Χιλή: Δεύτερος νεκρός από τη γενική απεργία

Miguel Millacura Carcamo, ο μπάτσος δολοφόνος του Μανουέλ

Στις 29 Αυγούστου 2011 αποπέμφθηκαν από το αστυνομικό σώμα οι πέντε μπάτσοι οι οποίοι επέβαιναν στο περιπολικό απ’ όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 16χρονο Μανουέλ Γκουτιέρρες Ρεϊνόζο και τραυμάτισαν στον ώμο έναν ακόμα κάτοικο της περιοχής του Μακούλ, το βράδυ της 25ης Αυγούστου. Οι συγκεκριμένοι μπάτσοι τιμωρήθηκαν λόγω της απόκρυψης στοιχείων σε σχέση με τα γεγονότα της δολοφονίας. Επιπλέον την Τρίτη, 30 Αυγούστου, σε τηλεοπτική εξαγγελία ο μπάσταρδος γενικός διευθυντής Εδουάρδο Γκορδόν [Eduardo Gordon] –η ανώτατη αρχή των καραμπινιέρων– απέπεμψε τρεις υψηλά ιστάμενους του αστυνομικού σώματος: Πρόκειται για τον αρχηγό της μητροπολιτικής ζώνης Σέρχιο Γκαχάρδο [Sergio Gajardo] και τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του 43ου αστυνομικού τμήματος του Πενιαλολέν.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου οι έρευνες επιβεβαίωσαν πως η σφαίρα που σκότωσε τον Μανουέλ προήλθε από το όπλο ενός εκ των οργάνων των καραμπινιέρων. Η σφαίρα προήλθε από ένα υποπολυβόλο τύπου UZI 9 χιλιοστών, και ήταν ίδιου διαμετρήματος με τη σφαίρα που βρέθηκε στη σορό του Μανουέλ.

Οι πέντε μπάτσοι που επέβαιναν στο περιπολικό είναι οι αστυνόμοι Πατρίσιο Μπράβο Μουνιός [Patricio Bravo Muñoz] και Βάσκες Φλόρες [Vásquez Flores], ο καραμπινιέρος Ουίγιαμ Ροδρίγκες [William Rodríguez], η ανθυπολοχαγός Κλαούδια Ιγκλέσιας [Claudia Iglesias] και ο υπολοχαγός Μιγκέλ Μιγιακούρα Καρμάμο [Miguel Millacura Carcamo], ο οποίος δολοφόνησε τον Μανουέλ Γκουτιέρρες και στη συνέχεια καθάρισε το όπλο με το οποίο πυροβόλησε, αντικαθιστώντας επίσης τις σφαίρες που έριξε.

Ο αρχηγός της μητροπολιτικής ζώνης εκδιώχθηκε λόγω των δηλώσεων κατηγορηματικής άρνησης εμπλοκής αστυνομικών στα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στο Μακούλ τη νύχτα της 25ης Αυγούστου. Ο ίδιος είχε μάλιστα προσθέσει πως δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί καμία έρευνα. Ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του 43ου αστυνομικού τμήματος του Πενιαλολέν αποπέμφθηκαν ως ανώτεροι των μπάτσων που πυροβόλησαν στην περιοχή του Μακούλ.

Αυτή την Τρίτη απαγγέλθηκε η κατηγορία της «ανθρωποκτονίας» στο δολοφόνο μπάτσο του Μανουέλ, ο οποίος προφυλακίστηκε στο στρατόπεδο της κοινότητας του Πουνταουέλ, ειδική μονάδα κράτησης για την προστασία πρώην μπάτσων. Σύντομα θα αποφασιστεί αν η εκδίκαση της υπόθεσης για την επιβολή ποινής θα ανατεθεί σε πολιτικό ή στρατιωτικό δικαστήριο.

Το κράτος μέσω των κυβερνητικών ανδρείκελών του έχει ξεκινήσει να καθαρίζει την εικόνα του τιμωρώντας «σοβαρά» τους καραμπινιέρους που εμπλέκονται άμεσα στη δολοφονία του 16χρονου νέου, αλλά και τους ανώτερούς τους, παρουσιάζοντας έτσι σε όλη την κοινωνία ένα παραδειγματικό μέτρο σε μια απόπειρα να αποφύγει τις ευθύνες που βαραίνουν το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή την πολιτική διεύθυνση των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ερευνών (PDI).

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση βεβαίωσε πως ο δολοφόνος μπάτσος δεν είχε λάβει εντολές να πυροβολήσει. Είναι προφανές πως μέσω και αυτής της δήλωσης επιχειρείται να βγει λάδι το κράτος και να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με το φονικό, παρουσιάζοντας στην κοινή γνώμη ως υπεύθυνο μονάχα ένα άτομο. Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη: Η αστυνομία είναι ο ένοπλος βραχίονας του κράτους, που είναι εξίσου υπεύθυνο με το κάθαρμα που πυροβόλησε.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ένας καταπιεσμένος δολοφονείται από την αστυνομία στην υπηρεσία της εξουσίας και για άλλη μια φορά το δημοκρατικό καθεστώς επιχειρεί να συντρίψει κάθε είδους διαμαρτυρία με σφαίρες. Σε πολλές κοινότητες οι μπάτσοι, εκτός από δακρυγόνα, άνοιξαν πυρ και με όπλα που δεν θεωρούνται «μη θανάσιμα» (σύμφωνα με την προσφιλή τους επιχειρηματολογία) προκειμένου να διαλύσουν όσους συγκεντρώνονταν κοντά στα οδοφράγματα για να παρατηρήσουν, να ζεσταθούν ή να συγκρουστούν απευθείας με τις δυνάμεις της τάξης.

Οι ενέργειες των μπάτσων δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν, ούτε και πρέπει να απαιτούμε καλύτερη συμπεριφορά από αυτούς που δουλειά τους είναι (ακόμα και αν τους πονάει μερικές φορές) η καταστολή των καταπιεσμένων και η υπεράσπιση της τάξης των ισχυρών. Όπως δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι ενέργειες των μπάτσων, έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα η δολοφονία ενός καταπιεσμένου.

Τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, ο 18χρονος Μάριο Παρραγές Πίντο [Mario Parraguéz Pinto] υπέκυψε τελικά στα σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά του τραύματα. Ο νέος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον πυροβολισμό που είχε δεχτεί –κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες– κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή της Πινκόγια στο Σαντιάγο τη νύχτα της Πέμπτης, 25 Αυγούστου.

Σοβαρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα εκείνη τη νύχτα στην κοινότητα της Ουετσουράμπα ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των καραμπινιέρων, με χρήση πυροβόλων όπλων και από τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της 48ωρης γενικής απεργίας (24 Αυγούστου) τρεις μπάτσοι κατέληξαν τραυματίες από σφαίρες. Δύο εξ αυτών υπάγονταν στο 54ο αστυνομικό τμήμα, το οποίο αποτέλεσε στόχο επίθεσης. Την επομένη, 25 Αυγούστου, ένας ακόμα μπάτσος τραυματίστηκε στο πρόσωπο όταν μια ριπή διαπέρασε ένα από τα παράθυρα του εν κινήσει τεθωρακισμένου (στρατιωτικού τύπου) οχήματος στο οποίο επέβαινε.

Ο τραυματισμός μιας 18χρονης από πυροβολισμούς μπάτσων κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 24ης Αυγούστου, δεν στάθηκε αρκετός. Οι μπάτσοι προφανώς αποζητούσαν κι άλλη εκδίκηση για τους τραυματίες τους (συνολικά 156 σε όλη τη χώρα).

Ο 18χρονος Μάριο Παρραγές Πίντο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα (αντίθετα με την περίπτωση της δολοφονίας του Μανουέλ). Η αστυνομία και ο Τύπος προωθούν το σενάριο της δολοφονίας του Μάριο από ένα ναρκέμπορο, ώστε η ευθύνη να μη βαρύνει τους καραμπινιέρους που συνηθίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του κόσμου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ!

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΣΑΝ ΝΕΚΡΟΙ
ΑΠ’ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!

πηγή: liberaciontotal