Φωτιά στα κέντρα κράτησης!

Έντυπο που μοιράστηκε στο Παρίσι και αλλού αυτές τις μέρες

Φωτιά στα κέντρα κράτησης!
Έφοδοι στους δρόμους, έλεγχοι στο μετρό, περιπολίες κάθε είδους ενστόλων, κυνηγητό των μικροπωλητών, κάμερες σε κάθε σταυροδρόμι…το κυνήγι των φτωχών εντείνεται στις γειτονιές..
Σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης, όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τα βγάλει κανείς πέρα στο τέλος του μήνα, το κράτος σφίγγει το ζωνάρι. Για όσους μας «πατούν» καθημερινά και πλουτίζουν χωρίς όρια, το παράδειγμα των εξεγέρσεων στην άλλη πλευρά της Μεσογείου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μεταδοτικό! Έτσι, δεν αρκεί για το κράτος να μεταδώσει την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της τάξης στους λιγότερο ικανούς συναδέλφους του αλλά παίζει επίσης και με το φόβο των μεταναστών χωρίς χαρτιά, θωρακίζοντας τα εξωτερικά του σύνορα. Με τις εφόδους του στο σταθμό της Λυόν  (Παρίσι) από τα τέλη του Φλεβάρη ή με αυτές στα σύνορα με την Ιταλία, το κράτος είναι έτοιμο για όλα προκειμένου να γεμίσει τα κέντρα κράτησης, αυτές τις ειδικά σχεδιασμένες φυλακές για μετανάστες προς απέλαση.
Κι όμως, κανένα μέρος, ακόμα και κυκλωμένο από οδοντωτά συρματοπλέγματα, κάμερες και μπάτσους που σπάνε στο ξύλο, δεν είναι προστατευμένο από τις εκρήξεις οργής και τις εξεγέρσεις. Εδώ όπως και στο Βέλγιο ή στην Ιταλία, η ίδια κραυγή για ελευθερία βγήκε από τα κέντρα κράτησης τις τελευταίες εβδομάδες, συχνά συνοδευόμενη από ξεσηκωμούς, καταστροφές, πυρκαγιές και αποδράσεις. Σε εμάς απομένει το πώς θα υποδεχτούμε αυτή την κραυγή, στον καθένα μας να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τον πιο θερμό τρόπο…
Στις 13 Φλεβάρη στο κέντρο 127bis (Βρυξέλλες), μία επιχείρηση απόδρασης αποτυγχάνει και οι κρατούμενοι συγκρούονται με τους φύλακες. Για μία εβδομάδα επικρατεί ένταση και στις 20 Φλεβάρη, οι κρατούμενοι στασιάζουν ενώ μια συγκέντρωση αλληλεγγύης λαμβάνει χώρα. Κάποιοι σπάζουν τα τζάμια, βάζουν φωτιά στα κελιά και ανεβαίνουν στη στέγη. Ένας από αυτούς καταφέρνει να αποδράσει πηδώντας τα συρματοπλέγματα. Τη νύχτα νέος ξεσηκωμός και δύο πτέρυγες τυλίγονται στις φλόγες. Το κέντρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον.
Στις 16 Φλεβάρη, δύο Τυνήσιοι που μόλις είχαν καταφθάσει και εγκλειστεί στο κέντρο κράτησης της Modena (Ιταλία), καταφέρνουν να αποδράσουν.

Στις 21 Φλεβάρη, ξεκινά απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης της Vincennes (Γαλλία). Μετά από 4 μέρες, οι απόπειρες πυρπόλησης διαδέχονται η μία την άλλη και οι κρατούμενοι συγκρούονται με τους μπάτσους και διαδηλώνουν στο προαύλιο κραυγάζοντας «Ελευθερία».
Στις 23 Φλεβάρη δύο μετανάστες χωρίς χαρτιά επιχειρούν να αποδράσουν από τα κέντρα κράτησης του Τορίνου και μετά του Μπάρι (Ιταλία).
Στις 24 Φλεβάρη, στο κέντρο κράτησης του Trapani (Σικελία, Ιταλία), οι κρατούμενοι καταστρέφουν εντελώς την επίπλωση.
Στις 27 Φλεβάρη, μετά από ένα μήνα εξεγέρσεων, το κέντρο της Gradisca (Ιταλία) είναι πλέον ερείπιο. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, πυρπολήθηκε το εσωτερικό των 16 κοινών κελιών το ένα μετά το άλλο.
Στις 27 Φλεβάρη, κρατούμενοι του κέντρου της Modena (Ιταλία) καίνε τα στρώματα των δωματίων πριν τα πετάξουν μαζί με την υπόλοιπη επίπλωση στο προαύλιο.
Στις 28 Φλεβάρη, 4 από τα 5 κοινά κελιά μιας πτέρυγας στο κέντρο κράτησης του Τορίνου (Ιταλία) πυρπολούνται και ότι πέφτει στα χέρια των εξαγριωμένων κρατούμενων καταστρέφεται.
Στις 9 Μάρτη τέλος, το κέντρο κράτησης του Canet στη Μασσαλία αχρηστεύθηκε τελείως μετά από δύο πυρκαγιές στα κελιά. Σαράντα περίπου μετανάστες χωρίς χαρτιά που ήταν έγκλειστοι, μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Nîmes, τουλάχιστον 5 ελευθερώθηκαν, ένας κατάφερε να αποδράσει, αλλά 6 Αλγερινοί και Τυνήσιοι κλείσθηκαν στη φυλακή της Baumettes (περιοχή της Μασσαλίας), κατηγορούμενοι για «διατάραξη δημόσιας τάξης».

Ελευθερία για όλους, με ή χωρίς χαρτιά!

Αλληλεγγύη στους 6 μετανάστες χωρίς χαρτιά που κατηγορούνται ότι έκαψαν το κέντρο κράτησης της Μασσαλίας!

Το κείμενο στα γαλλικά σε μορφή pdf

Πηγή: http://bxl.indymedia.org/articles/1288