Χιλή, 14 Ιούλη: Ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις για την εκπαίδευση

[imagebrowser id=14]

Την Πέμπτη, 14 Ιούλη, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στους εκπαιδευτικούς θεσμούς και εξεγερμένοι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους διαφόρων χιλιανών πόλεων για να διαδηλώσουν στο πλαίσιο του πανχιλιανού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Ένα από τα βασικά συνθήματα ήταν: «Τέρμα με το κέρδος».

Στο Σαντιάγο, παρ’ ότι οι Αρχές δεν είχαν δώσει άδεια για την πορεία προφασιζόμενες τις συγκρούσεις της προηγούμενης κινητοποίησης της 30ής Ιούνη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ενδεικτικούς και των διαφορετικών αναλύσεων και στοχεύσεων.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας περιλάμβαναν μαζικές πορείες, μπατουκάδες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, πετροπόλεμο, ρίψη βομβών χρώματος, ρίψη μολότοφ, οδοφράγματα, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και μάχες σώμα με σώμα με τους δήμιους της χιλιανής αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις στη χιλιανή πρωτεύουσα ξεκίνησαν στις 12.30 περίπου και διήρκεσαν έως τις 17.00, οπότε και καταγράφηκαν τα τελευταία περιστατικά αντιβίας μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο (USACH). Οι μπάτσοι απάντησαν με αύρες, εκτόξευση δακρυγόνων (και) από τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και με επελάσεις με έφιππες μονάδες στην επίθεση διαδηλωτών που έδειξαν πεισματική άρνηση να συμμορφωθούν με τα φιλειρηνικά πρότυπα, τα οποία προωθούν τόσο οι ρεφορμιστές καθοδηγητές των εκπαιδευτικών κύκλων, όσο και σύσσωμος ο συρφετός ρουφιάνων του καθεστωτικού Τύπου.

Στόχος επίθεσης με πέτρες, λοστάρια και μολότοφ υπήρξε για άλλη μια φορά η πρεσβεία της Βραζιλίας. Οι εξεγερμένοι διαδηλωτές κατέστρεψαν τα παράθυρα και τις κάμερες παρακολούθησης αναμορφώνοντας την πρόσοψη του κτηρίου και αναγράφοντας για άλλη μια φορά συνθήματα αλληλεγγύης στον ένοπλο αντάρτη Μαουρίσιο Ερνάντεζ Νοραμπουένα. Ως συνήθως, διμοιρίες φρουρούσαν το σημείο: δύο από τους δήμιους της χιλιανής αστυνομίας πυρπολήθηκαν από μολότοφ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά με εγκαύματα στους μηρούς και στο στήθος ενώ ο άλλος τη γλίτωσε φθηνότερα.

Σε διάφορα σημεία της Αλαμέδα, κεντρικής λεωφόρου του Σαντιάγο, στήθηκαν οδοφράγματα και χτυπήθηκαν τράπεζες. Στο ύψος της οδού Ρεπούμπλικα σπάστηκαν επίσης τα παράθυρα ενός γραφείου του στρατού. Στη συμβολή των οδών Σάντα Ιζαμπέλ και Σαν Ισίδρο ένα αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε, πυρπολήθηκε και κάηκε ολοσχερώς.

http://www.youtube.com/watch?v=hU3HiowFiUYΣτην πόλη του Βαλπαραΐζο (βίντεο)  καταγράφηκαν επίσης εκτεταμένες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιτέθηκαν και εδώ με πέτρες, ξύλα, βόμβες χρώματος, μολότοφ και έστησαν οδοφράγματα κατά μήκος της λεωφόρου Μπραζίλ και στους γύρω δρόμους. Επίσης, ένα αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε και πυρπολήθηκε, ενώ καταστράφηκε και απαλλοτριώθηκε ένα υποκατάστημα του κολοσσού Κοπέκ [Copec], ιδιοκτησίας του υπ’ αριθμόν 1 δισεκατομμυριούχου στη Λατινική Αμερική, Ανάκλετο Ανχελίνι [Anacleto Angelini].

Συνολικά σε όλες τις πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις, 35 καραμπινιέροι τραυματίστηκαν, κυρίως από ρίψη πετρών, με 2 από αυτούς να φέρουν εγκαύματα και άλλους 2 κατάγματα. Στο Σαντιάγο μία κλούβα της αστυνομίας συγκρούστηκε με ένα αστικό λεωφορείο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 μπάτσοι. Ο αριθμός των τραυματιών διαδηλωτών δεν είναι γνωστός.

Στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προσήχθησαν συνολικά 176 άτομα, 18 εκ των οποίων πέρασαν αυτόφωρο. Ανάμεσα σε άλλες πόλεις, οι προσαγωγές στο Σαντιάγο ήταν 88, στο Βαλπαραΐζο 16 και στην Κονσεπσιόν 45.

Ένας από τους προσαχθέντες, ο Φρανσίσκο Μορένο [Francisco Moreno], 20 ετών, φοιτητής ανθρωπολογίας, κατηγορείται ότι έριξε τη μολότοφ έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας προκαλώντας τον τραυματισμό 2 μπάτσων. Η κατηγορία βασίζεται σε φωτογραφίες της Ασφάλειας που υποτίθεται πως τον ενοχοποιούν. Στην ακροαματική διαδικασία της 15ης Ιούλη η γενική εισαγγελία ζήτησε την προφυλάκισή του, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική παρουσία σε αστυνομικό τμήμα ανά 15ήμερο, απαγόρευση του συνέρχεσθαι σε εκδηλώσεις ή κοινωνικές κινητοποιήσεις). Οι διωκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 100 μέρες για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Μορένο.

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα φυλλαδίου που βρέθηκε την ίδια μέρα στους δρόμους του Σαντιάγο:

«Η καπιταλιστική κοινωνία μάς αρνείται βίαια το να ζούμε ελεύθερα. Μέσω της αστυνομίας που παραμονεύει και καταδιώκει στο δρόμο και στη σκέψη σου, ο επιχειρηματίας και ο πολιτικός πλουτίζουν από αυτό που τρως, μαθαίνεις, χρησιμοποιείς και επιθυμείς. Μέσω του Τύπου και της τηλεόρασης δικαιολογούν όλα αυτά, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως δεν τρέχει τίποτα, πως πλέον δεν υπάρχουν συγκρούσεις στη δημοκρατία, ότι είναι καιρός όλοι να γίνουμε φίλοι με όλους.

Τι να κάνουμε γι’ αυτό; Να υπακούμε και να παρακαλάμε αυτούς τους ίδιους που μας έχουν χεσμένους; Να κινητοποιούμαστε ειρηνικά όπως θέλουν οι πολιτικοί και τα αφεντικά, να είμαστε φίλοι με τους μπάτσους, να σεβόμαστε τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, να ανεχόμαστε αυτή την κοινωνία; Ιστορικά ο ειρηνικός δρόμος δεν έχει βγάλει πουθενά, παρά μόνο στη διοχέτευση της οργής και της απογοήτευσης προς τη φθίση, την αδρανοποίηση και την ήττα».

Πηγή – Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες
και βίντεο (τα δύο από καθεστωτικά μέσα):
liberaciontotal.lahaine.org