Βερολίνο: Πορεία μνήμης για τον Κάρλο Τζουλιάνι

Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου, 16 Ιούλη, στην πορεία μνήμης για τον Κάρλο Τζουλιάνι, που δολοφονήθηκε 10 χρόνια πριν, στις 20 Ιούλη 2001, από τα καθάρματα της ιταλικής αστυνομίας στη Γένοβα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο των G8.

Η βραδινή πορεία, η οποία δεν είχε την άδεια των Αρχών, είχε καλεστεί σε κεντρική πλατεία του Κρόυτσμπεργκ. Υπήρχαν αρκετά κρυφά σημεία συνάντησης των διαδηλωτών, καθώς αναμενόταν ότι οι μπάτσοι θα απέκλειαν την πλατεία προκειμένου να αποτρέψουν τη διαδήλωση. Κατά τις 22.00 μια ομάδα 100 περίπου ριζοσπαστών αντιφασιστών έκανε συγκροτημένη είσοδο στην πλατεία, δίνοντας έτσι το σήμα της έναρξης της διαδήλωσης. Οι διαδηλωτές βάδιζαν πολύ δυναμικά, περιφρουρώντας το σώμα της πορείας με σχοινιά κατά μήκος της. Επίσης, πολλοί είχαν καλυμμένα πρόσωπα και έριξαν πυροτεχνήματα και καπνογόνα.

Όταν η αστυνομία έκανε την εμφάνισή της, ξέσπασαν συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και επιτέθηκαν πολλές φορές εναντίον των μπάτσων με πέτρες, μπουκάλια και καπνογόνα. Λίγο αργότερα ξεκίνησαν νέες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας, από άλλο σημείο συνάντησης, κοντά στην κατάληψη Μπετάνιεν [Bethanien]. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και σπρέι πιπεριού. Προσήγαγαν συνολικά 33 άτομα, εκ των οποίων τα 25 αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια.

Η βερολινέζικη αστυνομία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πορεία που κινούνταν με ταχείς ρυθμούς στους δρόμους του Κρόυτσμπεργκ, παρέταξε περισσότερους από 500 μπάτσους και δεκάδες κλούβες εναντίον των διαδηλωτών. Επιπλέον, επιστράτευσε ένα ελικόπτερο. Τουλάχιστον 34 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συντρόφων, η αποτίμηση της πορείας υπήρξε θετική. Μετά τη διαδήλωση της 14ης Γενάρη προς υπεράσπιση του κοινοβίου Λήμπιχ 14 [Liebig 14 – που τελικά εκκενώθηκε], η συγκεκριμένη πορεία ήταν η πρώτη που αμφισβήτησε στην πράξη τα αυστηρά μέτρα καταστολής της βερολινέζικης αστυνομίας.

Κάποια από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν:
– Δολοφόνοι!
– Όλοι στο Βερολίνο μισούν την αστυνομία!
– Μίσος, μίσος, μίσος όπως ποτέ άλλοτε! Όλοι οι μπάτσοι είναι καθάρματα!
– Ο Κάρλο Τζουλιάνι δολοφονήθηκε! Αντίσταση παντού!

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 14 Ιούλη, ένα αστυνομικό τμήμα βόρεια του Βερολίνου είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης. Εμπρηστικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί στις δυο εισόδους του αναφλέγησαν επιτυχώς, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη του κτηρίου. Στους πλαϊνούς τοίχους γράφτηκαν συνθήματα στη μνήμη του Κάρλο Τζουλιάνι. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη της επίθεσης.

Πηγές – Περισσότερες πληροφορίες: rachefuercarlo.blogsport.de, de.indymedia.org, linksunten.indymedia.org, agência de notícias anarquistas-ana (prod.midiaindependente.org, pt.indymedia.org), actforfreedomnow.wordpress.com

Βίντεο › αβ / Φωτογραφίες › αβγδεστ