μέχρι και 25 Μαρτίου -χρονικό διάστημα το οποίο επιμηκύνθηκε σε αναμονή της απόφασης για την έναρξη της διαδικασίας απαγγελίας κατηγοριών- και ότι, αν δεν γίνει αυτό, θα απαιτήσει την άμεση έναρξη της προφορικής διαδικασίας.

Έτσι, έχοντας μιλήσει και οι δύο πλευρές, ο δικαστής προχώρησε στον ορισμό προθεσμίας για την ολοκλήρωση των ερευνών, βασιζόμενος στο ότι οι κατηγορούμενοι είναι φυλακισμένοι, και ως εκ τούτου απαιτείται μία δίκαιη και σύντομη προθεσμία, και στο ότι οι έρευνες έχουν αρχίσει από το 2007, ότι υπάρχουν εισαγγελείς που ερευνούν αποκλειστικά αυτήν την υπόθεση και ότι το επιχείρημα της ενάγουσας πλευράς περί εκκρεμούς εμπειρογνωμοσύνης είναι άκαιρο και μη σχετικό.

Έτσι, στις 25/3 δόθηκε χρονική προθεσμία στην περίοδο που θα διαρκέσουν η δικαστική έρευνα της σκευωρίας «υπόθεση βόμβες»: δόθηκαν 10 ημέρες στην ενάγουσα πλευρά για να ετοιμάσει το κατηγορητήριο προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της δικής και τελικώς της προφορικής διαδικασίας.

Ένα από τα σημεία των αιτημάτων της απεργίας πείνας έχει επιτευχθεί!

Το χρονικό περιθώριο για τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας έχει φτάσει στο τέλος του.

Δύναμη στους φυλακισμένους συντρόφους μας που είναι σε απεργία πείνας.

Δύναμη σε όσους/ες συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο.

Πηγή: libertadalos14a.blogspot.com