Φλορεντία, Ιταλία: Εκκενώθηκε η ιστορική κατάληψη Conciatori

«Άλλη μια κατάληψη εκκενώθηκε. Εκεί που κάποτε υπήρχαν χρώματα, επιβλήθηκε το γκρίζο της εξουσίας»

[vimeo]http://vimeo.com/35407900[/vimeo]

Το πρωί της Πέμπτης, 19 Γενάρη, ξεκίνησε η εκκένωση της κατάληψης Κοντσιατόρι. Στην κατασταλτική επιχείρηση συμμετείχαν 8 διμοιρίες καραμπινιέρων, πλήθος δημοτόμπατσων και άλλων υπαλλήλων του δήμου. Οι σύντροφοι από το Circolo Anarchico προσπάθησαν να υπερασπιστούν την κατάληψη στο δρόμο, ενώ άλλοι ανέβηκαν στην οροφή του κτηρίου. Οι μπάτσοι όμως κερδίζοντας σιγά σιγά έδαφος κατέλαβαν τελικά το κτήριο το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Circolo Anarchico Fiorentino:

«Στις 19 Γενάρη 2012 ο δήμος της Φλορεντίας, με μια μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, εκκένωσε στρατιωτικά την κατάληψη Conciatori, στέγη του Circolo Anarchico, αλλά και άλλων συλλογικοτήτων.

Από τις 6 το πρωί περικυκλώθηκε όλη η συνοικία και αποκλείστηκε η πρόσβαση από όλους τους δρόμους. Κάποιοι σύντροφοι ανέβηκαν στην ταράτσα προκειμένου να αντισταθούν, αποχωρώντας τελικά αργά το μεσημέρι. Έξω από το κτήριο υπήρχε περιφρούρηση. Από τη στιγμή όμως που η αστυνομία κατέλαβε τις εισόδους, η περιφρούρηση αποχώρησε για να ενωθεί με αλληλέγγυο κόσμο, που είχε ήδη συγκεντρωθεί στα μπλόκα της αστυνομίας, και πραγματοποίησαν από κοινού πορεία στους δρόμους της συνοικίας.

Οι θεσμοί μίλησαν τη μοναδική γλωσσά που γνωρίζουν: αυτήν της βίας. Αστυνομία, καραμπινιέροι, ασφάλεια, DIGOS, δημοτική αστυνομία ήρθαν να καταστείλουν την ελευθερία, την αυτοδιαχείριση, τη χαρά που είδαμε να γεννιούνται στην οδό Κοντσιατόρι. Εντέλει το κτήριο παραδόθηκε από το δήμο και τις κατασταλτικές αρχές στην εταιρεία ακίνητων Tosco Tre, συνεχίζοντας έτσι το έργο της ανελέητης κερδοσκοπίας στην ιστορική συνοικία της Santa Croce. Όμως, η Κοντσιατόρι πλέον δεν είναι απλά μία οδός. Είναι ένας χώρος που υπήρξε πραγματικά δημόσιος και ελεύθερος. Μια ιδέα που υλοποιήθηκε και αναπτύχτηκε στη διάρκεια των 31 χρόνων ζωής της κατάληψης.

Το Circolo Anarchico θα συνεχίσει τους αγώνες για τη στέγαση των κοινωνικών κινημάτων. Ευχαριστούμε όλους τους συντρόφους για την αλληλεγγύη τους, αλλά και τη στήριξή τους στους μελλοντικούς μας αγώνες».

[nggallery id=26]

Στην κατάληψη στεγάζονταν διάφορες συλλογικότητες και λάμβαναν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνελεύσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις. Πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί επίσης αρκετές εκδηλώσεις για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ η κατάληψη είχε συγκεντρώσει και ένα χρηματικό ποσό σε αλληλεγγύη με την κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από παρακρατική επίθεση.

Τα τελευταία χρόνια, υπό τη δημαρχία του Ματτέο Ρέντσι [Matteo Renzi], μια πρωτόγνωρη καταστολή έχει απλωθεί στην πόλη. Με όχημα την περιβόητη «αξιοποίηση», καταλήψεις εκκενώνονται και τα κτήρια πουλιούνται σε κερδοσκόπους προς εκμετάλλευση. Τα ενοίκια στο κέντρο παραμένουν πανάκριβα, ακόμα και για τους ντόπιους, και τα σπίτια καταλήγουν τελικά στα χέρια της μαφίας των κατασκευαστικών εταιρειών ή σε πλούσιους τουρίστες/επενδυτές… Η πόλη μετατρέπεται σε ένα τεράστιο τουριστικό λούνα παρκ.

Η κατάληψη Κοντσιατόρι βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης των κερδοσκόπων της στέγασης, όντας η μόνη κατάληψη στο κέντρο και μία από τις παλαιότερες στη Φλορεντία. Το κτήριο δόθηκε σε εργολάβο κοψοχρονιά (1.912.000 ευρώ για 1.646 τετραγωνικά μετρά, σε μια περιοχή όπου τα ακίνητα πουλιούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές) προκειμένου να μετατραπεί σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και χώρων στάθμευσης (συνολικά θα κατασκευαστούν 12 πολυτελή διαμερίσματα και 15 γκαράζ).

Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε κοινωνικό αγαθό. Πουλάει τη δημοτική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, ενώ προωθεί ακόμα και ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης, παρά τη ρητή άρνηση της κοινωνίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εκφράστηκε και σε πρόσφατο δημοψήφισμα.

Την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη Conciatori εξέφρασαν οι συλλογικότητες: κατάληψη nEXt Emerson, συνδικάτο CUB, Collettivo Aula R (Πίζα), κοινωνικό εργοτάξιο Camilo Cienfuegos, Collettivo Prezzemolo, συνομοσπονδία επιτροπών βάσης Confederazione COBAS και Lotta Per La Casa.

—ανταπόκριση συντρόφων
περισσότερες πληροφορίες στα ιταλικά: 1, 2