Γαλλία: Δύο χρόνια αστυνομικής βίας στο σύνορο του Καλαί (Ιούνης 2009-Ιούνης 2011)

Τα τελευταία δύο χρόνια, ακτιβιστές στο Καλαί έχουν παρέμβει ενάντια στις κατασταλτικές δυνάμεις, τεκμηριώνοντας ταυτόχρονα αστυνομικές επιδρομές, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, εκδιώξεις κι εκκενώσεις και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εκστρατείας αντίστασης κατά του πολέμου που διεξάγεται εναντίον των μεταναστών στο σύνορο του Καλαί, στο βορειότερο άκρο της Γαλλίας.

Έχουν παρέμβει με το ίδιο τους το σώμα, έχουν χτίσει και υπερασπιστεί οδοφράγματα κι έχουν ειδοποιήσει ανθρώπους χωρίς χαρτιά προκειμένου να τους βοηθήσουν να διαφύγουν. Έχοντας επίγνωση των υπέρογκων, προφανώς, πόρων που διοχετεύονται στη βάρβαρη πολιτική ενίσχυσης των συνόρων, οι ακτιβιστές θέλησαν να εξερευνήσουν όλες τις δυνατότητες καταπολέμησης της καταστολής, συμπεριλαμβανομένης της νομικής οδού.

Τεκμηρίωσαν προσεκτικά τις τακτικές που χρησιμοποιούνται κατά των μεταναστών στην περιοχή και συγκέντρωσαν αυτές τις πληροφορίες σε ένα φάκελο αποδεικτικών στοιχείων, τον οποίο υπέβαλαν στον νέο Διαμεσολαβητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γαλλίας, κατά την πρώτη μέρα θητείας του. Έκτοτε εκείνος ξεκίνησε δημόσια έρευνα σχετικά με την αστυνόμευση στο Καλαί. Παρ’ ότι οι ακτιβιστές δεν τρέφουν αυταπάτες πως έτσι θα τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, είδαν τα επίπεδα αστυνομικής βίας να μειώνονται από τότε που έβγαλε την ανακοίνωσή του. Ανάλογα με τ’ αποτελέσματα, ενδέχεται να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Διαβάστε στ’ αγγλικά την έκθεσή τους εδώ, η οποία παρέχει επίσης το υπόβαθρο της κατάστασης στο Καλαί και διερευνά τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή.

Ανεξάρτητη πολύγλωσση ενημέρωση για πρόσφυγες και μετανάστες
που έρχονται στην Ευρώπη: w2eu.info

πηγές: α, β