Λυόν, Γαλλία: Νέα φασιστική επίθεση στη γειτονιά Saint-Jean (9/4)

Η κατάσταση δεν έχει τέλος. Το Σάββατο, 9 Απριλίου, διοργανώθηκε στη Λυόν ενιαία αντιφασιστική πορεία ενάντια στην ακροδεξιά βία και στην εγκατάσταση ενός νεοναζιστικού συναυλιακού χώρου. Ενώ έφευγαν από την πορεία και πήγαιναν να βρουν μια παρέα φίλων στη γειτονιά Saint-Jean, δύο διαδηλωτές δέχτηκαν άγρια επίθεση από ακροδεξιούς.

Τέσσερις οργανωμένοι φασίστες τούς είχαν ακολουθήσει από τη στιγμή που η πορεία διαλύθηκε στην περιοχή Terreaux και μέχρι το σημείο όπου δέχτηκαν την επίθεση.

Μόλις έφτασαν στη γειτονιά Saint-Jean, οι δύο οργανωμένοι αντιφασίστες δέχτηκαν παρενοχλήσεις και προκλήσεις από τους τέσσερις φασίστες. Πραγματική ενέδρα: μια δεκαπενταριά άτομα εμφανίστηκαν ταυτόχρονα από μια γωνία οπλισμένοι με σιδηρολοστούς, μπαστούνια του μπέιζμπολ και παλούκια. Έπεσαν πάνω τους και τους λίντσαραν στην κυριολεξία στην πλατεία du Change.

Αυτός που βρίσκεται σε πιο σοβαρή κατάσταση θα είναι σε άδεια ασθενείας για 21 μέρες εξαιτίας των πολλαπλών καταγμάτων και του σπασμένου του σαγονιού από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι. Θα χρειαστεί να υποστεί σύντομα βαριά χειρουργική επέμβαση. Ο δεύτερος υπέστη μερικούς μώλωπες.

Δεν πρόκειται δυστυχώς για την πρώτη επίθεση που οργανώνεται από τους μπράβους που ανήκουν στη σοβινιστική και φασιστική κίνηση της Λυόν σε αυτήν τη γειτονιά. Τρεις συνδικαλιστές είχαν ήδη πληρώσει τη νύφη τον Μάρτιο του 2010. Ένα παράδειγμα ανάμεσα σε άλλα:

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, εμείς, η Συλλογικότητα 69 της επαγρύπνησης ενάντια στην ακροδεξιά, υπογραμμίζουμε την αναζωπύρωση των φασιστικών βιαιοπραγιών στην ευρύτερη περιοχή της Λυόν. Τρεις μέρες πριν από αυτή την επίθεση είχε λάβει χώρα μια άλλη, μπροστά στο λύκειο Jean-Paul Sartre στην περιοχή Bron, κατά την οποία δύο άτομα τα οποία μοίραζαν φυλλάδια για την αντιφασιστική πορεία δέχτηκαν επίθεση (βλ. εδώ, στα γαλλικά).

Χρειάζεται δυστυχώς να καταδικάσουμε –για μία ακόμα φορά– την ένατη επίθεση των φασιστών και/ή σοβινιστών μπράβων εναντίον όσων δεν γουστάρουν: νέους από οικογένειες μεταναστών, συμμετέχοντες σε κοινωνικά κινήματα, οργανωμένους αριστερούς ή ελευθεριακούς…

Ακόμα μια φορά απευθύνουμε ερώτηση στις δημόσιες αρχές σχετικά με αυτή την κατάσταση, τις δυνατότητές τους να κάνουν κάτι, τη θέλησή τους να δράσουν επιτέλους ενάντια σε αυτό που δεν μπορούμε παρά να ονομάσουμε μια πραγματική επανεμφάνιση της ριζοσπαστικοποιημένης ακροδεξιάς στη Λυόν. Δεδομένου ότι η βιαιότητα των επιθέσεων είναι κάθε φορά και πιο έντονη, αναρωτιόμαστε: Χρειάζεται να υπάρξει ένας νεκρός προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ;

Καθιέρωση του ρατσιστικού λόγου, εμετικές δημόσιες συζητήσεις, στοχοποίηση ενός κομματιού του γαλλικού πληθυσμού, κυνήγι των μεταναστών χωρίς χαρτιά: Οι πολιτικοί έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που υπομένουμε σήμερα.

Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των κατοίκων της Λυόν ως προς τον αυξανόμενο κίνδυνο που συνιστούν τα διάφορα συστατικά στοιχεία αυτής της επανασυντιθέμενης ακροδεξιάς – από τους σοβινιστές μέχρι τους νεοναζί, περνώντας από το «Εθνικό Μέτωπο» και τα επιμέρους γκρουπούσκουλα, τα σύνορα ανάμεσα στα οποία είναι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά διαπερατά.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους κατοίκους της περιοχής St Jean και σε όσους αντιμετωπίζουν αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα, για να τους πούμε ότι η γειτονιά τους κινδυνεύει να μετατραπεί σήμερα σε πραγματικό οχυρό της βίαιης ακροδεξιάς.

Δεν θα αφήσουμε αυτό το ξέσπασμα βίας να μας τρομοκρατήσει και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε πολιτικό και λαϊκό επίπεδο σήμερα περισσότερο από ποτέ!

Συλλογικότητα 69 της επαγρύπνησης ενάντια στην ακροδεξιά
Collectif 69 de vigilance contre l’extrême-droite: apa69@riseup.net

Πηγές: collectifvigilance69 / voraces.net

No Comments “Λυόν, Γαλλία: Νέα φασιστική επίθεση στη γειτονιά Saint-Jean (9/4)”