Αμβούργο, Γερμανία: Κινητοποίηση (23/4) και μεγάλη διαδήλωση (30/4) κατά της επαπειλούμενης εκκένωσης του αυτόνομου κέντρου Rote Flora

Το αυτόνομο κέντρο Rote Flora στεγάζεται στο εναπομείναν κτήριο του πρώην θεάτρου Φλόρα. Βρίσκεται στο Σάντσενφηρτελ της συνοικίας Στερνσάντσε (περιοχή Αλτόνα του Αμβούργου). Καταλήφθηκε και διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 1989, μετά την επιτυχή αντίσταση συντρόφων ενάντια στη δόμηση εμπορικού μουσικού θεάτρου.

Το 2001 το κτήριο αγοράστηκε από έναν επενδυτή σχεδόν αντί 190.000 ευρώ. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να μοσχοπουλήσει το ταχύτερο δυνατόν την 1.770 τετραγωνικών μέτρων έκταση, αξίας εκατομμυρίων –συμπεριλαμβανομένης της 21χρονης κατάληψης Rote Flora– προκειμένου να γίνει βορά στους σχεδιασμούς της πολυεθνικής εταιρείας ΙΚΕΑ (και όχι μόνο).

http://www.youtube.com/watch?v=PLxtZptJU1g&feature=player_embedded#at=46
Στις 30 Απρίλη περίπου 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμβούργο εναντίον του εξωραϊσμού και της εμπορευματοποίησης της πόλης, αλλά κυρίως εναντίον της επαπειλούμενης εκκένωσης του αυτόνομου κέντρου Rote Flora.

Με κεντρικά συνθήματα «Η Rote Flora θα μείνει χωρίς συμβιβασμούς! Ενάντια στις εξώσεις, στην παράνοια των ενοικίων και στην καπιταλιστική αστική ανάπτυξη! Πόλη αυτοοργανωμένη», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν επίσης ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην επικείμενη εκκένωση του χώρου τροχόσπιτων Zomia κι ενάντια στον εξευγενισμό στη χανσεατική πόλη του Αμβούργου.

Η πορεία κινήθηκε με παλμό και δυναμική από το Σάντσενφηρτελ προς το Ρέεπερμπαν και μέχρι την τοποθεσία η οποία προορίζεται για ΙΚΕΑ στην περιοχή Αλτόνα. Σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης υπήρχε πολύ μεγάλη αστυνομική παρουσία. Ήδη από την έναρξη, οι μπάτσοι προσπάθησαν ν’ ανακόψουν την κεφαλή της πορείας (ισχυριζόμενοι πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις). Η ίδια η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά, μετά το τέλος της όμως ξέσπασαν ταραχές. Σε μια συντονισμένη επίθεση, οι κατασταλτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν κανόνια νερού («αύρες») και γκλομπ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών. Αναφέρονται πολλοί τραυματίες, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές.
[nggallery id=10]

Η προσοχή πολλών μέσων μαζικής «ενημέρωσης» ήταν στραμμένη στην κινητοποίηση αυτήν, καθώς έγιναν πολλές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την κατάληψη Rote Flora, αλλά και γενικά τον προωθούμενο εξευγενισμό στο Αμβούργο.

Είχε προηγηθεί ένα σημαντικό γεγονός…

Προκειμένου ν’ αντισταθούν στην εκτεταμένη εμπορευματοποίηση που προωθείται στην Αλτόνα, να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην κατάληψη Rote Flora, αλλά να προσελκύσουν και τα μίντια εν όψει της Πρωτομαγιάς, το Σάββατο, 23 Απρίλη, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτήριο της ίδιας περιοχής, διεκδικώντας τη δημιουργία ενός «Αυτόνομου Κέντρου Σταθμού Αλτόνας» (Autonomes Centrum Altona Bahnhof – παιχνίδι με τ’ αρκτικόλεξο A.C.A.B.). Στη συνέχεια το κατέλαβαν, παραμένοντας μέσα στα πρώην αυτά γραφεία της φορολογικής Αρχής, που ήταν εγκαταλειμμένα για αρκετά χρόνια.

Περίπου 80 άτομα άρχισαν να ζωγραφίζουν και να διακοσμούν το κτήριο, ενώ σχεδόν 300 αλληλέγγυοι έσπευσαν να στηρίξουν τη νέα κατάληψη. Αμέσως στήθηκε μικροφωνική και οργανώθηκε συλλογική κουζίνα. Μετά από τέσσερις ώρες, η αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση εκκένωσης. Διμοιρίες έκαναν έφοδο στο δρόμο και στην είσοδο του κτηρίου. Απώθησαν τον αλληλέγγυο κόσμο με σπρέι πιπεριού, χρησιμοποιώντας επίσης γκλομπ. Αρκετοί απ’ τους συγκεντρωμένους τραυματίστηκαν. Ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο. Αργά το βράδυ η κατάληψη είχε εκκενωθεί: Μετά από επτά ώρες, όλοι οι καταληψίες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ποσά που πρόκειται να καλυφθούν από ομάδες αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το παραπάνω βίντεο, ο διμοιρίτης με τα διακριτικά 6930 (;) ή 6950 (;) ή 6951 (;) αποπειράθηκε να κατασχέσει την κάμερα της ρεπόρτερ η οποία είχε τραβήξει ντοκουμέντα. (Για περισσότερες πληροφορίες στα γερμανικά: α / β.)

Καμία ΙΚΕΑ στην Αλτόνα! Η κατάληψη Rote Flora θα μείνει!

Πηγές / Φωτογραφίες, βίντεο:
florableibt.blogsport.de
feuerloescher-tv2
kein-ikea-in-altona.de
a3yo.noblogs.org
φωτογραφίες α / β / γ
βίντεο για τη Rote Flora 1 /2 (στα γερμανικά)
μουσικά βίντεο α / β (2010)