17 Απριλίου – Διεθνής Μέρα του Αγώνα των Αγροτών

Στις 17 Απριλίου 1996, η ομοσπονδιακή αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των ακτημόνων αγροτών-εργατών, όταν αυτοί πραγματοποίησαν πορεία στο Pará. Εκείνη την ημέρα πέθαναν 19 ακτήμονες εργάτες. Αργότερα, 3 ακόμα ακτήμονες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Επιπλέον, δεκάδες τραυματίστηκαν των οποίων τα τραύματα είναι εμφανή ακόμα και σήμερα. Για τα θύματα αυτής της σφαγής, καθώς και τις οικογένειές τους και τα κοινωνικά κινήματα δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες για τη σφαγή δείτε εδώ.

Στη μνήμη των θυμάτων του Ελντοράντο του Καράκας, οργανώσεις αγροτών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του MST (Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών Γης) και του Via Campensina, έχουν κηρύξει την 17η Απριλίου ημέρα μνήμης και Διεθνή Μέρα του Αγώνα των Αγροτών. Σήμερα, 15 χρόνια μετά από αυτή τη σφαγή, οι οργανώσεις αγροτών τιμούν όλους αυτούς που πέθαναν για τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή υπερασπίζοντας και συνεχίζοντας τον αγώνα για αγροτική μεταρρύθμιση, ισότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη. Στο Pará, έχουν σχεδιαστεί διάφορες δραστηριότητες για να γιορτάσουν την μνήμη αυτού του γεγονότος. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Στις ΗΠΑ, θα τιμήσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τη συνέχιση του αγώνα για τη διατροφική αυτονομία – τη παραγωγή για τροφή και όχι για καύσιμα. Για τροφή χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες. Ενάντια στις κυβερνητικές οργανώσεις. Για συνεργατική παραγωγή, διανομή των διατροφικών προϊόντων και αγροτική μεταρρύθμιση.

Πηγή: www.mstbrazil.org