Σάο Πάολο, Βραζιλία: Οι μπάτσοι μπουκάρουν σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην πανεπιστημιούπολη και συλλαμβάνουν φοιτητές

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 19 Φλεβάρη, η στρατιωτική αστυνομία του Σάο Πάολο εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της απουσίας πολύ κόσμου λόγω του καρναβαλιού, για να επιτεθεί ενάντια στο αυτόνομο στέκι των φοιτητικών εστιών, γνωστό και ως Μοραδία Ρετομάδα/Moradia Retomada (Ανακτημένο Σπίτι), στην πανεπιστημιούπολη του Σάο Πάολο.

Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ οι φοιτητές από τα παρακείμενα κτήρια των εστιών δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο, έστω για να καταγράψουν με βίντεο την επίθεση. Από την κατασταλτική επιχείρηση συνελήφθησαν 12 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο 14ο αστυνομικό τμήμα της στρατιωτικής αστυνομίας, επί της οδού Ντεπουτάδου Λακέρδα Φράνκου 369.

Οι συλληφθέντες φοιτητές κατηγορούνται για πολιτική ανυπακοή και φθορές δημόσιας περιουσίας και θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο με την καταβολή εγγύησης. Οι λιγοστοί φοιτητές που συνοδεύουν τους συλληφθέντες ζητούν την αλληλεγγύη με φυσική παρουσία στο τμήμα, από όλους όσους βρίσκονται στο Σάο Πάολο, έτσι ώστε να στηριχτεί το κίνημα και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Το πρωί της Δευτέρας, 6 Φλεβάρη, η προειδοποίηση για την παρουσία μπάτσων μπροστά στην κεντρική είσοδο της πανεπιστημιούπολης, κινητοποίησε το Φοιτητικό Κίνημα και υποστηρικτές του. Επρόκειτο για την επίδοση του ειδοποιητηρίου λήξης της προθεσμίας για την ανάκτηση ιδιοκτησίας της Μοραδία Ρετομάδα, που βρίσκεται στο ισόγειο του μπλοκ G του συγκροτήματος κατοικιών του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (CRUSP).

Μετά από μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής αντίστοιχης ανάκτησης ιδιοκτησίας της κατειλημμένης Πρυτανείας στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, την δίωξη του συνδικάτου των εργαζόμενων, τις μαζικές απολύσεις και την επίθεση στο χώρο του Πυρήνα Μαύρης Συνείδησης, ο πρύτανης συνεχίζει να διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο ως επιχείρηση. Αυτήν τη φορά αποφάσισε να «καθαρίσει» την πανεπιστημιούπολη λίγες μέρες πριν από την εγγραφή των νέων φοιτητών που έλαβε χώρα στις 8 και 9 του Φλεβάρη.

Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται η Μοραδία Ρετομάδα λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος από τις 17 Μάρτη 2010. Προηγούμενα ο χώρος ήταν υπό τη διεύθυνση του Συντονιστικού Κοινωνικής Πρόνοιας (COSEAS). Οι φοιτητές απαιτούν πολιτικές φοιτητικής στέγασης/παραμονής και το τέλος της παρακολούθησης που εφαρμόζει το COSEAS πάνω στους κατοίκους της πανεπιστημιούπολης, φακελώνοντας τις πολιτικές και προσωπικές τους δραστηριότητες.

Ο χώρος είναι νόμιμος και κατά τη διάρκεια των σχεδόν 2 χρόνων λειτουργίας του απέδειξε ότι προσέφερε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στους νέους φοιτητές απ’ ότι το γραφειοκρατικό σύστημα, που προορίζεται για αυτό τον σκοπό. Βασιζόμενοι στην εσωτερική οργάνωση, οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα της Μοραδία Ρετομάδα, σχεδιάζουν δραστηριότητες για την υποδοχή των νέων φοιτητών. Ο χώρος πρέπει να παραμείνει ένας σημαντικός πόλος συσπείρωσης του φοιτητικού κινήματος.

http://www.youtube.com/watch?v=C-5pJ1tEFxQ
πηγή