Φλάγκσταφ, Αριζόνα: Αγώνας για τη διάσωση του βουνού San Francisco Peaks

Το βουνό του Σαν Φρανσίσκο Πικς, βόρεια της πόλης του Φλάγκσταφ, στη βορειοκεντρική Αριζόνα απειλείται άμεσα από τα σχέδια της αμερικάνικης βιομηχανίας τουρισμού και αθλητισμού. Τα αδηφάγα καπιταλιστικά πλάνα ανάπτυξης προβλέπουν την επέκταση του χιονοδρομικού θέρετρου σκι Arizona Bowl, στο ιερό βουνό περισσότερων από 13 αυτοχθόνων λαών της περιοχής, του οποίου η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τις εν εξελίξει αποψιλώσεις, τα κατασκευαστικά έργα και τη σχεδιαζόμενη χρήση μηχανών τεχνητού χιονιού. Οι συγκεκριμένες μηχανές θα τροφοδοτούνται από νερά ήδη μολυσμένα από τοξικές ουσίες και υπολείμματα χημικών.

Από τις 25 Μάη 2011 οι ιδιοκτήτες της Arizona Bowl, με την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου του Φλάγκσταφ και της εθνικής δασικής υπηρεσίας έχουν τοποθετήσει έναν αγωγό λυμάτων μήκους 14,8 μιλίων και έχουν αποψιλώσει περίπου 40 εκτάρια σπάνιου αλπικού δάσους. Αυτήν τη στιγμή οι κοινότητες των Ναβάχο και των υπόλοιπων αυτοχθόνων φυλών, οικολόγοι ακτιβιστές και αναρχικοί διεξάγουν έναν αγώνα ενάντια στην υλοποίηση αυτού του καταστροφικού έργου, που θα επιφέρει μεταξύ άλλων την εξαφάνιση πολλών αταξινόμητων ακόμη βοτάνων.

Στις 7 Αυγούστου η πορεία διαμαρτυρίας περισσότερων από 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ηλικιωμένους, στην πόλη του Φλάγκσταφ καταστάλθηκε βίαια από την αστυνομία, η οποία πρώτα εκδίωξε τους διαδηλωτές από το πάρκο Γουήλερ και στη συνέχεια πλεύρισε με περιπολικά την πορεία. Ένστολοι, αλλά και μπάτσοι με πολιτικά επιτέθηκαν και συνέλαβαν 6 άτομα.

Στις 8 Αυγούστου εννιά άτομα πραγματοποίησαν ακόμα μία δράση διαμαρτυρίας μπλοκάροντας το δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο. Η αστυνομία έστειλε παραπάνω από 50 άντρες με αλυσοπρίονα για να ανοίξουν το δρόμο και συνέλαβε όλους τους ακτιβιστές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι κάποιες ώρες αργότερα, μετά από πιέσεις αλληλέγγυων.

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου ο Klee Benally, ακτιβιστής και τραγουδιστής του πανκ ροκ συγκροτήματος Black Fire, αλυσοδέθηκε σε έναν εκσκαφέα προσπαθώντας να διακόψει το καταστροφικό του έργο. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα με τις κατηγορίες της διατάραξης της κοινής ειρήνης και της καταπάτησης ιδιοκτησίας. Οι ακτιβιστές Mary Sojourner και Rudy Preston, που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της δράσης, προσήχθησαν επίσης. Ο Rudy Preston κατηγορείται επίσης για διατάραξη κοινής ειρήνης και καταπάτηση ιδιοκτησίας. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά.

πηγές/περισσότερες πληροφορίες για την υποστήριξη των συλληφθέντων:
noticiasanarquistas
www.indigenousaction.org
southwestearthfirst.wordpress.com
www.truesnow.org