Χιλή: Μαζικές επιδρομές εναντίον κοινότητας Μαπούτσε και συγκρούσεις στην Αραουκανία

Σημείωση από Liberacion Total: Από αυτό το μέσο προπαγάνδας δεν πρόκειται να παραστήσουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Η οργή και η απόγνωση για την κατασταλτική επιχείρηση στην Αραουκανία μας βιάζουν το ίδιο όπως και η «επιχείρηση σαλαμάνδρα» ένα χρόνο πριν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό των Μαπούτσε και κάνουμε δικό μας τον αγώνα του για αυτονομία. Ακολουθεί μια σύνοψη των όσων εκτυλίχτηκαν χτες, και παρά την παραπληροφόρηση, προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε τα γεγονότα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο μιας διαταγής εισβολής και ενός εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από το δικαστήριο του Κογιπουγί, οι καραμπινιέροι πραγματοποίησαν μια μεγάλης έκτασης κατασταλτική επιχείρηση στην Ερκίγια, στην περιοχή της Αραουκανίας, την «αποκαλούμενη ζώνη της διαμάχης Μαπούτσε».

Περίπου στις 6 το πρωί της Πέμπτης, 18 Αυγούστου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καραμπινιέρων και πιθανότατα στρατιωτικοί πράκτορες, συνοδεία αστυνομικών οχημάτων, πραγματοποίησαν μια βίαιη επιδρομή στην Κοινότητα Μαπούτσε Γουεντέ Γουίνκουλ Μαπού. Σύμφωνα με ένα μέλος της κοινότητας: «Αυτή η επιδρομή γίνεται με εντολή της σημερινής κυβέρνησης και εντάσσεται στο πλαίσιο του μόνιμου διωγμού του λαού μας από το χιλιανό κράτος».

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής σε 16 σπίτια καταγράφηκαν περιστατικά αντίστασης από τους κατοίκους της κοινότητας, οι οποίοι καταστάλθηκαν άγρια με χτυπήματα και εξευτελισμούς, με αποτέλεσμα δύο μέλη της κοινότητας να τραυματιστούν από σκάγια καραμπίνας μπάτσων. Οι τραυματίες υποβάλλονται σε θεραπεία μέσα στις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν με την αιτιολογία της ύπαρξης οπλισμού, χωρίς όμως να βρεθεί κανένα όπλο στα σπίτια της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της εισβολής οι καραμπινιέροι μπλόκαραν το δρόμο στους δημοσιογράφους του Ράδιο Μπίο Μπίο (Radio Bío-Bío, μέσο που καλύπτει αντικειμενικά αυτά τα γεγονότα) επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVN και σε δημοσιογράφους της ακροδεξιάς εφημερίδας El Mercurio.

Παράλληλα με τις επιδρομές της αστυνομίας, σε κοντινή περιοχή, περίπου 30 κουκουλοφόροι πυρπόλησαν ένα υπόστεγο 200 τετραγωνικών μέτρων εντός του κτήματος του μεγαλοτσιφλικά Χούλιο Μολίνα Περές, σε έκταση που διεκδικείται από τις κοινότητες των Μαπούτσε. Οι ζημιές υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια χιλιανά πέσος (περίπου 22.000 ευρώ). Η συγκεκριμένη περιουσία είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης και παλιότερα.

Μετά από αυτό το συμβάν, η αστυνομία κινήθηκε προς το σημείο της επίθεσης, όπου έλαβαν χώρα ένοπλες συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ο υπολοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων Αλεχάντρο Σάες τραυματίστηκε από σφαίρα στο δεξί του μπράτσο και μεταφέρθηκε στην πανεπιστημιακή κλινική του Τεμούκο.

Τα γεγονότα αυτά προστίθενται στον εν εξελίξει πόλεμο στην περιοχή του Γουαλμαπού που έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι αντιλαμβάνονται τις επιδρομές αυτής της Πέμπτης οι ίδιοι οι ιθαγενείς, ως εκδικητική πράξη του χιλιανού κράτους ενάντια στο λαό των Μαπούτσε και της δηλωμένης απόφασής του να αγωνιστεί.

Αλληλεγγύη στο λαό των Μαπούτσε!
Για την αυτονομία και την αυτοδιάθεση!
Σε υπεράσπιση της Γης και των κατοίκων της που τη σέβονται!

βίντεο των ένοπλων συγκρούσεων από το κωλοκάναλο TVN

πηγή/περισσότερες πληροφορίες στα ισπανικά: liberaciontotal.lahaine.org