Τουρκία: Οι κάτοικοι του χωριού Yaykil αντιστέκονται στην κατασκευή ατμοηλεκτρικού σταθμού

http://www.youtube.com/watch?v=rLF6byowlN8

Ενημέρωση από ακτιβιστές στην Τουρκία:

«Στις 5 Σεπτέμβρη οχήματα γεώτρησης του ομίλου Anadolu Group (πρόκειται για τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των McDonald’s και της Coca-Cola στην Τουρκία), που αποπειράται να κατασκευάσει έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Gerze-Sinop, στη Μαύρη Θάλασσα, εισέβαλαν στο χωριό Yaykil.

Κάτοικοι και οικοακτιβιστές έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του χωριού για να υπερασπιστούν τη γη τους, αλλά η αστυνομία και η στρατιωτική χωροφυλακή [jandarma] επιτέθηκαν στον κόσμο με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, αύρες και γκλοπ. Οι ακτιβιστές απάντησαν με πέτρες και συνθήματα ενώ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης κάποια κτήρια, αχυρώνες, αγροκτήματα και θάμνοι έπιασαν φωτιά. Συνολικά 25 ακτιβιστές και 4 μπάτσοι τραυματίστηκαν.

Λόγω της αντίστασης των διαδηλωτών, τα οχήματα γεώτρησης έφυγαν από το χωριό. Τη νύχτα οι μπάτσοι απήγαγαν έξι διαδηλωτές από τα σπίτια τους.

Τη νύχτα της 6ης Σεπτέμβρη ένα μηχάνημα γεώτρησης που βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο κοντά στο χωριό πυρπολήθηκε από αγνώστους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι δυνάμεις της στρατιωτικής χωροφυλακής και της αστυνομίας αναζητούν τους δράστες στην πόλη Gerze.

Υποστηρικτές της απελευθέρωσης των ζώων και της γης
από την Τουρκία
»

πηγή: BITE BACK Magazine / φωτό