Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γερμανία: Δράση αλληλεγγύης για τους συντρόφους στην Ελλάδα

Τα πανό γράφουν: «Προστασία του περιβάλλοντος από τα κάτω» και «Αλληλεγγύη με τους αγώνες στην Ελλάδα»

Αυτήν τη χρονιά οι ομάδες Anarchistischer Funke («Αναρχική σπίθα») και Schwarze Katze («Μαύρη γάτα») στήσαμε από κοινού έναν πάγκο στο Φεστιβάλ Ειρήνης [Friedensfestival] του Ίζερλον, το οποίο συνιστά αντεκδήλωση προς την τοπική Γιορτή Σκοποβολής [Schützenfest]. Με δύο πανό, επιστήσαμε την προσοχή των επισκεπτών ως προς τα σοβαρότερα τρέχοντα ζητήματα.

Συγκεκριμένα στη Γερμανία, η προστασία του περιβάλλοντος έχει αποκτήσει νέα δυναμική την τελευταία περίοδο με το κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας και τις διαδηλώσεις κατά του Stuttgart-21 – ενός πολυδάπανου σχεδίου σιδηροδρομικών υποδομών και αστικής ανάπλασης στη Στουτγάρδη. Με το πανό μας «Προστασία του περιβάλλοντος από τα κάτω» θελήσαμε να προτρέψουμε τους ανθρώπους να μην εμπιστεύονται οποιουσδήποτε πολιτικούς, αλλά να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι, χωρίς διαμεσολαβητές.

Το δεύτερο πανό αφορούσε τους συντρόφους μας στην Ελλάδα, που αγωνίζονται επί μήνες ενάντια στα αυστηρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και της τρόικας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία είναι εντελώς τυφλωμένοι από τις διαστρεβλωμένες αναπαραστάσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως προς την κατάσταση στην Ελλάδα, γνωστοποιήσαμε το Contra Info, στο οποίο έχουμε συχνά παραπέμψει μέσα από τη σελίδα μας, προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη για τους αγώνες στην Ελλάδα.

Ιδίως το θέμα της Ελλάδας δημιούργησε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με άτομα που ήρθαν στον πάγκο μας. Συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τι έχει ακριβώς συμβεί σε αυτήν τη χώρα, και αφήνονται να παρασυρθούν από μίσος που υποδαυλίζουν τα μίντια. Ωστόσο, μετά την κουβέντα, φάνηκαν να κατανοούν τους λόγους που ο κόσμος διαδηλώνει στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, υπήρχε πολύ πληροφοριακό υλικό διαφόρων άλλων θεματικών κι ακόμη και σπιτικά χορτοφαγικά μπισκότα φουντουκιού, που τα βρήκαν όλοι πολύ εύγευστα.

Άρεσε επίσης ένα απάνθισμα (Zitatbox) αναρχικών αποσπασμάτων, και πολλοί παρατήρησαν πως οι αναρχικές ιδέες είναι δυνατόν να ανταποκρίνονται στα δικά τους ιδεώδη.

anarchistischer Funke