Αλληλεγγύη στη ΣΠΦ από τη Ρωσία

Ο αναρχικός χώρος είναι ένα ψηφιδωτό αρνήσεων μέσα στο οποίο αναγνωρίζουμε τους κοινούς τόπους, αλλά και τις διαφορετικές αναφορές του καθενός μας. Μέσα σε αυτόν οι σκέψεις και οι πρακτικές μας βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, και αφουγκραζόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών συνιστώσεων που τον συγκροτούν. Αυτή είναι και η ομορφιά της επανάστασης· δεν υπάρχει μία μονοσήμαντη αλήθεια, ούτε μία ορθόδοξη παράδοση που υπαγορεύει το σωστό και το λάθος.

Έτσι εμείς, τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ, μεταφράσαμε το κείμενο των Ρώσων συντρόφων, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί μία ακόμα συνεισφορά στο διεθνή διάλογο των αναρχικών της πράξης.

Ζήτω η ΑΑΟ/ΔΕΜ
Ανακοίνωση του ρωσικού αναρχικού δικτύου αντιπληροφόρησης blackblocg.info (15-11/2011):

Μια κοινωνία που σε περιτριγυρίζει όταν γίνεσαι κάποιου είδους συνειδητοποιημένη ατομικότητα, θα ’πρεπε να σε ζημιώνει από μια μεγάλη πληθώρα αηδιαστικής αδικίας που είναι έμφυτη στην ίδια της τη δομή. Εμφανίζεται παντού: στους κοινωνικούς θεσμούς, στις διαπροσωπικές αμοιβαίες σχέσεις, στις επιβαλλόμενες ψευδο-αξίες, ακόμα και στο πώς να σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι. Όλες αυτές οι χάσκουσες πληγές δηλητηριάζουν την κάθε μέρα της ύπαρξής μας. Φαίνεται πως αυτές οι κρυμμένες πίκρες και η απογοήτευση είναι οι κύριοι λόγοι που ένα άτομο καταλήγει να έχει αναρχικές πεποιθήσεις. Η αναρχική κοσμοθεωρία είναι μία απόπειρα εξάλειψης όλων των κατασκευασμάτων τα οποία χτίστηκαν σε έναν ανθρώπινο κόσμο, αλλά είναι εχθρικά στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Να την καταστρέψουμε, και να δημιουργήσουμε πάνω στα συντρίμμια μια νέα κοινωνία ελευθερίας. Το αναρχικό κίνημα είναι μία κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι στοχεύουν μέσα από τις σκέψεις και τις δράσεις τους στην πραγματοποίηση της ιδέας της απελευθέρωσης.

Αποδείχτηκε λοιπόν πως τις τελευταίες δεκαετίες το αναρχικό κίνημα, παρ’ όλες τις διακηρύξεις, έχει εγκαταλείψει τον κύριο σκοπό του. Η παρακμή, ο κυνισμός, η παθητικότητα, οι καταδίκες και οι φιλονικίες έχουν ενθρονιστεί στις τάξεις μας. Ξαφνικά όμως φύσηξε ο φρέσκος άνεμος. Καρδιές που δεν υπακούουν στο κυρίως ρεύμα, κι αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απελπισία του σύγχρονου κόσμου κι αυτού του «κινήματος» που υποτίθεται πως θα τον άλλαζε. Και αυτή ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το συνονθύλευμα του παρόντος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως εξεγερσιακός αναρχισμός.

Στη Ρωσία η τάση του εξεγερσιακού αναρχισμού εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια. Η κατανόηση της ματαιότητας των προηγούμενων αναρχικών τακτικών μέσα στα κοινωνικά κινήματα, οι δολοφονίες των συντρόφων μας από φασίστες με τις πλάτες του κράτους και, φυσικά, οι φωτιές της εξέγερσης του Δεκέμβρη στην Ελλάδα – αυτές ήταν οι συγκυρίες των καταστάσεων που φώτισαν το μονοπάτι του αγώνα στο οποίο πορευόμαστε σήμερα με αυτοπεποίθηση.

Θέλουμε να τονίσουμε πως, με όλες τις ατέλειες των τακτικών (λες και υπάρχουν τέλειες πρακτικές!) και όλα τα αναπόφευκτα λάθη στο δρόμο μας, ένα εξεγερσιακό ρεύμα έχει μεγάλη σημασία για το σύγχρονο αναρχισμό. Αυτή η αίσθηση δεν έγκειται στη «βία» ως προς την οποία νουθετούν η αστυνομία, τα μίντια και οι ψευτοεπαναστάτες. Αυτή η αίσθηση βρίσκεται στη ρήξη με τη δυσώδη κυρίαρχη τάξη· στο μαχητικό ενθουσιασμό της άμεσης επανάστασης, όταν η επίθεση στο σύστημα και η δημιουργία τού καινούργιου ενώνονται σε έναν ανεμοστρόβιλο. Δε θέλουμε ν’ αναβάλλουμε κι άλλο τον αγώνα και τη ζωή μας. Ζούμε και πολεμάμε στο σήμερα. Κι αυτή είναι η μόνη προσέγγιση που δημιουργεί μια ευκαιρία για νίκη. Η εισπνοή καθαρού αέρα για τη μεγάλη ιδέα που φαινόταν έτοιμη να ξεθωριάσει – αυτό είναι το κυρίως νόημα και η αξία του εξεγερσιακού αναρχισμού.

Και δεν είναι καθόλου περιστασιακό· οι παγκόσμιοι εξουσιαστές έβαλαν τους αναρχικούς της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) στο ίδιο τσουβάλι με τους Ισλαμίτες σε λίστες τρομοκρατών. Η τρομοκρατία είναι ένα αγαπημένο φόβητρο που χρησιμοποιούν όλοι οι αιμοδιψείς δικτάτορες του δολαρίου. Το πιο σίγουρο είναι πως σύντομα θα δούμε αναρχικούς να αναφέρονται ως «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος», γιατί αντίθετα με τους φανατικούς τής κάθε είδους θρησκείας τολμήσαμε να αντιτεθούμε στις ρίζες της υπάρχουσας τάξης – στην ιδιωτική ιδιοκτησία και στην κοινωνική ιεραρχία.

Οι δράσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και αυτές πολλών άλλων συντρόφων από την Ελλάδα και ανά τον κόσμο, πάντοτε μας εμψύχωναν και μας γέμιζαν με συναισθήματα ενότητας και ελπίδας για τη νίκη. Έτσι, παρά συγκεκριμένες ιδεολογικές διαφορές (δεν συμμεριζόμαστε το «νιχιλισμό» της ΣΠΦ, και ως εξεγερσιακοί αναρχοκομμουνιστές φιλοδοξούμε στο ξεσήκωμα του κόσμου προς την εξέγερση), εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φυλακισμένους συντρόφους και τους στέλνουμε τους θερμούς επαναστατικούς χαιρετισμούς μας. Άμεση απελευθέρωση όλων!

Θα νικήσουμε!
Ζήτω η αναρχία!

Συλλογικότητα BlackBlocg, Ρωσία
πηγή