Παρίσι: Έμμισθοι μπράβοι εναντίον της κατάληψης της οδού Caillots 74, στην κοινότητα του Μοντρέιγ

Πέμπτη 28 Ιούλη 2011

Το κτήριο της οδού Καγιό 74, στο Μοντρέιγ, είναι κατειλημένο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πουλήθηκε και αγοράστηκε πολλές φορές από διάφορους κερδοσκόπους. Την τελευταία φορά ένας μεσίτης ακινήτων ονόματι Χαφίντ Χαφέντ [Hafid Hafed] και συνεργάτης του μεσιτικού δικτύου IAD, ισχυρίστηκε πως είχε καταστεί ιδιοκτήτης του σπιτιού την Παρασκευή 22 Ιούλη.

Το Σάββατο 23 Ιούλη εισέβαλε αιφνιδιαστικά μέσα στο σπίτι με μια συμμορία και κατέστρεψε τον μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες εγκαταστάσεις. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 24 Ιούλη, ύστερα από μια νέα απροκάλυπτη φυσική επίθεση εναντίον των κατοίκων με τη πρόφαση της «διαπραγμάτευσης», εξαπέλυσε κατα μέτωπο επίθεση εναντίον του σπιτιού μαζί με 20 μισθοφόρους οπλισμένους με ρόπαλα, σιδερολοστούς και δακρυγόνα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τρία άτομα (βίντεο από την επίθεση).

Τα γεγονότα αυτά μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

1) Την Κυριακή 24 Ιουλίου δεν επιτρέψαμε σε αυτόν και τους μπράβους του να εισβάλουν στο σπίτι. Θα εναντιωθούμε σε κάθε αντίστοιχη επίθεση στο μέλον, είτε στην κατάληψη Καγιό 74 ή σε άλλα σπίτια. Υπάρχει η ανάγκη να δράσουμε άμεσα ενάντια σε τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους καταληψίες. Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου οι μπράβοι των πωλητών και των μεσιτών επιτίθενται σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους ή να αποπληρώσουν το δάνειό τους, ή ακόμα και εναντίον όσων είχαν την κακοτυχία να βρεθούν μπροστά στα σχέδια των μεσιτών και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το κατάλυμά τους.

2) Την Κυριακή 24 Ιουλίου, η αστυνομία, η οποία κατέφθασε ύστερα από κλήση που δέχτηκε από κάποιον γείτονα, παρενέβει για να προστατεύσει τους μπράβους που ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στον κήπο, ενώ τα άτομα που βοήθησαν τους καταληψίες απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της BAC. Η συμπαιγνία με την αστυνομία του Μοντρέιγ είναι αποδεδειγμένη, και φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις εικόνες που κατέγραψαν οι γείτονες και δημοσίευσαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας μικρός κτηματομεσίτης, όπως ο Χαφίντ Χαφέντ, να τολμήσει να εξαπολύσει μια ένοπλη επίθεση μια Κυριακή μέρα μεσημέρι, αν δεν βασιζόταν στην υποστήριξη και την καλή θέληση της τοπικής αστυνομίας. Το ότι οι μπράβοι δεν πήραν το σπίτι δεν οφείλεται στην παρουσία της αστυνομίας αλλά στο γεγονός πως εμείς ήμασταν αποφασισμένοι να μείνουμε.

3) Ανάμεσα στα άτομα που ήρθαν να υποστηρίξουν τους καταληψίες της οδού Καγιό ήταν και κάτοικοι μιας άλλης κατάληψης, που βρίσκεται στην οδό ντε Σορίν [des Sorins], η οποία απειλείται με εκκένωση. Ακριβώς μετά από αυτή την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης, οι μπάτσοι ενέτειναν τις παρενοχλήσεις εισβάλλοντας στο εσωτερικό του κτιρίου και συλλαμβάνοντας πέντε άτομα χωρίς χαρτιά. Αυτή τη στιγμή οι τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κέντρο κράτησης. Στην οδό Καγιό, όπως και στην οδό ντε Σορίν, η καταστολή των καταληψιών, πράξη νόμιμη για τους μπάτσους ή και υπερ-νόμιμη για τους ένοπλους μπράβους, επιδιώκει τον ίδιο στόχο: να εκφοβίσει τους ανεπιθύμητους για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη.

4) Οι ενέργειες αυτές συνοδευόμενες από σεκιουριτάδες και μπάτσους ενάντια στις καταλήψεις λαμβάνουν χώρα σε μια κοινότητα, το Μοντρέιγ, που αποτελεί σημείο ανάπτυξης μεγάλων σχεδίων αστικοποίησης (επιμήκυνση των γραμμών αστικής μεταφοράς, οικο-γειτονιές κ.α). Η εναντίωση σε τέτοια έργα, που αναπτύσσονται ταχύτατα (όπως π.χ. στο Roches) αρχίζει να απειλεί αρκετά συμφέροντα. Το διακύβευμα δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάληψη άδειων σπιτιών: αφορά την απομάκρυνση όλων όσων μπορεί να παρεμποδίσουν ή να αποτρέψουν τη δράση των μεσιτών και των κερδοσκόπων.

5) Τώρα που η επιχείρηση απέτυχε, οι διάφορες αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν με την υπόθεση: η εταιρεία IAD «έθεσε σε διαθεσιμότητα» τον μεσιτικό πράκτορα, η νομαρχία διέταξε «διοικητική έρευνα» για τη στάση της αστυνομίας εκείνη την ημέρα και ο δήμαρχος του Μοντρέιγ έλαβε «προληπτικά μέτρα» ενάντια στον Χαφίντ Χαφρέντ. Δεν μας ξεγελάτε! Σε αυτό το είδος ιστορίας, οι ισχυροί κερδίζουν πάντα. Είτε πετυχαίνει το βίαιο χτύπημα και καταφέρνουν να διώξουν τους ανεπιθύμητους, είτε αποτύγχάνει και το λάθος φορτώνεται στους εκτελεστές του σχεδίου. Σε αυτούς που συντρίβοντας τους αδυνάτους νομίζουν πως μπορούν να ανήκουν στην αυλή των ισχυρών, όπως ο Χαφίντ Χαφέντ, και που μετά εγκαταλείπονται σαν σκατα από τους παλιούς προστάτες τους. Μέσα στον λαβύρινθο της τοπικής πολιτικής ζωής, αγνοούμε ποιοί ακριβώς υποστηρίζουν τον Χαφίντ Χαφέντ, αλλά ούτε και μας νοιάζει να μάθουμε. Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο.

6) Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα που επιτίθεται εναντίον των φτωχών. Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα που σκοπεύουμε να πολεμήσουμε.

Η ομάδα υποστήριξης της κατάληψης Καγιό 74

πηγή: paris.indymedia.org