Λυόν: Αντιφασιστική διαδήλωση στις 9 Απρίλη

ΣΤΟΠ στο άντρο των νεοναζί στο Ζερλάν (Λυόν, 7ο), στον πολλαπλασιασμό φασιστικών επιθέσεων, στον κρατικό ρατσισμό!
Δε θ’ αφήσουμε το ρατσισμό του κράτους, την ξενοφοβία και το στιγματισμό αποδιοπομπαίων τράγων να γίνουν γάγγραινα της κοινωνίας μας!

Η τρέχουσα πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης αποβλέπει στη στοχοποίηση αποδιοπομπαίων τράγων: Διώκει όσους δεν έχουν χαρτιά, λανσάρει μια ρατσιστική διαμάχη –αυτήν τη φορά, αναφορικά με το Ισλάμ–, συρρικνώνει εκ νέου τα δικαιώματα των αλλοδαπών και ποινικοποιεί την αλληλεγγύη, κατά το νόμο Μπεσσόν (Besson), προκειμένου να σπάσει την αλληλεγγύη και να φιμώσει τις φωνές ενάντια στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και εναντίον όλων εκείνων που επωφελήθηκαν από την κρίση.

Τα λεκτικά «ολισθήματα» των μελών της κυβέρνησης διαδέχονται το ένα το άλλο, ανεμπόδιστη η πλέον αντιδραστική δεξιά πιάνει ξανά δουλειά. Αυτές οι ομιλίες μολύνουν ήδη το σύνολο της τάξης των πολιτικών και το δημόσιο χώρο.

Το «Εθνικό Μέτωπο» (το ακροδεξιό κόμμα FN) εκμεταλλεύεται τη νέα του εκπρόσωπο Τύπου στην προσπάθειά του να περάσει προς τα έξω ένα «κοινωνικό» προφίλ, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμά του στοχεύει μονάχα στη διαίρεση της εργατικής τάξης ώστε να σπάσει το κίνημα αλληλεγγύης, κι έτσι ν’ αποκτήσει πεδίο δράσης στο εσωτερικό της. Βλέπουμε τις άμεσες συνέπειες αυτής της χυδαίας συναλλαγής στη Λυόν, όπου οι νεοφασιστικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ας πολεμήσουμε αυτόν τον ευτελισμό των ρατσιστικών, αντισημιτικών, ισλαμοφοβικών, σεξιστικών και ομοφοβικών λόγων, που προωθούν το μίσος απέναντι στη διαφορετικότητα και προωθούν τη βία. Δυστυχώς, τα ενοχλητικά αυτά γεγονότα είναι απλώς και μόνο το πιο εμφανές κομμάτι της ανάπτυξης κι εξάπλωσης ρατσιστικών, μισαλλόδοξων ιδεών της ακροδεξιάς παράταξης. Αυτά τα κόμματα, και τα γκρουπούσκουλα που συνδέονται με αυτά, αντιπροσωπεύουν έναν υπαρκτό κίνδυνο από πολιτική άποψη, όταν διαστρεβλώνουν τα κοινωνικά δεδομένα προκειμένου να αναπτύξουν ένα λόγο μίσους και αποκλεισμού του Άλλου.

Τα μέλη της ακροδεξιάς καταλαμβάνουν το δημόσιο χώρο και επιτίθενται εναντίον διαδηλωτών. Μερικά παραδείγματα:
– Η επίθεση εναντίον μιας συγκέντρωσης που είχε καλεστεί κατά της διαβούλευσης για την εθνική ταυτότητα, όπου ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά (Γενάρης 2010).
– Η επίθεση εναντίον εργατών σιδηροδρόμου που πραγματοποιούσαν πικετοφορία στο σταθμό του Περράς (Perrache), κατά τη διάρκεια του κινήματος υπεράσπισης των ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (Οκτώβρης 2010).
– Ο ξυλοδαρμός ενός νεαρού ατόμου στο Σαιν-Ζαν (Saint-Jean), επειδή φορούσε κονκάρδα με τον Τσε Γκεβάρα (8 Δεκέμβρη 2010).
– Η επίθεση με ρόπαλο του μπέιζμπολ εναντίον ενός ζευγαριού κατά την έξοδό τους από μια συναυλία αλληλεγγύης στο Βιλλερμπάν (Villeurbanne), που τους προξένησε σοβαρούς τραυματισμούς και χρόνιες επιπλοκές (15 Γενάρη 2011).
– Η επίθεση με χτυπήματα σουγιά εναντίον μαθήτριας λυκείου ύστερα από μια συγκέντρωση (4 Φλεβάρη 2011).
– Η κλοπή τίτλων παραμονής αλλοδαπών σε διάρκεια επιδρομής.

Ένα άντρο νεοναζί, το Bunker Korps Lyon, είναι καλά εδραιωμένο στο 7ο διαμέρισμα της Λυόν.

Σε αυτό το φασιστοστέκι, που βρίσκεται στο αδιέξοδο της Ασφάλτ (Asphalte) 22, οργανώνονται συναυλίες, ομάδες κρούσης, η μετάδοση παιχνιδιών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ολυμπίκ Λυονναί (OL) για τους αποκλεισμένους απ’ τα στάδια και άλλες «πολιτιστικές δραστηριότητες» που διαδίδουν τα φασιστικά ιδεώδη. Στις συναυλίες τους, όπου καλούνται ευρωπαϊκά νεοναζιστικά συγκροτήματα, «ανάβουν τα αίματα» με χιτλερικούς χαιρετισμούς και τον ύμνο «Sieg Heil». Το λογότυπό τους περιλαμβάνει το σχέδιο μιας νεκροκεφαλής, το έμβλημα των ανωτέρων Ες-Ες που επόπτευαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. Χρησιμοποιούν ως κάλυψη την επωνυμία «Διαφωνούσα Λυόν» (Lyon Dissident) και ξεχώρισαν για πρώτη φορά όταν αποπειράθηκαν να διοργανώσουν μια νεοναζιστική συναυλία, το 2008 στο Βαιζ (Vaise) – η συναυλία ακυρώθηκε εξαιτίας μιας καμπάνιας αντιπληροφόρησης. Μέσα από αυτό το άντρο, προπαγανδίζουν την ιδεολογία του ρατσιστικού μίσους και της αντιδραστικής βίας.

Μετά την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της 23ης Φλεβάρη και της συνέλευσης της 28ης Μάρτη, ας ενωθούμε πάλι όλοι κι όλες ενάντια στην ακροδεξιά!

Στις 23 Φλεβάρη 600-700 διαδηλωτές συγκεντρωθήκαμε έξω από το δημαρχείο του 7ου διαμερίσματος της Λυόν, απαιτώντας να κλείσει το νεοναζιστικό στέκι του Ζερλάν και να δοθεί οριστικό τέλος στις φασιστικές επιθέσεις. Μια επιτροπή μας έγινε δεκτή από το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Είπαν πως θα διερευνηθούν λύσεις για το πρόβλημα και ότι το φασιστοστέκι θα τεθεί υπό διοικητική εποπτεία. Αυτά όμως δεν αρκούν για τους ανθρώπους που ήταν παρόντες, όπως και για τους κατοίκους που συνεχίζουν να υφίστανται απειλές, προκλήσεις και άλλους εκφοβισμούς των ναζί. Η κεντρική δημαρχία και η νομαρχία πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλος ο κόσμος απειλείται από επιθέσεις τέτοιας ακραία ριζοσπαστικοποιημένης ακροδεξιάς.
Τη Δευτέρα, 28 Μάρτη, έγινε με επιτυχία μια ανοιχτή συνέλευση στη συνοικία του Ζερλάν για την ενημέρωση των κατοίκων.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, Σάββατο, 9 Απρίλη, 14.30 μ.μ., πλατεία Μπελκούρ (Bellecour)
– για να πούμε ΟΧΙ στην προπαγάνδα του μίσους και της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας.
– για ίσα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους και όλες.
– για το κλείσιμο του νεοναζιστικού άντρου στο Ζερλάν.
– για να πούμε ΣΤΟΠ στην ακροδεξιά και στις φυσικές επιθέσεις της.

Το κάλεσμα υπογράφουν, με αλφαβητική σειρά: Attac, Cabiria, CGA, FSE, Gauche Unitaire, JCML, LDH Lyon 8e, MJCF, MRAP, NPA, PCF, PG, Planning Familial, la Rafal, Ras l’Front, CGT-Vinatier, Résistances Mornantaises, ROC ML, SUD Éducation, UJFP, Union départementale CNT, Union syndicale Solidaires, les Voraces.
Η λίστα υπογραφών θα ενημερώνονται: Για να υπογράψετε το κάλεσμα, επικοινωνείτε με την collectif69 ή ειδοποιείτε μέσω φόρμας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες (στα γαλλικά): rebellyon.info

Διαβάστε επίσης (στα γαλλικά) ένα κείμενο για το φασισμό και το αντιφασιστικό κίνημα στη Γαλλία, ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της σημαντικής ανόδου του λεπενικού κόμματος ενόψει των γαλλικών εκλογών του 2012.