Χιλή: Ενημέρωση από τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της 4ης Αυγούστου

[imagebrowser id=16]

Ο συνολικός αριθμός των προσαχθέντων διαδηλωτών από τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της 4ης Αυγούστου ανέρχεται σε 874, εκ των οποίων οι 559 στο Σαντιάγο. Ο τεράστιος αριθμός προσαγωγών οφείλεται στο ότι η αστυνομία προσήγαγε οποιοδήποτε άτομο θεωρούσε πως ήταν «ύποπτο για συμμετοχή στη διαδήλωση», βάζοντας τους προσαχθέντες στις κλούβες και μεταφέροντάς τους στα αστυνομικά τμήματα. Από το σύνολο των προσαχθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 31 άτομα για υποκίνηση ταραχών, φθορές ιδιωτικής περιουσίας, οπλοκατοχή και κατοχή εμπρηστικών υλικών. Και οι 874 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα.

Ο αριθμός των τραυματιών διαδηλωτών παραμένει ανεπιβεβαίωτος αλλά σίγουρα είναι μεγάλος και αυτό λόγω της βαρβαρότητας των μπάτσων που έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και επιθέσεις με πέτρες εναντίον τους. Μία φοιτήτρια τραυματίστηκε ελαφρά από αυτοκίνητο που στη συνέχεια την εγκατέλειψε στη λεωφόρο Ντιαγονάλ Παραγουάη, μία γυναίκα χτυπήθηκε από μια τεθωρακισμένη αύρα και ένας άντρας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά όταν πέρασε από πάνω του αυτοκίνητο. Ο βαριά τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και ακρωτηριάστηκε το ένα του πόδι.

Κονσεπσιόν, 4η Αυγούστου

Από την άλλη πλευρά, οι μπάτσοι αναφέρουν συνολικά 90 τραυματίες, 75 εκ των οποίων στο Σαντιάγο. Ο αριθμός των τραυματιών μπάτσων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου σε διάφορες περιπτώσεις ομάδες εξεγερμένων επιτέθηκαν εναντίον τους, υποχρεώνοντάς τους σε κάποιες περιπτώσεις σε άτακτη φυγή. Συνολικά 9 ένστολα καθάρματα παραμένουν στο νοσοκομείο των καραμπινιέρων.

Οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποτέλεσαν για άλλη μια φορά τους βασικούς στόχους επίθεσης. Στο Σαντιάγο, ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και οι εξής:

-Ένα φυλάκιο της δημοτικής αστυνομίας, κοντά στο σταθμό του μετρό Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα ξηλώθηκε και μετατράπηκε σε οδόφραγμα στο ίδιο σημείο.
-Κοντά στο σταθμό του μετρό Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε απαλλοτριώθηκε ένα κατάστημα Hush Puppies (παπούτσια) ενώ σπάστηκαν και οι τζαμαρίες από τις τράπεζες της περιοχής.
– Στη συμβολή των οδών Ταραπάκα και Σαν Ντιέγο το πολυκατάστημα La Polar απαλλοτριώθηκε και κατόπιν πυρπολήθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα η εταιρεία La Polar εμπλέκεται σε απάτη εναντίον χιλιάδων πελατών της, τους οποίους υπερχρέωνε παράνομα και κατόπιν τους απειλούσε πως αν δεν πλήρωναν θα τιμωρούνταν με κατάσχεση.
-Επιπλέον ένα ανώνυμο τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Canal 13 υποχρέωσε την εκκένωση του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το κωλοκάναλο, μέχρι να αποδειχτεί πως επρόκειτο για φάρσα.

Το πολυκατάστημα La Polar «ανακαινισμένο»

Μετά την πρωινή κατασταλτική επιχείρηση, οι φοιτητές καλεσαν τους πολίτες να κατεβούν στο δρόμο με κατσαρόλες και κουτάλες, προκαλώντας θόρυβο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της αστυνομίας. Από τις 20.00 πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, κατεβαίνοντας στο δρόμο και κάνοντας θόρυβο (σε πολλές περιπτώσεις πλαισιώνοντας τα οδοφράγματα). Η εφαρμογή της πρακτικής της «κατσαρολάδας», που χρησιμοποιούταν ως μέθοδος διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της χούντας (1973-1990), ευνόησε τους διαδηλωτές προκαλώντας επιπλέον σύγχυση στους μπάτσους.

Βαλπαραΐζο, 4η Αυγούστου

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τους μπάτσους και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Αντοφαγκάστα, την Κονσεπσιόν και το Βαλπαραΐζο. Στο Βαλπαραΐζο ειδικότερα, μια τεθωρακισμένη αύρα της αστυνομίας σταμάτησε να λειτουργεί λόγω μηχανικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και οι εξεγερμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να επιτεθούν στο όχημα. Αργότερα, άλλες αστυνομικές δυνάμεις πετώντας δακρυγόνα, «έσωσαν» την αύρα. Υποκαταστήματα τραπεζών αλλά και τα γραφεία της τοπικής εταιρείας ηλεκτροδότησης, Chilquinta, πετροβολήθηκαν και σπάστηκαν.

πηγή/περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο: liberaciontotal.lahaine.org