Γαλλία: Διαδήλωση-κατάληψη για την πρόσβαση στη γη, κόντρα στο αεροδρόμιο και στους υποστηρικτές του

Συγκέντρωση στις 7 Μάη στη Notre-Dame-des-Landes
(κοινότητα κοντά στη Νάντη)

Η ομάδα Reclaim the Fields και καταληψίες της ΖΑD σας καλούν…

Ας καταλάβουμε τη γη – για τη δημιουργία ενός αγροκτήματος!
Εδώ και 40 χρόνια, αυτοί που παίρνουν αποφάσεις και τσιμεντοποιούν, «δουλεύουν σκληρά» για τη δημιουργία ενός καινούριου αεροδρομίου δίπλα από τη Νάντη προκειμένου να ικανοποιήσουν στο έπακρο τα αδηφάγα όνειρά τους για οικονομική επέκταση. Υποτίθεται ότι αυτά τα σχέδια αφορούν 1.650 εκτάρια αγροτικής γης και οικισμών: στη ZAD (Ζώνη Διαφοροποιημένης Χωροταξίας ή αλλιώς «Ζώνη προς Καταστροφή»). Το σχέδιο για το αεροδρόμιο της Notre-Dame-des-Landes, το οποίο θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί, υιοθετείται σήμερα και τείνει να μετατραπεί σε τρανταχτό σύμβολο της απάτης του πράσινου καπιταλισμού και της ιδεολογικής του αλαζονείας.

Ο αγώνας φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο με την υπογραφή, τον περασμένο Γενάρη, της συμφωνίας με τη Vinci, η οποία πρωταγωνιστεί διεθνώς στον τομέα της χωροταξίας περιβάλλοντος, για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Η ολομέτωπη επίθεση προπαγάνδας εντείνεται προκειμένου να δικαιολογήσει ένα σχέδιο το οποίο ακόμα και οι εμπνευστές του αμφιβάλλουν αν θα πραγματοποιηθεί. Αν και οι εμπνευστές του αεροδρομίου σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στα επόμενα χρόνια, είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο αγώνας μπορεί ακόμα να κερδηθεί και προετοιμαζόμαστε ώστε κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης της γης να τους κοστίσει ακριβά. Οι νίκες του παρελθόντος στην περιοχή, ανάμεσα σε άλλες νίκες ενάντια στα σχέδια για πυρηνική ενέργεια στο Plogoff, στο Carnet και στο Pellerin, αποδεικνύουν ότι ακόμα και τα πιο μεγαλομανή σχέδια των εκάστοτε εταιρειών μπορούν να εμποδιστούν αν υπάρχει αρκετή θέληση και εξοπλιστούμε με επαρκή μέσα.
Παράλληλα με πολυάριθμες πράξεις και για στήριξη των γεωργών και αγωνιζόμενων κατοίκων των γύρω περιοχών, εδώ και δύο χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επανακτούν σταδιακά τα σπίτια και τα εδάφη που είχαν εξαγοραστεί από τους υπευθύνους της διεκπεραίωσης του έργου. Ένας θύλακας αντίστασης χτίζεται στη ZAD: ξύλινα δεντρόσπιτα, κήποι, αποκατεστημένα σπίτια, χώροι συγκέντρωσης και εργασίας, καθώς επίσης ένα αρτοποιείο, ένας χώρος φιλοξενίας όπου μπορεί κάποιος να περάσει τη νύχτα, μια βιβλιοθήκη, ένα ατελιέ γραφιστικής παραγωγής. Μέχρι στιγμής, οι νέοι κάτοικοι της ΖΑD, υπολογίζονται σε πάνω από 60 και βρίσκονται εγκατεστημένοι σε πάνω από 15 διαφορετικά σημεία.

Μέσα σε μια τέτοια δυναμική, η διαδήλωση-δράση στις 7 Μάη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αγροκτήματος, μια συλλογική προσπάθεια για την καλλιέργεια χερσαίων εκτάσεων, ώστε να υπερασπιστούμε αυτήν τη γη, να ζήσουμε εκεί και να συμβάλουμε στη σίτηση των κατοίκων της ZAD και των γύρω περιοχών.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι ο καρπός της συνάντησης ανάμεσα στη Reclaim the Fields, ευρωπαϊκό δίκτυο αγροτών και ακτημόνων, και στους κατοίκους της ZAD. Απευθύνεται σε όλους όσους μάχονται για το μέλλον της γεωργίας, σε αυτούς που εδώ και καιρό αντιστέκονται σε τοπικό επίπεδο και δε θέλουν να παραιτηθούν, σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα.

Σας καλούμε, στις 7 Μάη, σε μια μέρα συλλογικών δράσεων και γιορτής, και σας προτείνουμε να μείνετε και τις επόμενες μέρες για να ενισχύσετε τη συλλογική αυτήν προσπάθεια καλλιέργειας της γης στα πρώτα της βήματα.

Για την πρόσβαση στη γη!
Πληθώρα μελλοντικών αγροτών προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη γη αντιμέτωποι με τις λογικές της βιομηχανίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, λογικές συνώνυμες της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής εκμετάλλευσης και των περιβαλλοντικών καταστροφών και απόρροιας του τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος από πλευράς κοινωνίας. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σύνολο εμποδίων. Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα είναι η δύσκολη πρόσβαση στη γη εξαιτίας της τσιμεντοποίησης, της εμπλοκής των διαφόρων «ειδικών» της αγροτικής παραγωγής και μιας πολιτικής προς την κατεύθυνση της εντονότερης εκμετάλλευσης.

Όλο και περισσότερο, άτομα και συλλογικότητες , κυρίως στο πλαίσιο των πόλεων, αναζητούν εναλλακτικά μέσα σίτησης, σε τοπική κλίμακα και στη βάση άμεσων ανταλλαγών, ή προσπαθούν να παράγουν οι ίδιοι ένα μέρος της διατροφής τους. Αυτή η διαδικασία δυσχεραίνεται από την αγροτική πολιτική, τις σύγχρονες μορφές αστικοποίησης και την ιδιοποίηση της γης.

Στη ΖΑD υπάρχει ένα σύνολο αγροτικών εκτάσεων. Παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων δεκαετιών για καλλιέργειά τους, κατά ένα μέρος τους πρόκειται για χερσαίες εκτάσεις και εκτάσεις που θα μπορούσαν να απαλλοτριωθούν. Υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος μη ανανέωσης των τρεχουσών γεωργικών μισθώσεων, λόγω της προόδου των εργασιών. Φυσικά, όλες αυτές οι εκτάσεις θα χαθούν αν η κατασκευή του αεροδρομίου ολοκληρωθεί.

Η πρωτοβουλία-κάλεσμα της 7ης Μάη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος απελευθέρωσης της γης.

Ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου και όσους τη στηρίζουν!
Ο αγώνας κατά του αεροδρομίου της Notre-Dame-des-Landes είναι ένας αγώνας στον οποίο ενώνονται ή διασταυρώνονται ποικίλοι προβληματισμοί και σχεδιάζονται κοινές στρατηγικές δράσης. Μέσα από αυτόν τον αγώνα μαχόμαστε τους τεχνητούς τρόπους σίτισης των ζώων, τη βιομηχανική κοινωνία και την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις πολιτικές της οικονομικής ανάπτυξης και του ελέγχου των εδαφών, τις μεγάλες μητροπόλεις και την τυποποίηση του τρόπου ζωής, την ιδιωτικοποίηση των κοινών, το μύθο της ανάπτυξης και την ψευδαίσθηση της δημοκρατικής συμμετοχής…

Ενώ οι προετοιμασίες του έργου εντείνονται, επιδιώκουμε να δώσουμε μια νέα πνοή σ’ αυτόν τον αγώνα, είτε αντιτιθέμενοι απευθείας στις γεωτρήσεις και εξορύξεις για ανεύρεση κοιτασμάτων, στις δημόσιες έρευνες και στις ενδεχόμενες απελάσεις, είτε εντείνοντας την πίεση προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες , αλλά και συμμετέχοντας σε μαζικές, συλλογικές δράσεις. Η κατάληψη της ΖΑD είναι ένας σημαντικός μοχλός στήριξης του αγώνα κατά του αεροδρομίου. Οι μορφές που έχει πάρει η κατάληψη της απειλούμενης αυτής ζώνης συνδέουν την αντίσταση με το «χτίσιμο» διαφορετικών δομών. Συνδέουν εμπειρίες ζωής και τρόπου παραγωγής με μια δυναμική επίθεση ικανή να εμποδίσει στην πράξη την έναρξη των εργασιών.


Τα σχέδια για το νέο αεροδρόμιο
δε θα περάσουν!

Δε θα το αφήσουμε να χτιστεί!

Πρακτικές πληροφορίες:
Εκτός από τις προβλεπόμενες δράσεις, θα υπάρχει πρόχειρη κουζίνα, χορός, καθώς και άλλες παρεμβάσεις και «ανταλλαγές».
Για αυτούς που έρχονται από μακριά και θα ήθελαν να βοηθήσουν στις προετοιμασίες ή να παραμείνουν για τη δημιουργία του αγροκτήματος μετά τις 7 Μάη, υπάρχει η δυνατότητα κατασκήνωσης στο χώρο.
Αν είναι δυνατό, ελάτε με εργαλεία, γάντια, κλαδευτήρια, αξίνες, γάντζους.
Κάθε βοήθεια και υλικά για το αγρόκτημα είναι καλοδεχούμενα: γεωργικά υλικά, φυτά, σπόροι, οικονομική ενίσχυση…

Επικοινωνία: reclaimthezad@riseup.net
Πηγή στα γαλλικά: rebellyon.info

No Comments “Γαλλία: Διαδήλωση-κατάληψη για την πρόσβαση στη γη, κόντρα στο αεροδρόμιο και στους υποστηρικτές του”