Μελβούρνη, 2 Απρίλη: Διαδήλωση ενάντια στον εγκλεισμό παιδιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων

Η Κολεκτίβα Δράσης για τους Πρόσφυγες (Refugee Action Collective–Victoria) στη Μελβούρνη διοργάνωσε στις 2 Απρίλη μια συγκέντρωση και πορεία προς το αποκαλούμενο «Κέντρο Μεταφοράς και Στέγασης Μεταναστών» στο Μπροουντμίντοους, μια εγκατάσταση-φυλακή στην οποία βρίσκονται έγκλειστοι αυτήν τη στιγμή 140 νέοι (13-18 ετών), αιτούντες άσυλο. Στην πλειονότητά τους είναι έφηβοι των οποίων οι γονείς, τα αδέρφια ή άλλοι συγγενείς τους έχουν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους τους έχουν στείλει εκτός της χώρας καταγωγής τους προκειμένου να σώσουν τις ζωές τους.

Στις εκδηλώσεις της ημέρας, που ξεκίνησαν με ομιλίες ακτιβιστών και συνεχίστηκαν με την πορεία προς το κέντρο κράτησης, συμμετείχαν 300 περίπου διαδηλωτές. Φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στα σύνορα και στις απελάσεις και υπέρ της απελευθέρωσης των έγκλειστων προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των διαδηλωτών μπροστά από τους φράχτες του κέντρου κράτησης, 3 αγόρια που κρατούνταν κατόρθωσαν να δραπετεύσουν. Ο ένας από τους 3 νέους τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να διαφύγει και έχασε τις αισθήσεις του προσωρινά. Παρά τον αρχικό προστατευτικό κλοιό των αλληλέγγυων διαδηλωτών, τα τρία παιδιά υποχρεώθηκαν τελικά να επιστρέψουν στο κέντρο κράτησης υπό το φόβο νέας δίωξης για αυτούς, αλλά και για τις οικογένειές τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Κατά τη διάρκεια μιας συμβολικής δράσης μπροστά στο φράχτη του κέντρου κράτησης, όπου ένας εκ των διαδηλωτών με κινητικά προβλήματα επιχείρησε να αλυσοδεθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη συνθήκη του εγκλεισμού παιδιών μόνο και μόνο λόγω της καταγωγής τους, ένας από τους φύλακες τον ψέκασε εξ επαφής με σπρέι πιπεριού. Μία διαδηλώτρια που κατόρθωσε να περάσει μέσα στον προαύλιο χώρο του κέντρου κράτησης συνελήφθη επιτόπια από την αστυνομία με την κατηγορία της «εξεγερσιακής συμπεριφοράς». Η ακτιβίστρια αφέθηκε ελεύθερη κάποιες ώρες μετά.

Οι αλληλέγγυοι έγραψαν μηνύματα συμπαράστασης πάνω σε μεγάλες λευκές επιφάνειες και τις τοποθέτησαν στο φράχτη, ενώ στο τέλος της δράσης απελευθέρωσαν εκατοντάδες μπαλόνια ηλίου που έγραφαν «Καλώς ήρθατε, πρόσφυγες». Παρά την καταστολή και την εκκωφαντική σιωπή των καθεστωτικών μίντια, η άμεση δράση των αλληλέγγυων και των έγκλειστων αντικατοπτρίζει την ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στον εγκλεισμό, ενώ οι εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης αναμένεται να κλιμακωθούν μέσα στο Πάσχα με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και μια διαδήλωση έξω από το κέντρο κράτησης του Κέρτιν.

πηγές: 1, 2
περισσότερες φωτογραφίες εδώ