Λυόν, Γαλλία: Βραδιά αλληλεγγύης ως απάντηση στο διεθνές κάλεσμα συντρόφων από την Ελλάδα

Βραδιά αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό
«Ατελιέ», 23 Ιούνη 2011, 20.00, Λυόν

Δημοσιεύτηκε στα γαλλικά στις 11 Ιούνη

Μπροστά στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, μπροστά στη βίαιη καταστολή, στην αστυνομική βαρβαρότητα και στις φασιστικές επιθέσεις, θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συναγωνιστές μας στην Ελλάδα. Έτσι, διοργανώνουμε βραδιά αλληλεγγύης την Πέμπτη, 23 Ιούνη, στις 20.00 στο Atelier des canulars, όπου θα φιλοξενήσουμε (εκτός απροόπτου) κι έναν Έλληνα σύντροφο, με τον οποίο θα συζητήσουμε για την εκεί κατάσταση. Θα προβληθούν βίντεο και θα επιχειρηθεί σύνδεση μέσω Skype με συντρόφους από την Αθήνα. Θα προσφερθεί επίσης φαγητό, με ελεύθερη συνεισφορά.*

Μια σύντομη αναφορά στα τελευταία γεγονότα: Από τις 10 Μάη πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις φασιστών, μπάτσων, καθώς και οι από κοινού τους επιθέσεις. Το πρωινό της 10ης Μάη ένα τραγικό περιστατικό κόστισε τη ζωή ενός άντρα. Αμέσως το γεγονός χρησιμοποιήθηκε από φασιστικές οργανώσεις, και εκατοντάδες νεοναζί βρήκαν την ευκαιρία να ξεράσουν το μίσος τους. Σαν ορδές λυσσασμένων λύκων έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους της Αθήνας. Αυτά τα αποβράσματα, οπλισμένα με ρόπαλα, μαχαίρια, ακόμα και μ’ ένα πριόνι, επιτέθηκαν σ’ όσους μετανάστες είχαν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα τους. Αυτό το πραγματικό πογκρόμ επέφερε το θάνατο ενός Μπαγκλαντεσιανού και εκατοντάδες τραυματισμούς. Η δολοφονική τους μανία ξέσπασε επίσης πάνω σε αντιστεκόμενους αγωνιστές. Επί μία εβδομάδα, σε στενή συνεργασία με τους μπάτσους, με ρόπαλα και μαχαίρια οι φασίστες έκαναν επιθέσεις στις καταλήψεις Σκαραμαγκά και Βίλλα Αμαλίας, ενώ επιτέθηκαν σε άτομο μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του επιχειρώντας να το μαχαιρώσουν πισώπλατα.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζουν τα ξεσπάσματα αυτού του παράλογου μίσους: Κάθε βράδυ δεκάδες φασίστες εντοπίζουν μετανάστες που περνούν από την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και ορμούν εναντίον τους – συνήθως μπροστά στα μάτια των ευεργετών τους, των μπάτσων. Οι τελευταίοι, εξάλλου, συλλαμβάνουν όποιον προσπαθήσει να εμποδίσει αυτές τις νοσταλγικές τού Γ΄ Ράιχ στιγμές. Στις 17 Μάη σχεδόν 50 σύντροφοι περικυκλώθηκαν από δεκάδες μπάτσους κι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, γιατί κάλυπταν φασιστικά συνθήματα κι αφίσες με δικά τους (ανταπόκριση συντρόφων).

Στις 11 Μάη στην Αθήνα, στη διαδήλωση της γενικής απεργίας κι ενώ οι σύντροφοι ήταν εξαντλημένοι μετά από μια νύχτα επαγρύπνησης απέναντι σε νέες επιθέσεις κατά μεταναστών και καταλήψεων, ήταν οι μπάτσοι αυτήν τη φορά που πήραν τη σκυτάλη. Τα γκλομπ αντικατέστησαν τα στιλέτα, και το κύμα αστυνομικής βίας έστειλε περισσότερα από 100 άτομα στο νοσοκομείο – ένας διαδηλωτής νοσηλεύτηκε πάνω από μία εβδομάδα σε κρίσιμη κατάσταση.

Ταυτόχρονα, η βία της καταστολής χτυπά ασταμάτητα όσους μάχονται. Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται περίπου 50 πολιτικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων πολλοί είναι έγκλειστοι βάσει εξωφρενικών στοιχείων, τα οποία, αν δεν τους στερούσαν την ελευθερία, θα ήταν για γέλια. Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη του Άρη Σειρηνίδη, προφυλακισμένου πάνω από ένα χρόνο με την κατηγορία ότι πυροβόλησε εναντίον μπάτσων και με μόνο στοιχείο τη σύγκριση του DNA που βρέθηκε σε χειρουργική μάσκα μετά από διαδήλωση και αυτού που βρέθηκε πάνω στο πορτοφόλι του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου…

Μία άλλη υπόθεση είναι αυτή των Βαγγέλη, Σαράντου και Χριστόφορου. Οι τρεις αυτοί αναρχικοί πέρασαν ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα, με μοναδικό αίτιο τις συντροφικές-φιλικές τους σχέσεις με μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Αν και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους πριν από λίγο καιρό, οι τρεις αυτοί σύντροφοι κινδυνεύουν να ξαναβρεθούν στη φυλακή καθώς ένα νέο δικαστικό συμβούλιο θ’ αποφανθεί τις προσεχείς μέρες για την ενδεχόμενη επαναπροφυλάκισή τους (η αποφυλάκισή τους, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν άρεσε στο καθεστώς).

Για όλους αυτούς τους λόγους, γιατί Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ, γιατί ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ, απαντάμε από τη Λυόν στο κάλεσμα αλληλεγγύης των συντρόφων από την Ελλάδα.

* Έσοδα από τη βραδιά θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση πολιτικών κρατουμένων.