Συνέντευξη με μέλος του Anarchist Black Cross της Λευκορωσίας

Συνέχεια της μετάφρασης αποσπασμάτων της μπροσούρας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης και στήριξης των αναρχικών του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού Λευκορωσίας*

Εν μέσω συνεχών διπλωματικών διαμαχών μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας («παιχνίδια» σχετικά με τη φορολόγηση του εισαγόμενου εκ Ρωσίας αερίου), το επεισόδιο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία του Μινσκ (στμ. επίθεση κατά της πρεσβείας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του Κίμκι, στις 30 Αυγούστου 2010) όξυνε το κλίμα, με τις δύο χώρες να κατηγορούν η μία την άλλη για την επίθεση.

Έτσι, απ’ τη μια πλευρά, μετά τον αγώνα για το Κίμκι η Ρωσία καταδιώκει διαρκώς όσα άτομα αγωνίζονται. Απ’ την άλλη, στη Λευκορωσία μέσα σ’ ένα προεκλογικό περιβάλλον και μετά την επίθεση στη ρωσική πρεσβεία εντάθηκε η καταστολή ενάντια στους αγωνιστές.

Πιστεύετε ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες για την εφαρμογή αυτής της κατασταλτικής πολιτικής;

Δεν το νομίζω. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλή δουλειά από τη μυστική αστυνομία κάθε χώρας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απλώς ανταπαντά. Αλλά η ΚGB (στμ. η λευκορωσική «Επιτροπή για την Κρατική Ασφάλεια» ή κρατική υπηρεσία πληροφοριών) και η μυστική αστυνομία της Ρωσίας συνεργάζονται στενά.

Με τη Λευκορωσία σε προεκλογικό κλίμα, πιστεύετε ότι υπήρξε γενίκευση της καταστολής ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αντιπολίτευσης και δράσεων;

Ναι. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του 2006 και σ’ αυτές του 2001. Έξι μήνες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση άρχισε πάλι το παιχνίδι της εκτεταμένης καταστολής. Αυτήν τη φορά ήταν λιγότερο έντονη για την εθνική δημοκρατική αντιπολίτευση – η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί πολλά χρήματα ως αντάλλαγμα για ελεύθερες εκλογές, και ο Λουκασένκο προσπαθούσε να τα εξασφαλίσει. Για εμάς όμως η κατάσταση ήταν δυσκολότερη απ’ ό,τι για την αντιπολίτευση. Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε γίνει η επίθεση στη ρωσική πρεσβεία. Ωστόσο, για τον περισσότερο, μη πολιτικοποιημένο, κόσμο στη Λευκορωσία έγινε εμφανές ότι το αναρχικό κίνημα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.

Μετά τις εκλογές περισσότερα από 600 άτομα συνελήφθησαν. Πώς έχει η κατάσταση τώρα; Υπάρχουν ακόμη άτομα στη φυλακή; Έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης;

Υπολογίζω ότι συνελήφθησαν γύρω στα 700 άτομα. Το θέμα είναι ότι συλλάμβαναν οποιονδήποτε περνούσε από το κέντρο της πόλης και τους φαινόταν ύποπτος. Οι περισσότεροι καλούνταν να καταβάλουν πρόστιμο 300 ευρώ ή υποχρεώνονταν σε 10-15 μέρες φυλάκισης μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν στο λάθος μέρος.

Τώρα, μετά από αυτές τις «μαζικές αναταραχές», όπως τις αποκάλεσε ο Τύπος και η κυβέρνηση, πάνω από 30 άτομα (σε μεγάλο ποσοστό άτομα της αντιπολίτευσης) αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως οργάνωση ή συμμετοχή σε μαζικές ταραχές. Πριν λίγες μέρες έγινε ήδη μια δίκη, και ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 4 χρόνια χωρίς αναστολή για συμμετοχή σε ταραχές.

Νομίζω ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων βρίσκονται στη φυλακή της KGB – ναι, η μυστική αστυνομία έχει τη δική της φυλακή, που βρίσκεται κάτω από τα κεντρικά της.

Τι κλίμα επικρατεί μετά τις εκλογές;

Χμ, δύσκολη ερώτηση. Η οικονομία καταρρέει. Κάθε μέρα που περνάει οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι άνθρωποι μέρα με τη μέρα εξαγριώνονται, αλλά πιστεύω ότι αυτό που έγινε στην Αίγυπτο δεν μπορεί να συμβεί παρομοίως στη Λευκορωσία – τουλάχιστον όχι προς στιγμήν, γιατί οι άνθρωποι φοβούνται την καταστολή παρ’ ότι είναι θυμωμένοι… Διαφορετικά, αυτή η οργή θα εκφραστεί στους δρόμους και οι άνθρωποι θα ενωθούν. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί.

Οι αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για πολλές από τις ενέργειες. Γιατί υιοθετείται αυτή η στρατηγική επιλογή; Και γιατί το ανέβασμα βίντεο στο youtube;

Είναι λίγο περίπλοκο. Το αναρχικό κίνημα στη Λευκορωσία είναι «νέο», και ορισμένες φορές κάποιοι θέλουν μονάχα δράση. Σχετικά με αυτό, προσπαθούμε απλώς να βρούμε την καλύτερη θέση για να δράσουμε και να επενδύσουμε. Καθώς το κίνημα είναι πραγματικά περιορισμένο, είμαστε ικανοί να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε δράση (αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να συμμετάσχουμε στο κίνημα κατά των πυρηνικών). Γι’ αυτό και η πλειονότητα των δράσεων είναι δράσεις αντίδρασης σε όσα κάνει το κράτος, όπως η Πρωτομαγιά και άλλες ενέργειες.

Μπορείς να μας εξηγήσεις πώς λειτουργεί η KGB στη Λευκορωσία (αναφορικά με οργανώσεις, επιρροή, εξουσία, διείσδυση); Ο Γιουτσένκο κράτησε το όνομα KGB για να συνεχίσει να σπέρνει το φόβο στον πληθυσμό;

Χε! Ο Γιουτσένκο είναι αυτός ο γηραιός τύπος από την Ουκρανία. Στη Λευκορωσία έχουμε αυτό το «πραγματικά πολύ καλό» αγόρι, τον Λουκασένκο. [Δικό μας λάθος στην ερώτηση… Φυσικά και πρόκειται για τον Λουκασένκο!]

Δεν ξέρω γιατί διατήρησαν το όνομα της KGB. Ίσως είναι κάποιου είδους ψυχολογική μέθοδος, καθώς ένα νέο όνομα θα απαιτούσε και νέες επιτυχίες. Και το όνομα της παλιάς KGB ταιριάζει πολύ καλά στις αποστολές τους. Το ίδιο ισχύει και με τις οργανώσεις: Αποσχίστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και δρουν ανεξάρτητα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά παραμένουν πάντα στενά συνδεδεμένες με τον πρόεδρο. Επομένως, στην πραγματικότητα, η KGB παραμένει μια πολιτική αστυνομία, αλλά ασχολούνται επίσης και με τις σοβαρές υποθέσεις δολοφονιών και οργανωμένου εγκλήματος.

Το «αστείο» στην όλη ιστορία είναι ότι η KGB και το υπουργείο Εσωτερικών είναι δυο δομές που τις χαρακτηρίζει ο διαρκής ανταγωνισμός και η αμοιβαία αντιπάθεια.

Όσον αφορά τη διείσδυση: Πιστεύω ότι κυρίως προτιμούν να εντοπίζουν ένα αδύναμο στοιχείο μέσα στο ίδιο το κίνημα και κατόπιν να το χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, παρά να διεισδύουν άμεσα, κάτι το οποίο θα απαιτούσε περισσότερη δουλειά.

Γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές φυλακές (του κράτους και της KGB); Τι αλλάζει αυτό για τους κρατουμένους; Μήπως θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι (και όχι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου); Πώς είναι δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τους συλληφθέντες; Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά, εξωτερικά των φυλακών, ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας στην οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης (δράσεις, συλλογή χρημάτων, δικηγόροι);

Όπως είπα και προηγουμένως, η φυλακή της KGB αφορά τις ΜΕΓΑΛΕΣ υποθέσεις. Στην πλειονότητά τους είναι πολιτικές. Τα άτομα κρατούνται εκεί, κι έτσι βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση των μπάσταρδων της KGB. Όσον αφορά την ίδια τη φυλακή, είναι τελείως κλειστή και κανένας δε γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί μέσα.

Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τους κρατουμένους, αλλά τα γράμματα περνούν από λογοκρισία, γι’ αυτό πρέπει να στέλνονται στα λευκορώσικα ή ρώσικα (ώστε η αστυνομία να μπορεί να τα διαβάζει προκειμένου να τα λογοκρίνει). Αν είναι σ’ άλλες γλώσσες, απλώς θα πεταχτούν.

Το ABC Belarus αντιμετωπίζει τις συνεχείς πιέσεις της KGB. Προσπαθούν να αποκτήσουν μια ιδέα για τα μέλη του, ώστε να αποτελέσουν αυτά αργότερα αντικείμενο καταστολής, κι αν είναι δυνατόν, να τους φυλακίσουν λόγω συμμετοχής σε μη εγγεγραμμένη οργάνωση. Υπάρχει ένα άρθρο του ποινικού κώδικα σύμφωνα με το οποίο, αν συμμετέχεις σε μη εγγεγραμμένη οργάνωση, κινδυνεύεις με 3 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή. Πρόκειται φυσικά για ένα πολιτικό άρθρο, καθώς η εγγραφή μιας οργάνωσης μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια των γραφειοκρατών.

Μπορείς να επανέλθεις στο θέμα της καταστολής μετά την επίθεση στη ρωσική πρεσβεία, κρίνοντας τώρα πια κι από απόσταση;

Είναι αρκετά περίπλοκα τα πράγματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν ήταν καλή η ενέργεια από την άποψη του τι θα μπορούσε γίνει. Αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μια πολιτική πράξη και πιστεύω ότι οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό. Ακόμα κι αν αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια έγραψαν ότι δε δίνουν δεκάρα για το υπόλοιπο αναρχικό κίνημα στη Λευκορωσία…

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή. Όσα ακολούθουσαν της ενέργειας δείχνουν ότι το κίνημα δεν ήταν καθόλου έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιο κύμα καταστολής. Οι περισσότεροι ήταν όλο λόγια, αλλά όταν ήρθε ο καιρός για δράση το έβαλαν στα πόδια. Συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι οι μπάτσοι είχαν θέσει σε εφαρμογή μια επιχείρηση κατά των αναρχικών από την άνοιξη του 2010. Άρα, κατά κάποιον τρόπο, είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι, ενώ «έσκαψαν», δε βρήκαν τίποτα. Αυτήν τη στιγμή η KGB και οι μπάτσοι δεν έχουν τίποτα για τον «αναρχικό φάκελο». Μονάχα αφού ασκήσαν πίεση στον αδύναμο κρίκο του κινήματος, κατάφεραν να πάρουν κάποιες πληροφορίες, και τώρα άτομα που αυτοχαρακτηρίζονταν ως αναρχικοί είναι οι πρώτοι μάρτυρες της δίωξης.

Οι απαγωγές αποτελούν συνήθη πρακτική της KGB; Μπορείς να μας διηγηθείς τι συνέβη στον Ιγκόρ; Μπορείς να μας πεις λίγα περισσότερα για την απαγωγή του στη Μόσχα και την κράτησή του;

Από καιρό σε καιρό γίνονται απαγωγές, αλλά θεωρώ ότι η περίπτωση του Ιγκόρ είναι πραγματικά σοβαρή. Ποτέ δεν άκουσα κάτι παρόμοιο να έχει γίνει από τους μπάτσους ή την KGB στο παρελθόν. Ο Ιγκόρ αιχμαλωτίστηκε ενώ επιχειρούσε να συναντήσει στη Μόσχα κάποιον από τη Λευκορωσία, ο οποίος τον πούλησε. Κοντά στο σημείο της συνάντησης, πιάστηκε από έξι άτομα. Υπήρχε και κάποιος ακόμη μαζί του, ο οποίος έκτοτε κρύβεται απ’ την αστυνομία γιατί πιστεύουν ότι συνδέεται με τις άμεσες δράσεις στη Λευκορωσία. Μετά από αυτό δεν είχαμε νέα τού Ιγκόρ για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα η μητέρα του δέχτηκε τηλεφώνημα από δικηγόρο διορισμένο από το κράτος, ο οποίος την ενημέρωσε ότι ο Ιγκόρ βρισκόταν στη φυλακή της KGB. Αυτά είναι όλα. Οι μπάτσοι ακόμα και τώρα δεν έχουν χαρτιά που να αιτιολογούν τη σύλληψή του· μονάχα τις εκθέσεις των ανακρίσεων. Λες και τηλεμεταφέρθηκε μόνος του στη φυλακή της KGB για την ανάκριση…

Πώς είναι οι κρατούμενοι (από σωματική και ψυχολογική άποψη);

Ο Νικολάι έχει προβλήματα υγείας από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας του άγχους, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από κάποιες μέρες. Όσον αφορά την ψυχολογία τους , είναι γεροί τύποι και δεν κάμπτεται το ηθικό τους.

Η διεθνής αλληλεγγύη ασκεί κάποια επιρροή; Έχεις την εντύπωση ότι μπορεί να επηρεάσει την εκεί κατάσταση (για παράδειγμα, τις συνθήκες κράτησης, την έκταση της καταστολής);

Δύσκολη ερώτηση… Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι οι δράσεις αλληλεγγύης δεν επηρεάζουν την υπόθεση κι ότι οι συλληφθέντες δεν έχουν καλύτερη μεταχείριση. Αλλά είναι σίγουρο ότι οι δράσεις αυτές βοηθούν όσους είναι στη φυλακή να παραμείνουν δυνατοί, καθώς και όσους είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στην πράξη για να σας βοηθήσουμε;

Η οικονομική ενίσχυση σίγουρα είναι πολύ σημαντική καθώς χρειαζόμαστε πολλά χρήματα. Το συνολικό ποσό των προστίμων ξεπερνάει τα 20.000 $ . Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το τι συμβαίνει εδώ. Ίσως θα μπορούσατε να έρθετε και να μοιραστείτε κάποιες εμπειρίες με τους ανθρώπους εδώ, καθώς οι περισσότεροι μαθαίνουν μόνοι τους «τι να κάνουν και πώς». Όσον αφορά τις πράξεις αλληλεγγύης, σκεφτόμασταν κυρίως καταλήψεις πρεσβειών. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση στο καθεστώς του Λουκασένκο. Κάποια άτομα στην Αγία Πετρούπολη το επιχείρησαν ήδη, αλλά δεν ήταν πραγματικά επιτυχημένη η προσπάθεια, αφού η Ρωσία δεν είναι η κατάλληλη χώρα για τέτοιου είδους δράσεις.

Τι απέγιναν οι «Φίλοι της ελευθερίας»; Έχουμε νεότερα γι’ αυτούς;

Εξαφανίστηκαν όσο γρήγορα είχαν εμφανιστεί. Το πιο πιθανό είναι ότι η ομάδα δημιουργήθηκε μονάχα γι’ αυτές τις δύο ενέργειες.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; Το κατηγορητήριο δείχνει να διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Γνωρίζουμε ότι η έρευνα δεν έχει λήξει ακόμα. Αναζητούν λοιπόν νέα άτομα;

Αυτήν τη στιγμή ο Νικολάι κατηγορείται για καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας και κινδυνεύει με 7 χρόνια φυλάκισης.

Ο Ιγκόρ κατηγορείται επίσης για καταστροφή περιουσίας, αλλά λόγω του ύψους της αξίας της περιουσίας θα καταδικαστεί σε τουλάχιστον 7 χρόνια και κινδυνεύει με έως 12 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή αν κριθεί ένοχος.

Ο Αλιαξάντρ κατηγορείται για χουλιγκανισμό και μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 6 χρόνια φυλάκισης.

Και ο Μαξίμ (τον οποίο επισήμως δε στηρίζουμε) αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον Ιγκόρ. Φαίνεται ότι οι μπάτσοι τον χρησιμοποιούν και, καθώς συνεργάζεται, θα έχει μικρότερη ποινή.

[στμ. Για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους βλ. εδώ.]

Σχετικά με το ζήτημα των φασιστών στη Λευκορωσία: σε ποιο βαθμό αποτελούν απειλή, υπάρχουν συχνές επιθέσεις;

Στη Λευκορωσία οι φασίστες είναι κυρίως συνδεδεμένοι με τους χούλιγκανς, χωρίς το ζήτημα να έχει περαιτέρω έκταση. Υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ φασιστών κι ένα άλλο των αντιφασιστών. Συγκρούονται μεταξύ τους και είναι και οι δύο ομάδες τελείως απολίτικες. Υπάρχουν επίσης κάποια μέλη ναζιστικών οργανώσεων, αλλά είναι όλη την ώρα μεθυσμένοι και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπορούν να οργανώσουν το οτιδήποτε. Αντιθέτως, υπάρχει πραγματικά μια διάχυτη ξενοφοβία στον πληθυσμό, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς μεταμορφώνεται σε κάτι το «άρρωστο», έχοντας στο μυαλό μας και τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία.

Υπάρχει και μια πανκ DIY σκηνή στη Λευκορωσία. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα κρατικού αυταρχισμού, τι εμπόδια συναντάτε;

Σήμερα η πανκ σκηνή έχει απομακρυνθεί από την πολιτική. Η πλειονότητα των πανκς προτιμούν μια απολίτικη στάση, λες και μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τυχόν προβλήματα με το κράτος. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο μήνα όπου έγιναν δύο πανκ ροκ συναυλίες σε διαφορετικές πόλεις επενέβησαν μονάδες καταστολής. Ίσως αυτό να βοηθήσει κάποια παιδιά να καταλάβουν ότι η πολιτική βρίσκεται παντού.

Υπάρχει σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα· πώς αντιδρά ο πληθυσμός; Το ραδιενεργό φάσμα του Τσερνόμπιλ είναι ακόμα για τα καλά παρόν; Ο πληθυσμός είναι ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους που συντρέχουν; Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα προστασίας;

Η Λευκορωσία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας στον άνθρωπο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από διάφορες ασθένειες. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση αλλάζει τα κριτήρια για τα ποσοστά του μέσου όρου διαφόρων ασθενειών. Το θέμα είναι ότι πλέον δύσκολα θα βρεις κάποιον με καλή υγεία. Αλλά οι άνθρωποι έχουν υποστεί λοβοτομή από την κρατική τηλεόραση, η οποία προωθεί την άποψη ότι ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας θα κατασκευάσει ένα μέλλον για τους Λευκορώσους κ.τ.λ. Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν αυτές τις βλακείες, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν την κατασκευή του.

Θα ήθελες να μας μιλήσεις για κάτι άλλο;

Ναι. Για τους περισσότερους από εσάς, η Λευκορωσία φέρνει στο μυαλό τη Σοβιετική Ένωση. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το κράτος σας να οδηγηθεί σ’ αυτά τα χάλια. Πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτού του πράγματος. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο κάνουμε την ενημερωτική περιοδεία του Anarchist Black Cross Belarus.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2011.
Πηγή στα γαλλικά: bxl.indymedia

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα των αναρχικών Λευκορώσων

* Σύντομη ανταπόκριση συντρόφων του ABC Belarus, με αφορμή μεταφραστικά μας ερωτήματα:

Στη Λευκορωσία ο ολοκληρωτισμός διογκώνεται όπως ποτέ πριν. Το αντιπολιτευτικό κίνημα έχει στο σύνολό του υποστεί άγρια καταστολή: περίπου 50 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2011, που διενεργήθηκαν πριν από δύο μήνες. Ακόμα και ορισμένοι υποψήφιοι για την προεδρία χτυπήθηκαν. Οι Αρχές ανακόπτουν οτιδήποτε μπορεί να συγκροτήσει ή συγκροτεί μία ομάδα. Πρόσφατα 15 άτομα από την κρίσιμη μάζα προσήχθησαν και τιμωρήθηκαν με πρόστιμα. Για παράδειγμα, έγινε ένα δρώμενο πόλης (flashmob) από κάποιους απολιτικούς νέους που θέλησαν να χύσουν νερό στο κέντρο για διασκέδαση: κι αυτοί επίσης διαλύθηκαν από ειδικές δυνάμεις, ενώ ορισμένοι τέθηκαν υπό κράτηση για σύντομες περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι, μπροστά στο φόβο απώλειας του ελέγχου και της εξουσίας, το Κράτος προσπαθεί να σκοτώσει κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης.

Στο μεταξύ, οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα, το λευκορωσικό ρούβλι έχει υποτιμηθεί ήδη τρεις φορές, κι απαγορεύουν έτσι να αγοραστεί οποιοδήποτε ξένο συνάλλαγμα. Βασικά, αν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει, ενδέχεται να ξεσπάσουν ευρύτερες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, αλλά το θέμα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν χωρίς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι, και φυσικά αυτή είναι μια συγκυρία για μας, τους αναρχικούς, να εμφανιστούμε στο πολιτικό προσκήνιο. Ωστόσο, είμαστε τόσο λίγοι τώρα, που δεν μπορούμε στην ουσία ν’ ανταποκριθούμε στις περιστάσεις.

Αναφορικά με τους «Φίλους της ελευθερίας»: πιστεύουμε πως ήταν απλώς ένα όνομα για ριζοσπαστική δράση, καθώς είναι πάντα προτιμότερο να κρύβεται κανείς με διαφορετικές υπογραφές και ψευδώνυμα στη Λευκορωσία (όπως η «Ομάδα ανατίναξης “Χιονονιφάδα”» ή οτιδήποτε παρόμοιο). Αυτή η ομάδα επιτέθηκε εξαρχής στη ρωσική πρεσβεία. Στη συνέχεια, όταν τα άτομα εκείνα τέθηκαν υπό κράτηση, χρησιμοποίησαν άλλοι το όνομα και επιτέθηκαν στα κρατητήρια προκειμένου ν’ απελευθερωθούν οι συλληφθέντες. Δύο μήνες αργότερα, μια άλλη ομάδα επιτέθηκε εναντίον της KGB χρησιμοποιώντας την ίδια υπογραφή. Έτσι, κατά βάση, αυτό το όνομα πέρασε από τη μία ομάδα δράσης στην άλλη – συχνά, χωρίς να συνδέονται με την αρχική ομάδα. Όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται πια στη φυλακή και ένας καταζητείται.


Δεκέμβρης 2010: Βίντεο-ντοκουμέντα της κρατικής καταστολής όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος ενάντια στη νοθεία των προεδρικών εκλογών