Κολομβία: Ένα συλλογικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα, το Ελευθεριακό Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο

Πάντα μας έλεγαν πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν, πως ο κόσμος είναι όπως είναι χωρίς να υπάρχει δρόμος γυρισμού και πως το να προσπαθείς και να αγωνίζεσαι για να τον αλλάξεις είναι χάσιμο χρόνου. Αυτή η σκέψη είναι μόνο ένα δείγμα μιας αποικιοποιημένης λογικής, βαθιά ριζωμένης στην κοινωνία μας, όπου η κριτική σκέψη είναι απαγορευμένη και το να δρας αποτελεί έγκλημα. Αυτή είναι η λογική που κινεί τον κόσμο και η πόλη μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Συνεχώς ακούμε να μας λένε πως «δεν γίνεται», «αν δεν δουλέψεις δεν θα φας», «χωρίς μέλλον», «θα καταλήξει να μην έχει ούτε πού να πεθάνει». Αλλά η φλόγα της αντίστασης, που άναψαν οι αγωνιστές της λευτεριάς, αντιστέκεται όπως ο ήλιος και συνεχίζει να καίει στις καρδιές μας.

Στην πόλη του Μεντεγίν, εδώ και πολλά χρόνια διάφορα άτομα και συλλογικότητες διοργανώνουν πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, γιορτές, συνέδρια και διάφορα δρώμενα, κάνοντας πράξη τις αναρχικές ιδέες. Η σύμπλευση των δράσεων και η συνωμοσία τρέφουν το όνειρο της επανάστασης και την αναζήτηση της ελευθερίας εντός ενός πλαισίου βίας και καταστολής.

Αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος αλλά η επιμονή και η ενότητα μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε τον αγώνα και να μας ενισχύσουν ως κίνημα. Με εφαλτήριο λοιπόν την πολυμορφία της αναρχικής σκέψης και δράσης, γεννήθηκε η ιδέα να στηθεί στην πόλη ένα οργανωτικό εγχείρημα που θα επιτρέπει την αυτονομία σε κάθε άτομο και συλλογικότητα. Έτσι προέκυψε το Αναρχικό Τοπικό Συντονιστικό [Coordinacion local Anarquista] με δύο ξεκάθαρους στόχους: να ενισχύσει το τοπικό αναρχικό κίνημα και να συνεχίσει δρώντας με άλλα κομμάτια του κινήματος και κοινωνικές οργανώσεις που αντιστέκονται.

Αλληλέγγυα κουζίνα Τεντ Καζύνσκι

Αυτή η εμπειρία μάς επέτρεψε να συνειδητοποιήσουμε ορισμένες εγγενείς δυσκολίες στην οργάνωση συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης χώρου. Ήταν τότε, τον Απρίλη του 2011, που άνοιξε ένας χώρος και ιδρύθηκε το Ελευθεριακό Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο [CSCL]. Ένας χώρος αυτόνομος, αυτοοργανωμένος, χωρίς κρατική ή θεσμική χρηματοδότηση και χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς. Μόνο με κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους ώστε να συνεχίσει η διάρθρωση, η οργάνωση, η διάδοση και η ενδυνάμωση του αναρχικού κινήματος. Αυτός είναι ένας από τους πιο ωραίους καρπούς της ελευθεριακής ενότητάς μας και αγώνα. Ένα συλλογικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Τώρα το CSCL αποτελεί έναν κοινοτικό, κοινωνικό και πολιτικό χώρο διάδρασης ανάμεσα σε ανθρώπους, ιδέες, σκέψεις και δράσεις μέσω συζητήσεων, ομιλιών, ομάδων μελέτης, ομάδων συζήτησης, εργαστήρια, εκθέσεις, σινεμά κ.α. Είναι επίσης ένας χώρος πάντα ανοιχτός σε νέες προτάσεις που έχουν πολιτική συγγένεια με ότι προτείνεται εδώ. Δεν είμαστε μια μεγάλη ομάδα αλλά μια σύμπλευση ομάδων και ατόμων, ο καθένας με την αυτονομία του και την πρακτική του. Η λήψη αποφάσεων και ο συντονισμός γίνονται μέσω συνελεύσεων, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάζονται και εγκρίνονται νέες ιδέες.

Ο ελεύθερος και αυτόνομος χώρος ανοίγει τις πόρτες του για την κοινότητα και όλους όσους εργάζονται για ένα νέο κόσμο ελευθερίας. Το κέντρο είναι ανοιχτό καθημερινά από τη 13.00 ως τις 18.00. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη η πρόσβαση στο αναρχικό αρχείο Μαουρίσιο Μοράλες ενώ η αλληλέγγυα κουζίνα «Τεντ Καζύνσκι» κάθε Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 14.00.

Σας καλούμε να συνωμοτήσουμε, να καταστρέψουμε και να χτίσουμε ένα νέο κόσμο στις καρδιές μας.

Ελευθεριακό Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο
Μεντεγίν, Βάγιε ντελ Αμπούρα, Πλανήτης Γη

πηγη: centrosocialyculturallibertario

No Comments “Κολομβία: Ένα συλλογικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα, το Ελευθεριακό Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο”