Χιλή: Τρίτος τραυματισμός παιδιού Μαπούτσε μέσα σε μια βδομάδα

Την Παρασκευή 29 Ιούλη ένα ακόμα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμό στην κοινότητα Τεμουκούικουι στην περιοχή της Αραουκανίας. Ο 16χρονος L.M.H. μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Βικτόρια με διαμπερές τραύμα στον δεξιό μηρό του. Η επίθεση εναντίον του έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής ενόσω αναζητούσε ένα γουρούνι που είχαν σκοτώσει την προηγούμενη μέρα καραμπινιέροι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινότητας Τεμουκούικουι, Μιχαέλ Καρμπόνε, το κάθαρμα που πυροβόλησε το παιδί είναι ο Έκτορ Ουρμπάν, γιος του Ρενέ Ουρμπάν, μεγαλοτσιφλικά της περιοχής. Η κατάσταση του 16χρονου δεν κρίνεται κρίσιμη για τη ζωή του και αυτή τη στιγμή αναρώνει στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον τρίτο στη σειρά τραυματισμό ανήλικου μέσα σε μια βδομάδα εν μέσω της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων της κοινότητας Μαπούτσε στο Φούντο λα Ρομάνα με στόχο την επανάκτηση των εδαφών τους. Το Σάββατο, 23 Ιούλη, δύο ακόμα παιδιά, 14 και 11 χρόνων, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής των μπάτσων στην κοινότητα Τεμουκούικουι. Και τα δύο παιδιά έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται με τους οικείους τους, αναρρώνοντας από τα τραύματά τους.

Οι κάτοικοι της κοινότητας φοβούνται την κλιμάκωση της βίας από πλευράς των τσιφλικάδων και των δυνάμεων καταστολής ενάντια στον αγώνα τους για διεκδίκηση των προγονικών τους εδαφών. Αναφέρουν πως ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από την περιοχή τις τελευταίες μέρες και πώς αν ο Έκτορ Ουρμπάν είναι ικανός να πυροβολήσει ένα από τα παιδιά τους, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

πηγή