ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Αφίσα της Ομάδας ελευθεριακών κομμουνιστών στους τοίχους της Αθήνας

Ενημερώσεις από το αντιφασιστικό μέτωπο, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας —αρχές έως μέσα Ιούνη

Σήμερα ο αντιφασιστικός αγώνας, για την αντίσταση και την αυτοάμυνα ντόπιων και μεταναστών, είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ. Τους τελευταίους μήνες έχει κλιμακωθεί ο κηρυγμένος –από καιρό– πόλεμος του κράτους, των αφεντικών, των φασιστικών και παρακρατικών συμμοριών, αλλά και «αγανακτισμένων πολιτών» και πατριωτών ενάντια σε φτωχότερα, μειοψηφικά ή/και περιθωριοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας. Τα ακόλουθα περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας είναι μόνο μερικά από όσα συμβαίνουν καθημερινά σε όλη την Ελλάδα κι ωστόσο βλέπουν σπάνια το φως της δημοσιότητας.

Ηγουμενίτσα: Εκατοντάδες όργανα των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει από την Τετάρτη, 8 Ιούνη, τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στο βουνό κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στον καταυλισμό διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες δεκάδες οικογένειες αιτούντων πολιτικό άσυλο και οικονομικών μεταναστών – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν καμία πρόσβαση αυτήν τη στιγμή σε φαγητό, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ συλλαμβάνονται κατά εκατοντάδες και μεταφέρονται σε διάφορα κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα.

Η εισβολή της 8ης Ιούνη, που ξεκίνησε στις 5.30 το πρωί, φάνηκε ως κορύφωση του διωγμού τους από τα σκυλιά της εξουσίας και από μεγάλη μερίδα ενός φασίζοντος πληθυσμού της Ηγουμενίτσας, που έχει αποφασίσει να συμπράξει με το πολιτικό σκέλος και τις ομάδες κρούσης της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και άλλων νεοφασιστών.

Αξίζει να σημειωθεί η ρατσιστική συγκέντρωση 500 περίπου ξενόφοβων στις 3 Μάη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η από κοινού επίθεση μπάτσων και νεοναζί εναντίον μεταναστών και αλληλέγγυων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, καθώς και η εισβολή νεοναζί στην κατάληψη Κελί της Ελευθερίας την επόμενη μέρα – με ξυλοδαρμούς ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο χώρο. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των συλληφθέντων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ο αριθμός των τραυματιών από την πρόσφατη κατασταλτική επιχείρηση.

Ο αποκλεισμός του καταυλισμού των μεταναστών και προσφύγων συνεχίζεται. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής βρίσκονται στη γύρω περιοχή, «φροντίζοντας» να στερούνται νερού, φαγητού και φαρμάκων οι άνθρωποι του καταυλισμού, ανάμεσά τους και παιδιά. Άμεσος στόχος να τους αναγκάσουν ν’ αναζητήσουν είδη πρώτης ανάγκης εκτός καταυλισμού ώστε να συλληφθούν μαζικά (η περιοχή του βουνού όπου στήθηκε ο καταυλισμός είναι δύσβατη, έτσι οι μπάτσοι δεν την προσεγγίζουν εύκολα).

Πάτρα: Οργανώσεις κατοίκων φίλα προσκείμενες στο ακροδεξιό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. καλούσαν στις 8 Ιούνη στις 8 μ.μ. συγκέντρωση «διαμαρτυρίας» στα γραφεία του συλλόγου της συνομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων του νομού Αχαΐας. Σε δεύτερο χρόνο, διακινήθηκε μέσω του facebook κάλεσμα της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, κοντά στα σημείο της πρώτης συγκέντρωσης και μία ώρα νωρίτερα. Συνολικά 100 περίπου ακροδεξιοί πραγματοποίησαν μια πορεία 50 μέτρων. Αντιφασίστες/-ριες είχαν συγκεντρωθεί από τις 17.30 κοντά στον καταυλισμό των μεταναστών, περιφρουρώντας το χώρο και παραμένοντας εκεί μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και έληξε η φασιστοσύναξη. Προηγουμένως δεκάδες αντιφασίστες/-ριες επιτέθηκαν σε χώρο όπου αποθηκευόταν έντυπο υλικό ρατσιστικής και φασιστικής προπαγάνδας και το κατέστρεψαν. Η χείρα βοηθείας των αστυνομικών δυνάμεων προς τους ρατσιστές και τους νεοναζί δεν έλειψε ούτε αυτήν τη φορά. Η παρουσία 15-20 παρακρατικών (ή πιθανότατα ασφαλιτών) έξω από το κλαμπ Νavajo των οπαδών της Παναχαϊκής, που είναι γνωστοί για τις αντιφασιστικές δράσεις τους εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και η προσαγωγή δύο αντιφασιστών, ενός μέλους του ΕΕΚ και ενός ανένταχτου συντρόφου, από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ είναι ενδεικτικά περιστατικά αυτής της συνεργασίας.

Ειδικότερα στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας, φασίστες «διαμαρτύρονται» για τη μεταφορά του λιμανιού στο νοτιοδυτικό τμήμα του παραλιακού μετώπου και την αναμενόμενη μετεγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή.

Για την επίθεση στο χώρο της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα στις 8 Ιούνη 2011, εδώ η ανάληψη ευθύνης από τους «Αλήτες με μνήμη και συνείδηση».

Κέντρο Αθήνας: Αντιφασιστική δράση πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιούνη από τις συλλογικότητες Καθοδόν, Ομάδα ελευθεριακών κομμουνιστών και Αναρχικοί για την κοινωνική απελευθέρωση σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αναρχικοί/-ές των τριών συλλογικοτήτων, αλλά και πολλοί σύντροφοι/-όφισσες μοίρασαν προκηρύξεις σε περαστικούς, σπίτια και καταστήματα στη διαδρομή από οδό Μάρνη, πλατεία Βάθης έως πλατεία Μεταξουργείου, καθώς και στη λαϊκή αγορά του Αγίου Παύλου. Το μοίρασμα ολοκληρώθηκε στην οδό Ηπείρου. Μοιράστηκαν αρκετές χιλιάδες κείμενα, ειδικά στη λαϊκή αγορά, ενώ σβήστηκαν φασιστικά συνθήματα.

Τη Δευτέρα, 13 Ιούνη, στις 6 μ.μ. καλέστηκε αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής από συλλογικότητες και κατοίκους από Κυψέλη, Πατησίων, Αχαρνών, κι ως απάντηση στο κάλεσμα των νεοναζί για κατάληψη της πλατείας και εκδίωξη μεταναστών (στις 7 μ.μ.). Περίπου 500 άτομα κινήθηκαν με πορεία στην οδό Πατησίων με κατεύθυνση την πλατεία Αμερικής. Από νωρίς διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν παραταγμένες στο σημείο, ώσπου απέκλεισαν περιμετρικά την πλατεία. Την ώρα της πορείας 3-4 κλούβες ήταν τοποθετημένες στην Πατησίων. Περίπου 300 διαδηλωτές παρέμειναν στην Πατησίων σε κοντινή απ’ την πλατεία απόσταση, φωνάζοντας συνθήματα. Γι’ άλλη μια φορά οι φασίστες ξέρασαν το μίσος τους. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, ομάδα φασιστών χτυπούσε κόσμο επί της Αχαρνών. Τελικά στην πλατεία λιγοστοί φασίστες, καθώς και λίγοι ηλικιωμένοι έκαναν την εμφάνισή τους – πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤάδων.

Αιγάλεω, Αττική: Σε αποκλεισμό της καφετέριας De Facto καλούσε η κατάληψη Σινιάλο ως απάντηση στον άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη εργαζομένου από τον ιδιοκτήτη το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Μάη, όταν ο πρώτος είχε ζητήσει τα δεδουλευμένα του. Οι μπάτσοι που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης όχι μόνο δεν άσκησαν καμία δίωξη ενάντια στον ιδιοκτήτη της καφετέριας, αλλά προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα έναν από τους συντρόφους που είχαν προστρέξει για αλληλεγγύη στο μετανάστη. Τα μεσάνυχτα πλήθος αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε έξω από το Α΄ αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω, διεκδικώντας την απελευθέρωση του συντρόφου. Η προσαγωγή, ωστόσο, μετατράπηκε σε εκδικητική κράτηση, μεταφορά του συντρόφου στη ΓΑΔΑ και απελευθέρωσή του την επόμενη μέρα το πρωί, με ένα θρασύτατο «Συγγνώμη, λάθος…» Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, σύμφωνα με μαρτυρίες του Σωματείου Σερβιτόρων και Μαγείρων, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να πληρώσει μεροκάματα που χρωστάει σε υπαλλήλους του, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι την προστασία του μαγαζιού έχει αναλάβει η Χρυσή Αυγή.

Την Πέμπτη, 9 Ιούνη, μετά από κάλεσμα της κατάληψης Σινιάλο, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της καφετέριας De Facto στο Αιγάλεω, από τις 7 έως τις 8.15 μ.μ. Ο ιδιοκτήτης, θρασύδειλος «Ελληνάρας», είχε φροντίσει να κλείσει το μαγαζί του. Κραυγαλέα ήταν η παρουσία αστυνομικών απ’ το τοπικό τμήμα στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας, ενώ μικρότερη υπήρξε η παρουσία των ΜΑΤ. Το δημοκρατικό προσωπείο του νέου διοικητή του αστυνομικού τμήματος του Αιγάλεω προδίδεται από τις δοσοληψίες των «υπαλλήλων» του με τους μπράβους των μαγαζιών της περιοχής, οι οποίοι περνούσαν μπροστά από το σημείο της διαμαρτυρίας παριστάνοντας τους ενδιαφερόμενους περαστικούς. Εκτός από άτομα της κατάληψης Σινιάλο και αλληλέγγυους/-ες, στον αποκλεισμό μετείχαν ο Ρασίντ, ο μετανάστης που είχε χτυπηθεί από τον ιδιοκτήτη, καθώς και δικοί του άνθρωποι. Μοιράστηκαν κείμενα και πραγματοποιήθηκε πορεία 100 περίπου ατόμων προς την πλατεία Εσταυρωμένου. Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα ότι η εργοδοτική ασυδοσία και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού δε θα μένουν αναπάντητα, ενώ κι η τοπική κοινωνία δείχνει πλέον ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της σύγχρονης συνθήκης εκφράζοντας την οργή της.

Ιωάννινα: Αναρχικές/αντεξουσιαστικές συλλογικότητες κάλεσαν συγκέντρωση στις 9 Ιούνη στις 6 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία ενάντια στο πογκρόμ των μπάτσων στον καταυλισμό μεταναστών στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας. Ύστερα από προτροπή που έγινε προς τα μέλη της λαϊκής συνέλευσης των αγανακτισμένων για συμμετοχή στη διαμαρτυρία, η εν λόγω συνέλευση διακόπηκε και πραγματοποιήθηκε πορεία 100 περίπου ατόμων, η οποία πέρασε από κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, με πολύ παλμό και αντιφασιστικά-αντικατασταλτικά συνθήματα.

athens.indymedia / katalipsikeli / apertus / sinialo

Θα ακολουθήσουν περισσότερες ενημερώσεις.