Άγκυρα, Τουρκία: Δολοφονική φασιστική επίθεση εναντίον αναρχικών

Τη νύχτα της Κυριακής, 22ας Μάη, κοντά στις 23.30 μια συμμορία φασιστών επιτέθηκε σε ομάδα αναρχικών με στιλέτα και πυροβόλα όπλα στην Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 8 με 9 άτομα έστησαν ενέδρα στους αναρχικούς σε ένα δρόμο και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν. Ένας αναρχικός είναι βαριά τραυματίας: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, και παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του.

Στον παράδρομο όπου είχε στηθεί η φασιστική ενέδρα εθεάθη όχημα της αστυνομίας, που παρέμεινε στο σημείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Στη συνέχεια οι επίδοξοι δολοφόνοι μπήκαν στο περιπολικό και διέφυγαν μαζί με τους μπάτσους.

Η επίθεση αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα των εμπόλεμων συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αναρχικοί σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο. Όπως κι άλλοτε στην επαναστατική ιστορία της χώρας, έτσι και τώρα κινούν τα νήματα οι φασίστες του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης – οι «Γκρίζοι Λύκοι» (ΜΗΡ).

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς οι ακροδεξιοί έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης, που ενισχύει και καλύπτει τη δράση τους, προκειμένου να κάμψουν από κοινού τις επαναστατικές δυνάμεις. Επιπλέον, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι επιθέσεις των φασιστικών ομάδων κρούσης και των παρακρατικών είναι πιο οργανωμένες και σχεδιασμένες: Σήμερα δεν διστάζουν να επιδείξουν τον κάθε είδους οπλισμό που χρησιμοποιούν, ούτε και προσπαθούν να κρύψουν τη στενή συνεργασία τους με την αστυνομία.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από την αντιφασιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μάη στην Άγκυρα: τουρκικά Ahali Gazetesi, γερμανικά Karakok Autonome, Kurdistan Anarşist Grup