Ρίο ντε Ζανέιρο: Κρατική επίθεση εναντίον του Rádio Pulga

Η κλοπή του ραδιοπομπού του ράδιο Πούλγα από τις κατασταλτικές δυνάμεις
[vimeo]http://vimeo.com/29597933[/vimeo]
Το μεσημέρι της 22ης Σεπτέμβρη, πράκτορες της A.NA.TEL. (Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών), με πολιτικά, εισέβαλλαν χωρίς ένταλμα στις εγκαταστάσεις του ελεύθερου ραδιοφώνου Πούλγα (Ψύλλος), που βρίσκονται στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο (UFRJ).

Πρόκειται για άλλη μια αντισυνταγματική επίθεση (ο νόμος που εξουσιοδοτούσε την A.NA.TEL. να διεξάγει έρευνες και να κατάσχει μηχανήματα κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο) σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος και της δημοκρατίας στην Βραζιλία. Ενάντια στους περισσότερους από 50 φοιτητές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου, η A.NA.TEL. κάλεσε τους Ομοσπονδιακοί Αλήτες (λεκτικό παιχνίδι των αρχικών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας) για να φέρουν σε πέρας την ένοπλη ληστεία του ραδιοπομπού, χωρίς δικαστική εντολή και ενώ τα μηχανήματα ήταν ανενεργά, γεγονός που δεν συνιστά παραβίαση του νόμου.

Το ράδιο Πούλγα λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια, όντας ένα από τα πρωτοπόρα ραδιόφωνα στον αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης στη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων διασφαλίζει την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση, χωρίς λογοκρισία, στην ραδιοφωνική παραγωγή, την καλλιτεχνική δραστηριότητα, το δημοκρατικό διάλογο και την όσμωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον πληθυσμό του κέντρου του Ρίο ντε Ζανέιρο, βοηθώντας στον εκδημοκρατισμό της πόλης και του πανεπιστημίου.

Παρά αυτή τη συμβολή, οι νόμοι και η γραφειοκρατική αντισυνταγματική ρουτίνα στη Βραζιλία, σήμερα, εγγυώνται πως η ραδιοφωνική επικοινωνία θα μονοπωλείται από τους πολιτικούς και τις εταιρείες που στοχεύουν στην εξουσία και το κέρδος. Είναι η εξουσία και η κερδοσκοπία που προσπαθούν να σιγάσουν το ράδιο Πούλγα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως, είναι πως δεν χρειαζόμαστε ούτε κεραία, ούτε καλώδια, ούτε ραδιοπομπό. Ο Ψύλλος είναι ένα ράδιο που εκπέμπει συχνότητες που δεν υπάρχουν ούτε στα ραδιοκύματα, ούτε στους νόμους της φυσικής, αλλά στις καρδιές και στα μυαλά όλων των ανυπότακτων.

Στις 28 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενάντια στην κλοπή του ραδιοπομπού και την καταστολή του ράδιο Pulga από τους πράκτορες της A.NA.TEL. και την ομοσπονδιακή αστυνομία. Θυμίζουμε την πρόσφατη αντίστοιχη κατασταλτική επιχείρηση εναντίον του ελεύθερου ραδιοφώνου Μούδα, στις 15 Σεπτέμβρη.

Μπορείτε να ακούσετε το πρόγραμμα του ράδιο Πούλγα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού: pulga.radiolivre.org

πηγή