Ρώμη: Όταν η αγανάκτηση γίνεται οργή

Στο πλαίσιο του διεθνούς καλέσματος της 15ης Οκτώβρη, σχεδόν 200.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για μια πορεία πολυαναμενόμενη από τα ανταγωνιστικά κινήματα στην Ιταλία. Επισφαλείς εργάτες, μέλη κοινωνικών κέντρων, αντεξουσιαστές, μέλη του κινήματος NO TAV, αυτόνομοι, σωματεία βάσης, ρεφορμιστές, «ανυπάκουοι», φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας με διαφορετικές στοχεύσεις – ανάμεσά τους ένα μπλοκ που πορευόταν πίσω από το πανό «Non chiediamo il futuro, ci prendiamo il presente» («Δεν ζητάμε το μέλλον, παίρνουμε το παρόν»).

Ήδη από την αρχή της πορείας, περίπου 1.000 εξεγερσιακοί στράφηκαν εναντίον των άμεσα υπευθύνων για την εξαθλίωσή μας: λεηλάτησαν ένα υπερπολυτελές πολυκατάστημα μοιράζοντας τα προϊόντα σε διαδηλωτές, πυρπόλησαν ακριβά αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και ξήλωσαν μία εθνική σημαία από ένα ξενοδοχείο.

Όταν η πορεία προσέγγισε το Κολοσσαίο, ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ των πασιφιστών και εκατοντάδων νέων που φορούσαν κουκούλες και κράνη. Μερικά άτομα κατάφεραν ν’ ανοίξουν και να πυρπολήσουν ολοσχερώς τα γραφεία της εταιρείας εύρεσης προσωρινής απασχόλησης Manpower (που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα). Ένα τηλεοπτικό συνεργείο δέχτηκε επίσης επίθεση κι εκδιώχτηκε από την πορεία. Ένας εργάτης της FIAT μέσα από ένα φορτηγό αναθάρρησε μόλις είδε ένα όχημα SUV να καίγεται, φωνάζοντας: «Να τη βολέψουμε καλά και την υπόλοιπη βενζίνη!» Στη συνέχεια πυρπολήθηκε ένα βενζινάδικο.

Οι συγκρούσεις με τους μπάτσους ξεκίνησαν με ρίψη φωτοβολίδων. Ενώ η πορεία κατευθυνόταν προς την πιάτσα Σαν Τζοβάννι, την πλατεία που είχε οριστεί ως ο τελικός προορισμός της, διαδηλωτές επιτέθηκαν σ’ ένα αστυνομικό τμήμα, σπάζοντας παράλληλα κάμερες και τζαμαρίες και ρίχνοντας «χαρτόβομβες» καπνού στο εσωτερικό καταστημάτων. Σημειώθηκαν νέες πυρπολήσεις αυτοκινήτων και φθορές τραπεζών. Εκείνη την ώρα ένα κομμάτι της πορείας είχε φτάσει στην πλατεία, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος διαδηλωτών κινούνταν ακόμη προς τα ’κεί. Τότε η αστυνομία επιχείρησε έφοδο προκειμένου να σπάσει την πορεία σε δύο μέρη. Ακολούθησαν πολύωρες οδομαχίες με τις κατασταλτικές δυνάμεις, με αρκετό κόσμο να ενώνεται με τους εξεγερσιακούς και χιλιάδες να τις παίζουν με τους μπάτσους, οι οποίοι έγινε ξεκάθαρο πως έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν πολλές φορές να υποχωρήσουν –σέρνοντας ακόμα και «αύρες» νερού– εξαιτίας των κουκουλωμένων νέων που αντιστέκονταν με πέτρες και φωτοβολίδες. Ο συγκεντρωμένος κόσμος επιδοκίμασε την πυρπόληση ενός τεθωρακισμένου των καραμπινιέρων. Στήθηκαν οδοφράγματα, κι οι αεικίνητοι εξεγερσιακοί επιτέθηκαν στη βάση του υπουργείου Άμυνας, που τυλίχτηκε στις φλόγες.

Μονάχα γύρω στις 8 το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν οι διαδηλωτές, φτιάχνοντας συνεχώς πίσω τους οδοφράγματα, μεταποιώντας αστικά κινητά αντικείμενα και καίγοντας κάδους. Ο απολογισμός της μέρας ήταν περίπου 70 τραυματίες – διαδηλωτές (ένας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από μια φωτοβολίδα) και μπάτσοι. Ο αριθμός συλληφθέντων δεν είναι εξακριβωμένος προς το παρόν.

πληροφορίες σε γαλλικά / γερμανικά: lereveil / ch.indymedia

No Comments “Ρώμη: Όταν η αγανάκτηση γίνεται οργή”