Βόλος: Κατάληψη του παλιού σινεμά «Νίκη» στη Νέα Ιωνία και συλλήψεις συντρόφων

Από τις 9 Μάρτη, ομάδα συντρόφων με τη βοήθεια πολλών από τον αναρχικό/αντεξουσιαστικό χώρο στον Βόλο προχώρησαν στην κατάληψη του από 27ετίας παρατημένου κινηματογράφου «Νίκη» (κτήριο ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου), στη Νέα Ιωνία.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, από Παρασκευή έως Κυριακή, πραγματοποιήθηκε τριήμερο εκδηλώσεων που περιλάμβανε συζητήσεις, προβολές, συλλογική κουζίνα, παιδικά προγράμματα, μουσική. Μεσοβδόμαδα, δύο φορές, άνθρωποι του δήμου έβαλαν δικά τους λουκέτα νομίζοντας πως θα αποθαρρύνουν τον κόσμο, αλλά και τις δύο φορές αυτά αλλάχτηκαν και συνεχίστηκαν οι συζητήσεις.

Στις 16 Μάρτη κατά τις 10.30 το πρωί, καθώς κόσμος έφτανε στο «Νίκη» για να συνεχιστούν οι εργασίες, οι μπάτσοι που τριγύριζαν από νωρίς στην περιοχή προχώρησαν σε εξακριβώσεις. Λίγη ώρα μετά κι ενώ κάποιοι περίμεναν στο παρακείμενο παρκάκι, τέσσερα ασφαλίτικα και άλλοι τόσοι Δίας σαν σε χολιγουντιανή παραγωγή προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές 4 συντρόφων. Τους οδήγησαν στο μπατσομέγαρο του Βόλου, όπου άμεσα μαζεύτηκαν αλληλέγγυοι/-ες. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τις κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς και διατάραξης οικιακής ειρήνης!

Οι περίπου 70 αλληλέγγυοι/-ες πήγαν στα δικαστήρια, όπου οι συλληφθέντες πέρασαν από εισαγγελέα. Εκεί έπεσε η μία κατηγορία, κι έμεινε αυτή της φθοράς, με τακτική δικάσιμο στις 30 Μαΐου. Σημαντικό επίσης είναι ότι ένας από τους –αρκετούς– περίοικους της κατάληψης, που έκραζαν τους μπάτσους κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, ήρθε να καταθέσει κι ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Μετά κι από αυτό, ο κόσμος κινήθηκε προς το δημαρχείο για να παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο, αφού ήταν ο δήμος που κατέθεσε τη μήνυση που οδήγησε στις συλλήψεις. Φτάνοντας όμως εκεί η είσοδος ήταν φραγμένη από διμοιρία (βλ. φωτό). Κάποιοι που ανέβηκαν για να παρέμβουν στο δημοτικό συμβούλιο, έκραξαν το χουντοδήμαρχο του ΠΑΣΟΚ και τα τσιράκια του, την ώρα μάλιστα που το δημοτικό ραδιόφωνο μετέδιδε τη συνεδρίαση. Αφού μείναμε εκεί με συνθήματα και σχετική ένταση για κάποιες ώρες, αποχωρήσαμε και κάναμε συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις.

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις
Κάτω τα χέρια από κάθε αγώνα και κάθε αγωνιστή